ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΠΩΣ Η ΑΠΛΟΤΗΤΑ ΕΧΕΙ ΓΕΥΣΗ
Αν νηστεύεις ή απλώς θες κάτι χωρίς κρέας, αυτά τα σουτζουκάκια με φακές και γλυκοπατάτα είναι ό,τι πρέπει! Εύκολα, νόστιμα και ιδανικά για όλη την οικογένεια.
Στο άκουσμα της λέξης «σουτζουκάκια», ίσως φαντάζεσαι μια σύνθετη συνταγή, που απαιτεί πολλές ώρες στην κουζίνα. Δεν είναι έτσι όμως. Τα νηστίσιμα σουτζουκάκια γίνονται εύκολα, με απλές πρώτες ύλες.
Τα σουτζουκάκια από φακές και γλυκοπατάτα αποδεικνύουν πως η δημιουργικότητα μπορεί να απογειώσει τα πιο απλά υλικά χωρίς κόπο. Είναι μια εξαιρετική φυτική εναλλακτική στα παραδοσιακά σουτζουκάκια, χωρίς κρέας ή αβγό, αλλά με πλούσια γεύση, υφή και αρώματα που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από την κλασική συνταγή.
Οι φακές χαρίζουν πρωτεΐνη και θρεπτικά συστατικά, ενώ η γλυκοπατάτα προσφέρει φυσική γλυκύτητα, βελούδινη υφή και ενέργεια με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Η κόκκινη σάλτσα, αρωματισμένη με κύμινο και κανέλα, δένει υπέροχα με τα σουτζουκάκια, δημιουργώντας ένα πιάτο γεμάτο θαλπωρή και άρωμα παράδοσης. Είτε ακολουθούμε νηστεία, είτε επιλέγουμε πιο φυτικά γεύματα για λόγους υγείας ή περιβαλλοντικής συνείδησης, αυτή η συνταγή είναι μια χορταστική, ισορροπημένη και νόστιμη πρόταση για όλη την οικογένεια.
Συνταγή για νηστίσιμα σουτζουκάκια από φακές και γλυκοπατάτα σε κόκκινη σάλτσα
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 70΄
- Vegan
Υλικά
- 1 φλιτζάνι φακές βρασμένες (περίπου ½ φλιτζάνι ωμές)
- 1 μικρή γλυκοπατάτα, βρασμένη και λιωμένη (περίπου 1 φλιτζάνι)
- 1 μικρό κρεμμύδι, τριμμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- ½ φλιτζάνι φρυγανιά ή βρόμη αλεσμένη
- 2 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 1 κ.γ. ρίγανη
- ½ κ.γ. κύμινο
- αλάτι
- πιπέρι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 400 γρ. ντομάτα κονκασέ ή τριμμένη φρέσκια
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- ½ κ.γ. κανέλα
- ½ κ.γ. κύμινο
- αλάτι
- πιπέρι
- ¼ φλιτζανιού νερό
Εκτέλεση
Πολτοποιούμε τις βρασμένες φακές με ένα πιρούνι ή μούλτι, να γίνουν σαν χοντρός πουρές.
Προσθέτουμε τη γλυκοπατάτα, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη φρυγανιά, τον μαϊντανό και τα μπαχαρικά.
Ζυμώνουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα συμπαγές μείγμα. Αν είναι πολύ υγρό, προσθέτουμε λίγη επιπλέον φρυγανιά.
Πλάθουμε μικρά σουτζουκάκια και τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα.
Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 25-30 λεπτά, γυρίζοντάς τα στα μισά για να ροδίσουν παντού.
Για τη σάλτσα, σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο ελαιόλαδο για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και το νερό.
Σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Για να ολοκληρώσουμε το φαγητό, μεταφέρουμε τα ψημένα σουτζουκάκια σε πυρίμαχο σκεύος, προσθέτουμε τη σάλτσα και τα ψήνουμε για ακόμα 5 λεπτά. Προαιρετικά, γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό.