Γαβριήλ Νικολαΐδης

Ο ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ ΣΟΥΠΑ

Αναζητάς μια εύκολη και γευστική συνταγή για γιουβαρλάκια σούπα; Αυτή η εκδοχή με κορν φλάουρ αντί για αβγολέμονο προσφέρει βελούδινη υφή, ελαφριά γεύση και εύκολη συντήρηση!

Τα γιουβαρλάκια είναι ένα από τα πιο comfort ελληνικά παραδοσιακά φαγητά, αλλά και μια επιλογή πολύ ισορροπημένη διατροφικά. Πρόκειται για ζουμερά κεφτεδάκια βρασμένα σε αρωματικό ζωμό, συνήθως αβγοκομμένο, που συνδυάζουν πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και υγιεινά λιπαρά σε ισορροπημένες αναλογίες. Το ρύζι ενισχύει τη χορταστική αίσθηση του πιάτου, ενώ το αβγολέμονο δίνει κρεμώδη υφή και έξτρα θρεπτική αξία, προσθέτοντας βιταμίνες και μέταλλα.

Πιάτα παρόμοια με τα γιουβαρλάκια συναντάμε σε όλη τη Μεσόγειο. Στην Τουρκία, υπάρχουν τα sulu köfte, κεφτεδάκια σε ζωμό με λαχανικά, ενώ στην Ιταλία βρίσκουμε τη zuppa di polpette, μια σούπα με μικρά κεφτεδάκια. Στη Μέση Ανατολή, τα kibbeh labanieh είναι κεφτεδάκια από πλιγούρι και κρέας, μαγειρεμένα σε σάλτσα γιαουρτιού. Όλες αυτές οι παραλλαγές αποδεικνύουν τη διαχρονική αξία αυτού του χορταστικού και θρεπτικού πιάτου, που συναντάμε σε διαφορετικές εκδοχές στις περισσότερες χώρες της Μεσογείου.

Στην απλή εκδοχή της συνταγής για γιουβαρλάκια σούπα που προτείνω εδώ, το μυστικό είναι ότι χρησιμοποιώ κορν φλάουρ διαλυμένο σε χυμό λεμονιού. Με τον τρόπο αυτό φροντίζω ότι δεν θα «κόψει» η σούπα αλλά και –το πιο βασικό– ότι μπορείς να τη συντηρήσεις στο ψυγείο και να ξαναζεστάνεις τα γιουβαρλάκια όποτε θες, κάτι που δεν γίνεται με το αβγό.

Συνταγή για γιουβαρλάκια σούπα

  • Βαθμός δυσκολίας: Μέτρια
  • Χρόνος προετοιμασίας: 90 λεπτά

γιουβαρλάκια
Γαβριήλ Νικολαΐδης

Υλικά

  • 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 100 γρ. ρύζι Καρολίνα
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, τριμμένο
  • 1 καρότο, τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
  • 1 αβγό
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 λίτρο ζωμός λαχανικών ή κρέατος
  • 1 σελινόριζα, κομμένη σε μικρά κυβάκια
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • 1 κ.σ. κορν φλάουρ
  • αλάτι,
  • πιπέρι,
  • μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • ½ ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τον κιμά, το ρύζι, το κρεμμύδι, το καρότο, το αβγό, το αλάτι, το πιπέρι και τον μαϊντανό. Ζυμώνουμε καλά και πλάθουμε μικρά γιουβαρλάκια.

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τον ζωμό και προσθέτουμε τη σελινόριζα και τα γιουβαρλάκια προσεκτικά. Σιγοβράζουμε για περίπου 30 λεπτά.

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τον χυμό λεμονιού με το κορν φλάουρ και λίγο από τον ζεστό ζωμό. Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε απαλά.

Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο και ανακατεύουμε.

Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για λίγα λεπτά πριν σερβίρουμε.