ΟΙ ΠΙΟ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΤΡΩΓΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΦΛΟΥΔΑ
Λατρεύεις τις πατάτες και αναζητάς διαρκώς νέους τρόπους να τις απολαύσεις; Αυτή η πανεύκολη συνταγή για πατάτες που δεν χρειάζονται ούτε ξεφλούδισμα, θα σε ξετρελάνει!
Πώς θα φτιάξεις τις πιο εύκολες και λαχταριστές πατάτες, χωρίς να χρησιμοποιήσεις τηγάνι; Διάβασε παρακάτω. Οι πατάτες κόβονται σε σχήμα βαρκούλας, με τη φλούδα τους. Τις ανακατεύουμε με μπαχαρικά και λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στον φούρνο πάνω σε λαδόκολλα. Το αποτέλεσμα είναι τέλειο και χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερος χρόνος προετοιμασίας.
Οι πατάτες γίνονται απολαυστικές χωρίς τηγάνι, αλλά ούτε και πολλά λάδια. Συνοδεύουν διάφορα όπως ψητά κρέατα ή ωραία σάντουιτς και μπέργκερ. Φυσικά τρώγονται πολύ ευχάριστα και μόνες τους με ένα ωραίο ντιπ ή μια σπιτική μαγιονέζα (όπως αυτή εδώ με τσίλι και λάιμ) για πιο τσιμπητικό και παρεΐστικο σνακ.
Εδώ χρησιμοποιώ τις μικρές πατατούλες, τύπου γαλλικές που είναι λεπτόφλουδες και καθαρίζονται εύκολα. Ξεχωρίζω πάντα τις πιο μεγαλούτσικες και τις πολύ μικρές τις φυλάω για άλλη συνταγή που τις χρησιμοποιώ ολόκληρες. Μπορούμε όμως να ετοιμάσουμε τη συνταγή με διάφορα είδη πατάτας, αρκεί να κάνουν για φούρνο και να είναι σχετικά μικρές σε μέγεθος για να κόβονται ωραία.
Προσέχουμε όταν τις κόβουμε να είναι σχετικά ομοιόμορφες για να ψηθούν και σωστά. Τις πατάτες για να τις καθαρίσουμε από το χώμα και να τις φάμε με τη φλούδα, πρέπει να τις πλύνουμε καλά και να τις τρίψουμε με ένα σφουγγαράκι.
Μου αρέσει να τις κάνω λίγο πικάντικες και για αυτό προσθέτω και μπούκοβο. Αν δεν σας αρέσει ή αν προορίζονται για μικρά παιδιά μπορούμε να το παραλείψουμε. Αν πάλι μας αρέσουν τα καυτερά μπορούμε να βάλουμε παραπάνω!
Συνταγή για πατάτες με τη φλούδα
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
- Vegan/Χωρίς γλουτένη
Υλικά για 4 μερίδες
- 1 κιλό πατάτες μικρές
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. σκόνη σκόρδου
- 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
- 1 κ.γ. αλάτι θαλασσινό, σε νιφάδες
- ½ κ.γ. μαύρο πιπέρι
- ½ κ.γ. μπούκοβο (προαιρετικά)
- 1 ½ κ.γ. θυμάρι ξερό (ή ρίγανη)
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τις πατάτες, τρίβοντάς τες με σφουγγάρι ώστε να καθαρίσουν καλά. Τις κόβουμε στη μέση κατά μήκος και στη συνέχεια ξανά στη μέση έτσι ώστε να σχηματιστούν βαρκούλες. Αν οι πατάτες είναι πιο μεγάλες, κάθε τέταρτο το κόβουμε ξανά στα δύο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
Αδειάζουμε τις κομμένες πατάτες σε ένα μπολ και προσθέτουμε μέσα όλα τα υπόλοιπα υλικά, το λάδι και τα υπόλοιπα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε καλά ώστε να καλυφθούν οι πατάτες ομοιόμορφα με τα μπαχαρικά μας.
Βάζουμε σε ένα ταψί λαδόκολλα και από πάνω τοποθετούμε τις πατάτες, σε μια στρώση, με τη φλούδα προς τα κάτω.
Ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Τρώγονται ευχάριστα ζεστές, αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου με ένα ωραίο ντιπ.