MAC AND CHEESE ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑ: ΤΟ ΠΙΟ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΟ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΒΕΓΙΟΝ
Το Mac and Cheese είναι ξεκάθαρα ένα από τα πιο αγαπημένα comfort food. Η κολοκύθα είναι αναμφίβολα μία από τις αγαπημένες χειμωνιάτικες τροφές. Τι γίνεται όταν συνδυάζονται αυτά τα δύο; Ένα απίθανο πιάτο, ανατρεπτικό και γευστικό, που θα κερδίσει τις εντυπώσεις στο γιορτινό τραπέζι!
Το Mac and Cheese με κολοκύθα είναι μια ευρηματική επιλογή για ορεκτικό στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, καθώς συνδυάζει την άνεση ενός κλασικού comfort food με τη γιορτινή αίσθηση που φέρνει η κολοκύθα. Το πιάτο αυτό αναβαθμίζει το παραδοσιακό Mac and Cheese, προσθέτοντας μια διακριτική γλυκύτητα και βελούδινη υφή χάρη στον πουρέ κολοκύθας.
Η κολοκύθα είναι ιδανικό συστατικό για τη χειμωνιάτικη περίοδο, καθώς φέρνει μια φυσική γλυκύτητα που ισορροπεί υπέροχα με την ένταση των τυριών, όπως το τσένταρ και η παρμεζάνα. Επιπλέον, η ζεστή γεύση της εμπλουτίζεται με μπαχαρικά όπως το μοσχοκάρυδο και η πάπρικα, που συνδέονται άμεσα με το εορταστικό πνεύμα.
Tip: Για τον πολτό κολοκύθας, βράζουμε την κολοκύθα (ή την ψήνουμε) και την χτυπάμε στο μπλέντερ.
Συνταγή για Mac and Cheese με κολοκύθα
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 2 ώρες
- Vegetarian
Υλικά (για 4-6 άτομα):
- 500 γρ. μακαρόνια για Mac and Cheese (π.χ. κοραλάκι ή κοφτό μακαρονάκι)
- 300 γρ. πολτός κολοκύθας (ψημένης ή βρασμένης)
- 2 φλιτζάνια τυρί τσένταρ, τριμμένο
- 1 φλιτζάνι γάλα
- 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
- 80 γρ. βούτυρο
- 80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1/2 φλιτζάνι φρυγανιά, τριμμένη (προαιρετικά)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο (για το γκρατινάρισμα)
Εκτέλεση:
Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό, 2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζουμε και τα κρατάμε στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα, λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρει ελαφρύ χρυσαφένιο χρώμα.
Ρίχνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος σιγά-σιγά, ανακατεύοντας με σύρμα για να μην σβολιάσει.
Προσθέτουμε τον πολτό κολοκύθας και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το τριμμένο τυρί σταδιακά, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει και να γίνει η σάλτσα μας βελούδινη.
Ρίχνουμε τα μακαρόνια μέσα στη σάλτσα και ανακατεύουμε καλά ώστε να καλυφθούν πλήρως.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά και ραντίζουμε με το ελαιόλαδο.
Ψήνουμε στους 200°C για 10-15 λεπτά, μέχρι να πάρει μια όμορφη, χρυσαφένια κρούστα.