ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΟ ΕΛΑΦΡΥ CLUB SANDWICH ΜΕ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
Κάνουμε το κλασικό και αγαπημένο club sandwich όσο πιο ελαφρύ γίνεται, με ψητό κοτόπουλο και αγνά σπιτικά υλικά.
Το club sandwich είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο αγαπημένα και all-time classic γρήγορα γεύματα σε σάντουιτς, όπως και το μπέργκερ ή το χοτ ντογκ. Διαχρονικό αλλά και ρετρό, αναλόγως με το ποια εκδοχή του μας σερβίρουν και πώς το παρουσιάζουν.
Εδώ κάνουμε το club sandwich λίγο πιο σπιτικό και ελαφρύ. Δεν χρησιμοποιούμε ζαμπόν αλλά κοτόπουλο φιλέτο, το οποίο κάνουμε ψητό. Μπέικον βάζουμε, γιατί θεωρώ ότι είναι απαραίτητο σε ένα σωστό κλαμπ! Παίρνουμε ένα καλό μπέικον, ή αν θέλουμε να μειώσουμε τα λιπαρά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μπέικον γαλοπούλας που βρίσκουμε σe σούπερ μάρκετ, ειδικά ντελικατέσεν και καταστήματα με βιολογικά.
Επιλέγουμε μια καλή μαγιονέζα ή τη φτιάχνουμε μόνοι μας (και δεν χρειάζεται να βάλουμε πολλή).
Το ψωμί σε φέτες που θα χρησιμοποιήσουμε καλό είναι να είναι μεγαλύτερο σε μέγεθος από το κανονικό. Πλέον, τέτοιες επιλογές είναι διαθέσιμες στα σούπερ μάρκετ. Αν δεν θέλετε να βάλετε λευκό, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ολικής άλεσης ή κάποιο πολύσπορο.
Χρησιμοποιώ γραβιέρα Νάξου επειδή είναι ένα τυρί νόστιμο, εγχώριο και μικρότερης παραγωγής, άρα στηρίζουμε και τους παραγωγούς της χώρας!
Συνταγή για club sandwich με ψητό κοτόπουλο
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Υλικά για 1 μερίδα
- 180 γρ. φιλέτο κοτόπουλο
- 3 φέτες ψωμί του τοστ (μεγάλο μέγεθος)
- 3 φέτες μπέικον
- 1 μικρή ντομάτα, κομμένη σε λεπτές φέτες (στραγγισμένες_
- ½ κούπα κομμένο μαρούλι άισμπεργκ
- 1 φέτα γραβιέρα Νάξου, κομμένη για τοστ
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- μαγιονέζα
- αλάτι
- μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Αλείφουμε το φιλέτο κοτόπουλο με λάδι και αλατοπιπερώνουμε.
Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ψήνουμε το κοτόπουλο σε στεγνό τηγάνι, χωρίς επιπλέον λάδι. Aφήνουμε να ψηθεί από τη μία πλευρά για περίπου 7-8 λεπτά και μετά το γυρνάμε. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και το καλύπτουμε με καπάκι, για να παραμείνει ζουμερό ενώ ψήνεται και για να ψηθεί γρηγορότερα εσωτερικά.
Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για ακόμα 7-8 λεπτά, ανάλογα με το πάχος του. Αποσύρουμε από τη φωτιά, μεταφέρουμε σε ξύλο κοπής και το αφήνουμε 5 λεπτά σκεπασμένο πριν το κόψουμε σε φέτες.
Στο μεταξύ, στο ίδιο τηγάνι ψήνουμε το μπέικον για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρει λίγο χρώμα.
Ψήνουμε τα ψωμιά σε φρυγανιέρα. Αλείφουμε με μαγιονέζα την επάνω μεριά της πρώτης φέτας.
Τοποθετούμε το τυρί και από πάνω φέτες ντομάτας που να καλύπτουν σχεδόν όλη την επιφάνεια του ψωμιού.
Προσθέτουμε αλατοπίπερο και στη συνέχεια φέτες κοτόπουλου.
Από πάνω λίγο κομμένο μαρούλι.
Παίρνουμε τη δεύτερη φέτα ψωμιού και αλείφουμε και τις δυο πλευρές της με μαγιονέζα. Η μια πλευρά ακουμπάει πάνω στο σάντουιτς που ετοιμάζουμε. Από πάνω βάζουμε πρώτα το μπέικον, μετά ντομάτα, αλάτι και πιπέρι κατά βούληση, πάλι κοτόπουλο και μαρούλι.
Αλείφουμε την μια πλευρά της τελευταίας φέτας ψωμιού με μαγιονέζα και κλείνουμε το σάντουιτς. Κόβουμε το club sandwich χιαστί με μεγάλο μαχαίρι και σταθεροποιούμε με οδοντογλυφίδες (μεγαλύτερου μεγέθους από το κοινό). Για να μένει σταθερό, μπορούμε να τοποθετήσουμε από πριν μεγάλες οδοντογλυφίδες στις 4 πλευρές.
Συνοδεύουμε με πατατάκια (ιδανικά σπιτικά) ή με τηγανητές πατάτες (κλασικές ή και στον φούρνο, αν θέλουμε να το πάμε όσο πιο υγιεινά γίνεται).