Γαβριήλ Νικολαΐδης

ΜΙΝΕΣΤΡΟΝΕ: Η ΣΟΥΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΙΑ «ΦΑΡΜΑΚΟ» ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ

Η Ιταλική σούπα μινεστρόνε έχει μακρά ιστορία και για πολλούς Ιταλούς είναι η ασπίδα στα κρυώματα και τις ιώσεις του χειμώνα!

Η μινεστρόνε είναι μια από τις πιο εμβληματικές σούπες της ιταλικής κουζίνας, με ιστορία που εκτείνεται σε αιώνες. Το όνομα προέρχεται από τη λέξη «minestra», που σημαίνει «σούπα» στα ιταλικά, με την κατάληξη «-one» να υποδηλώνει μια πιο πλούσια ή μεγαλύτερη εκδοχή της. Στην ουσία, η μινεστρόνε είναι μια σούπα λαχανικών που μπορεί να περιλαμβάνει φασόλια, ζυμαρικά ή ρύζι, και διάφορα λαχανικά εποχής.

Η ιστορία της μινεστρόνε πηγαίνει πίσω στην αρχαία Ρώμη, όπου η διατροφή των ανθρώπων στηριζόταν κυρίως σε λαχανικά, δημητριακά και όσπρια. Οι πρώτες εκδοχές της ήταν απλές και αποτελούνταν από αυτά τα υλικά. Κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, το καθημερινό φαγητό για τις φτωχότερες τάξεις ήταν συχνά μια σούπα με λαχανικά και όσπρια, μαγειρεμένη με ό,τι ήταν διαθέσιμο.

Με την πάροδο των αιώνων, η συνταγή της μινεστρόνε εξελίχθηκε και εμπλουτίστηκε. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, η ιταλική γεωργία άρχισε να ενσωματώνει νέες καλλιέργειες, όπως το σπανάκι και οι ντομάτες, που εισήχθησαν στην Ευρώπη μετά την ανακάλυψη της Αμερικής. Αυτά τα νέα συστατικά προστέθηκαν στη μινεστρόνε, κάνοντάς την ακόμα πιο πλούσια και γευστική.

Η μινεστρόνε χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη ευελιξία της, καθώς δεν έχει αυστηρούς κανόνες ως προς τα υλικά. Κάθε περιοχή της Ιταλίας και κάθε οικογένεια μπορεί να έχει τη δική της εκδοχή, χρησιμοποιώντας τα λαχανικά που είναι διαθέσιμα ανά εποχή.

Για παράδειγμα, η μινεστρόνε στη βόρεια Ιταλία μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερο λάχανο και πατάτες, ενώ στη νότια Ιταλία να είναι πιο ελαφριά και να περιέχει περισσότερα φρέσκα λαχανικά – και πάντα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Σήμερα, η μινεστρόνε παραμένει μια δημοφιλής σούπα, γνωστή για τη θρεπτική της αξία και τη βαθιά παράδοση που κουβαλά. Για πολλούς Ιταλούς, είναι η ασπίδα στα κρυώματα και τις ιώσεις του χειμώνα!

Συνταγή για ιταλική σούπα μινεστρόνε

  • Βαθμός δυσκολίας: Μέτριος
  • Χρόνος προετοιμασίας: 60 λεπτά
  • Μερίδες: 6
  • Vegetarian

σούπα μινεστρόνε
Γαβριήλ Νικολαΐδης

Υλικά

  • 200 γρ. φασόλια (μέτρια)
  • 6-7 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 πράσο
  • 2 κλωνάρια σέλερι
  • 2 καρότα
  • 1 πατάτα
  • 2 φύλλα δάφνη
  • 2 λίτρα ζωμό, λαχανικών
  • 100 γρ. φασολάκια (καθαρισμένα)
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 100 γρ. κοφτό μακαρονάκι

Για το τελείωμα

  • μαϊντανός
  • ελαιόλαδο
  • πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε νερό να βράσει σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε τα φασόλια και βράζουμε για 7-8 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα, τα αφαιρούμε και τα σουρώνουμε.

Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο.

Κόβουμε το κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια, το σκόρδο σε λεπτές φέτες και τα βάζουμε στην κατσαρόλα.

Κόβουμε το πράσο, το σέλερι, τα καρότα και την πατάτα σε μικρά κυβάκια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα.

Προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης, τα φασόλια, τα φασολάκια, τον ζωμό, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.

Καλύπτουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 45 λεπτά.

Προσθέτουμε το κοφτό μακαρονάκι και βράζουμε για ακόμα 7-8 λεπτά, μέχρι να είναι al dente.

Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και πιπέρι.

Σερβίρουμε με μαϊντανό ψιλοκομμένο κι έξτρα ελαιόλαδο.