ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΟ ΚΕΪΚ ΜΕ ΦΡΟΥΤΑ, ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΨΗΣΙΜΟ
Αυτό το κέικ αξιοποιεί αποξηραμένα φρούτα, δεν περιέχει ζάχαρη αλλά χουρμάδες και μέλι, και φτιάχνεται χωρίς αλεύρι και χωρίς ψήσιμο! Μήπως δεν έχεις καμία δικαιολογία για να μην το δοκιμάσεις;
Το κέικ είναι μια γλυκιά παρασκευή που απολαμβάνουμε με τον πρωινό καφέ ή το απογευματινό τσάι, ενώ όσοι έχουν παιδιά είναι πολύ πιθανό να τους το δίνουν για κολατσιό στο σχολείο. Παρόλο που το έχουμε στο μυαλό μας ως ένα πολύ γλυκό –και ενδεχομένως ανθυγιεινό– αρτοσκεύασμα, μπορούμε να φτιάξουμε κέικ στην υγιεινή εκδοχή του (χρησιμοποιώντας π.χ. αλεύρι ολικής άλεσης και μπανάνες), στον ατμό για να διατηρήσουμε τη θρεπτική του αξία, ή αξιοποιώντας φρούτα εποχής, όπως λεμόνια ή πορτοκάλια.
Γενικά, πρόκειται για ένα σνακ που γίνεται εύκολα και γρήγορα, είναι νόστιμο και αν ακολουθείς τα tips των ειδικών κατά την παρασκευή του, δεν θα έχεις θέμα.
Υπάρχει ένα κέικ που δεν χρειάζεται ψήσιμο (έτσι αποφεύγεις να κάνεις και τα πιο συχνά λάθη) και είναι ιδανικό και για τα άτομα που ακολουθούν μια ωμοφαγική διατροφή (παρεμπιπτόντως, αν ενδιαφέρεστε για ωμοφαγικές συνταγές, μπορείτε να δοκιμάσετε και αυτό το εύκολο και γρήγορο cheesecake λεμονιού).
Συνταγή για κέικ φρούτων
Υλικά
- 360 γρ. χουρμάδες
- 300 γρ. λάδι καρύδας
- 240 γρ. αμύγδαλα, αλεσμένα
- 120 ml μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
- ¼ κ.γ. αλάτι
- ¾ κγ. μοσχοκάρυδο
- 2 κ.γ. κανέλα
- 1 κ.γ. τζίντζερ
- ¼ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 30 γρ. καρύδα
- 125 γρ. καρύδια ή πεκάν
- 115 γρ. φουντούκια
- 150 γρ. σταφίδες
- 150 γρ. αποξηραμένα cranberries
- 145 γρ. αποξηραμένα βερίκοκα
- 150 γρ. αποξηραμένα σύκα
Εκτέλεση
Χτυπάμε για λίγη ώρα στο μπλέντερ τους χουρμάδες, το λάδι καρύδας, τα αμύγδαλα και το μέλι. Αφού ομογενοποιηθούν, προσθέτουμε τα μπαχάρια και το εκχύλισμα βανίλιας. Στη συνέχεια, ξαναχτυπάμε για λίγο το μείγμα και έπειτα προσθέτουμε το ξύσμα από το πορτοκάλι και το λεμόνι.
Έπειτα, προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και τα αποξηραμένα φρούτα. Αφού ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά, τα τοποθετούμε σε μια φόρμα για κέικ. Το γλυκό μας είναι έτοιμο να σερβιριστεί!
Για τη συνταγή ευχαριστούμε τη ζαχαροπλάστρια Εριφύλη Σεπεταδέλλη.