ΟΙ ΑΛΟΙΦΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΓΕΙΩΣΟΥΝ ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ
Το πασχαλινό τραπέζι είναι κατά παράδοση γεμάτο κρεατικά, που χρειάζονται τα συνοδευτικά τους για να… απογειωθούν! Οι αγαπημένες μας «αλοιφές» είναι ό,τι πρέπει και την πρωτοκαθεδρία έχουν το τζατζίκι και η τυροκαυτερή.
Το πασχαλινό τραπέζι είναι κατά παράδοση πλούσιο σε κρέατα: αρνί ή κατσίκι, κοκορέτσι, γαρδούμπες, μαγειρίτσα κ.ά. Οπότε, είναι απαραίτητο να έχουμε γύρω-γύρω διάφορα συνοδευτικά, που να δροσίζουν και να βοηθούν στην καλή χώνεψη (ή όσο καλή μπορεί τέλος πάντων να γίνει αυτή η άμοιρη η χώνεψη, με τόσο πολύ κρέας!). Σαλάτες μπόλικες και δροσερές επιβάλλονται βεβαίως και σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι γνωστές αγαπημένες «αλοιφές»: τζατζίκι, τυροκαυτερή, μελιτζανοσαλάτα, ταραμοσαλάτα, μαϊντανοσαλάτα, ακόμα και ραΐτα (για να βάλουμε και μια διεθνή πινελιά).
Οι Έλληνες όπως και γενικά οι λαοί της Μεσογείου αγαπάμε πολύ τις αλοιφές, αυτά τα λαχταριστά κρεμώδη μείγματα που σερβίρονται σε μπολάκια και βουτάμε μέσα ψωμί, πατάτες, λαχανικά τηγανητά, ψητά ή ωμά, μπουκιές κρέατος και ό,τι άλλο μας έρθει όρεξη.
Εδώ θα κάνω μια παρένθεση ως μητέρα μικρού παιδιού, επειδή η παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα έχει αρχίσει να ανεβαίνει επικίνδυνα, τόσο σε σχέση με το πώς ήταν παλαιότερα τα πράγματα όσο και συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που κάνουν συστηματική δουλειά πάνω στο θέμα. Ο γιος μου, λοιπόν, δηλώνει περήφανα ότι πατάτες τηγανητές χωρίς τζατζίκι δεν τρώγονται! Και σκέφτομαι ότι τουλάχιστον στην Ελλάδα τα παιδιά μαθαίνουν να βουτάνε τις πατάτες τους σε τζατζίκι και όχι σε κέτσαπ γεμάτη ζάχαρη και συντηρητικά ή σε μαγιονέζες πλούσιες σε λιπαρά. Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε αυτές τις πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες της Μεσογείου και όχι να παρασυρόμαστε από πιο δυτικά trend με τροφές χαμηλές σε ποιότητα, πολύ επεξεργασμένες και με λάθος πρώτες ύλες. Κλείνει η παρένθεση.
Για κάθε τραπέζι και εποχή υπάρχει η κατάλληλη αλοιφή! Για το Πάσχα, τα must είναι το τζατζίκι και η τυροκαυτερή. Και τα δύο είναι αγαπημένα, ταιριάζουν με το κρέας και γίνονται σε πολλές παραλλαγές!
Αλοιφές κλασικές και αγαπημένες
Εδώ ετοιμάζω τζατζίκι και τυροκαυτερή στις πολύ κλασικές εκδοχές τους, και γιατί μου αρέσουν αλλά και γιατί αν γνωρίζουμε καλά τη βασική συνταγή μετά μπορούμε πιο εύκολα την πειράξουμε με διάφορους τρόπους.
Πώς τις πειράζουμε; Κατ’ αρχάς, μπορούμε να τα κάνουμε αυτές τις αλοιφές vegan, αντικαθιστώντας το γιαούρτι και τη φέτα με vegan υποκατάστατα. Άλλος ένας εύκολος τρόπος είναι να πειραματιστούμε με μυρωδικά, με μπαχαρικά ή ακόμη και με λαχανικά που μπορούμε να προσθέσουμε στις συνταγές. Μπορούμε για παράδειγμα στο τζατζίκι να βάλουμε κουρκουμά και να γίνει κίτρινο, ή αντί για αγγούρι να βάλουμε παντζάρι τριμμένο και να γίνει φούξια (όπως έχουμε κάνει στη σκορδαλιά με παντζάρι). Στην τυροκαυτερή μπορούμε να βάλουμε πελτέ ή γλυκιά κίτρινη πιπεριά, ακόμα και μελιτζάνα.
Αφήνουμε τη φαντασία μας ελεύθερη και παίζουμε δημιουργικά με τις αγαπημένες μας αλοιφές!
Συνταγή για τυροκαυτερή
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά
- Vegetarian | Gluten-free
Υλικά
- 200 γρ. φέτα
- 2 κ.σ. γεμάτες γιαούρτι στραγγιστό
- 1 πιπεριά Φλωρίνης
- 1 πιπεριά καυτερή
- 1 κ.γ. φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Ντύνουμε ένα ταψάκι με λαδόκολλα. Τρυπάμε τις πιπεριές με μια οδοντογλυφίδα και τις τοποθετούμε στο ταψί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα, να μαλακώσουν και να ξεφλουδίζονται εύκολα.
Λιώνουμε καλά τη φέτα με πιρούνι.
Αφαιρούμε τα σπόρια και τη φλούδα από τις πιπεριές.
Βάζουμε σε μπλέντερ ή μούλτι τα φιλέτα πιπεριάς, το γιαούρτι, το 1/3 ποσότητας φέτας και τα χτυπάμε σε κρέμα.
Μεταφέρουμε σε μπολ και ανακατεύουμε μέσα με κουτάλι την υπόλοιπη φέτα, το ελαιόλαδο και τη ρίγανη.
Συνταγή για τζατζίκι
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
- Vegetarian | Gluten-free
Υλικά
- 400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό (χρησιμοποίησα αγελαδινό και πρόβειο)
- 1 αγγούρι (130 γρ.), τριμμένο με τη φλούδα
- 3 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
- 6 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. μηλόξιδο
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 κ.σ. άνηθος, ψιλοκομμένος, ή μάραθος ή άλλο μυρωδικό της επιλογής μας (έβαλα μάραθο)
Εκτέλεση
Βάζουμε το τριμμένο αγγούρι σε σουρωτήρι και προσθέτουμε λίγο αλάτι. Το αφήνουμε να σταθεί έτσι για 10-15 λεπτά. Είναι σημαντικό να στραγγίσει σωστά για να βγει ωραίο και κρεμώδες το τζατζίκι.
Βάζουμε το γιαούρτι σε μπολ. Στύβουμε καλά το αγγούρι να χάσει όλα του τα υγρά και το προσθέτουμε στο μπολ με το γιαούρτι μαζί με το σκόρδο. Ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το μηλόξιδο, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, το μυρωδικό της επιλογής μας, και ανακατεύουμε καλά.
Καλύπτουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον ένα τέταρτο, να βγουν ωραία οι γεύσεις.