ΜΑΘΕ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΤΗΝ ΙΝΔΙΚΗ ΣΟΣ ΡΑΪΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΓΕΙΩΣΕ ΤΑ ΠΙΑΤΑ ΣΟΥ
Η ραΐτα είναι ένα είδος παραδοσιακής ινδικής σος, που γίνεται σε διάφορες εκδοχές και ταιριάζει καταπληκτικά με πολλά μεσογειακά πιάτα.
Η ραΐτα είναι ένα πολύ δημοφιλές ινδικό συνοδευτικό. Φτιάχνεται με γιαούρτι και συνήθως ψιλοκομμένα λαχανικά, αλλά υπάρχουν εκδοχές που γίνονται και με φρούτα ή ακόμα και με κάποιο είδος τηγανητού ζυμαριού. Οι πιο συνηθισμένες εκδοχές που συναντάμε στα ινδικά εστιατόρια του δυτικού κόσμου είναι είτε αυτή που γίνεται με αγγούρι και θυμίζει λίγο το δικό μας τζατζίκι, είτε η βορειο-ινδική εκδοχή, που γίνεται με λαχανικά, όπως ντομάτα, καρότο και αγγούρι.
Η ραΐτα ταιριάζει με όλα τα ινδικά πιάτα, ενώ το γιαούρτι έχει την ιδιότητα να «σβήνει» τις πολύ καυτερές γεύσεις και να δροσίζει. Μπορούμε να τη σερβίρουμε και ως ντιπ, με λαχανικά, ινδικό ψωμί νάαν ή πιτούλες. Όταν έχει ζέστη, μου αρέσει να την τρώω σκέτη με το κουτάλι ή τη συνδυάζω απλώς με ρύζι, για μια πιο εξωτική εκδοχή του πιάτου «ρύζι με γιαούρτι», που αγαπώ πολύ έτσι κι αλλιώς! Τη συνδυάζω επίσης με διάφορες συνταγές, όπως το κοτόπουλο Tikka Masala.
Πάντως, πρέπει να πω ότι η ραΐτα ταιριάζει καταπληκτικά και με πολλά δικά μας λαδερά φαγητά, όπως μελιτζάνες ιμάμ, μπριάμ και μπάμιες.
Συνταγή για σος ραΐτα
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
- Vegetarian | Gluten free
Υλικά
- 450 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 μικρό καρότο, ψιλοκομμένο
- 1 μικρό αγγούρι με τη φλούδα, ψιλοκομμένο
- 8 ντοματίνια, ψιλοκομμένα
- 3 κ.σ. κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. κύμινο σκόνη
- ¼ κ.γ. κόκκινο τσίλι σκόνη
- 1 κ.γ. chaat masala, μείγμα μπαχαρικών που βρίσκουμε σε ασιατικά σούπερ μάρκετ (προαιρετικά)
- 1 καυτερή πράσινη πιπερίτσα, ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
- αλάτι
Για το γαρνίρισμα
- φύλλα κόλιανδρου
- κύμινο
Εκτέλεση
Βάζουμε το γιαούρτι σε ένα μεγάλο μπολ. Αν το αγγούρι έχει πολλά σπόρια, τα αφαιρούμε πριν το ψιλοκόψουμε. Προσθέτουμε στο μπολ με το γιαούρτι τα ψιλοκομμένα λαχανικά και τον κόλιανδρο, και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και αλάτι κατά βούληση, και ανακατεύουμε καλά.
Μεταφέρουμε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς και τοποθετούμε στο ψυγείο. Μπορούμε να διατηρήσουμε τη ραΐτα στο ψυγείο για τρεις ημέρες. Σερβίρουμε σε μπολ και γαρνίρουμε με λίγο κύμινο και φύλλα κόλιανδρου.