NACHOS ΣΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΟΥΣ, ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ-ΕΚΠΛΗΞΗ 

Σου αρέσουν τα «βρώμικα» σνακ, αλλά θα τα ήθελες λίγο πιο light; Είμαστε μαζί σου! Γι' αυτό φτιάξαμε προκλητικά nachos με σάλτσα-έκπληξη που θα σε κάνουν να τα ερωτευτείς.

Προσωπικά λατρεύω τη μεξικανική κουζίνα και τα υπέροχα nachos φυσικά δεν τα αφήνω απ’ έξω. Τέλειο τραγανό σνακ από καλαμπόκι, τύπου τσιπς, αλλά πολλές φορές ασύγκριτα καλύτερα. Συνήθως σερβίρονται με διάφορα ντιπ και ο πιο κλασσικός και «βρώμικος» τρόπος (και με πολλές θερμίδες) είναι τα «λουσμένα» με σάλτσα queso (δηλαδή τυριού) και διάφορα επιπλέον toppings όπως φασόλια, γουακαμόλε, ντομάτα κτλ.

Η κλασική αυτή σάλτσα τυριού που είναι πολύ πιθανό να έχετε δοκιμάσει σε κάποιο σινεμά, είναι μια αρκετά λιπαρή σάλτσα κίτρινου τυριού τύπου τσένταρ με προσθήκη γάλακτος, βουτύρου και αλευριού, ώστε να αποκτήσει την επιθυμητή κρεμώδη και λιπαρή υφή.

Να πω κάτι ειλικρινά; Μετά από πέντε μπουκιές δεν την αντέχω και δεν το κάνω για τον έλεγχο του βάρους μου. Πολύ απλά μου αφήνει άσχημη επίγευση στο στόμα, που έχει να κάνει με το γεγονός ότι συνήθως χρησιμοποιούν έτοιμες τέτοιες σάλτσες, γεμάτες συντηρητικά.

Με αυτήν τη συνταγή έχω βρει τη λύση! Ετοιμάζω μια vegan εκδοχή σάλτσας «τυριού» με αγνά υλικά που δεν θα πιστεύετε ότι δεν περιέχει τυρί όταν την τρώτε.

Φτιάχνω τη σάλτσα μου με κουνουπίδι, που συχνά επαναλαμβάνω πόσο φανταστικό υλικό είναι και πόσο εύκολα προσαρμόσιμο σε διάφορες συνταγές.

Προσθέτω πατάτα γιατί το άμυλο θα δώσει σωστή υφή, κάσιους και διατροφική μαγιά για να υπάρχει η αίσθηση του τυριού, κουρκουμά για το κίτρινο χρώμα, μηλόξιδο και σκόνη μουστάρδας και σκόρδου για γεύση, και αγνό παρθένο ελαιόλαδο για να δώσει το λιπαρό στοιχείο που χρειάζεται. Το αποτέλεσμα θα σας ξαφνιάσει ευχάριστα. Σημειώστε ότι τα λατρεύουν και τα παιδιά.

Αυτά τα nachos είναι ένα τέλειο πιάτο για να φτιάξετε στους φίλους σας (μικρούς και μεγάλους) και να του δώσετε να καταλάβει με τα υγιεινά και παράλληλα γευστικότατα toppings που θα δείτε στη συνταγή παρακάτω. Καλή απόλαυση!

Συνταγή για nachos

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
  • Vegan

nachos

Υλικά για 4-6 άτομα

Για τη σάλτσα

  • 50 γρ. κάσιους, ωμά και ανάλατα
  • 200 γρ. πατάτα, καθαρισμένη και κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 400 γρ. κουνουπίδι, καθαρισμένο και κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 500 ml νερό
  • 1 κ.γ. διατροφική μαγιά
  • 1 κ.γ. σκόνη σκόρδο
  • ½ κ.γ. κουρκουμάς, σε σκόνη
  • ½ κ.γ. πάπρικα καπνιστή
  • ¼ κ.γ. σκόνη μουστάρδας
  • 2 κ.σ. μηλόξυδο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι

Για τα nachos

  • ένα μεγάλο πακέτο nachos με αλάτι (ή 2)
  • 4-5 κ.σ. φασόλια κόκκινα σε κονσέρβα, στραγγισμένα
  • 3-4 κ.σ. καλαμπόκι κονσέρβα, στραγγισμένο
  • 1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 10 ντοματίνια, κομμένα σε καρέ
  • 1 αβοκάντο, κομμένο σε κυβάκια
  • ½ lime
  • 1 καυτερή πιπεριά, κομμένη σε λεπτές ροδέλες (προαιρετικά)
  • 2 ραπανάκια, ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
  • φύλλα κόλιανδρου (βάζω μπόλικα γιατί μου αρέσουν!)

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε τα κάσιους σε λίγο ζεστό νερό για όση ώρα βράζουμε την πατάτα και το κουνουπίδι.

Τοποθετούμε το κουνουπίδι και την πατάτα σε μικρή κατσαρόλα. Προσθέτουμε το νερό, λίγο αλάτι και φέρνουμε σε βράση. Καλύπτουμε με καπάκι και σιγοβράζουμε για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Σουρώνουμε και τα βάζουμε σε μπλέντερ μαζί με τα κάσιους, τα οποία επίσης έχουμε σουρώσει.

Τα λιώνουμε στο μπλέντερ να γίνουν κρέμα. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας μαζί με λίγο αλάτι κατά βούληση. Χτυπάμε καλά να γίνει λείο το μείγμα και δοκιμάζουμε αν θέλει διόρθωση το αλάτι.

nachos συνταγή

Στύβουμε ½ lime πάνω στο κομμένο αβοκάντο και το αφήνουμε για λίγο στην άκρη.

Σερβίρουμε τα nachos σε μεγάλη πιατέλα ή τα μοιράζουμε σε δύο πιατέλες. Αντίστοιχα μοιράζουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά.

nachos συνταγή

Περιχύνουμε με μια ποσότητα από τη σάλτσα που ετοιμάσαμε. Από πάνω προσθέτουμε τα φασόλια, το καλαμπόκι, το κρεμμύδι, τα ντοματίνια, το αβοκάντο, την πιπεριά και τα ραπανάκια. Τέλος γαρνίρουμε με τα φύλλα κόλιανδρου και σερβίρουμε.