Καρολίνα Δωρίτη

ΚΟΤΟΣΟΥΠΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΙΠΗ, ΜΕ ΤΖΙΝΤΖΕΡ ΚΑΙ ΚΟΥΡΚΟΥΜΑ

Μια δυναμωτική κοτόσουπα είναι η καλύτερη επιλογή όταν δεν νιώθουμε καλά, όταν έχουμε γρίπη ή όταν απλώς θέλουμε να φάμε κάτι θρεπτικό, θερμαντικό και ιδανικό για τη «θωράκιση» του ανοσοποιητικού μας.

Η κοτόσουπα με τζίντζερ και κουρκουμά δεν είναι μόνο πολύ νόστιμη αλλά και ελαφριά, όπως πολλές σούπες. Δεν βάζω στο μαγείρεμα καθόλου επιπλέον λίπος, λάδι ή βούτυρο, και δεν σοτάρω τίποτα, οπότε τα πάντα είναι στην ουσία βραστά.

Σε πρώτη φάση, βράζω το κοτόπουλο χωριστά, με φρέσκο τζίντζερ, κουρκουμά, σκόρδο, μαύρο πιπέρι και δάφνη. Έτσι, δημιουργείται ως βάση ένας ζωμός δυναμωτικός, που είναι από μόνος του «φάρμακο» για τον οργανισμό. Σε συνδυασμό με το τζίντζερ και το πιπέρι, ο κουρκουμάς που περιέχει γίνεται ακόμα πιο δραστικός και ευεργετικός.

Χρησιμοποιώ φρέσκο τζίντζερ και κουρκουμά για να είναι ακόμα πιο δυνατή η δράση τους. Το φρέσκο τζίντζερ το βρίσκουμε παντού. Τον φρέσκο κουρκουμά, που είναι επίσης ριζούλα, τον βρίσκουμε σε οργανωμένα μανάβικα, βιολογικά σούπερ μάρκετ, κάποιες λαϊκές και μαγαζιά με ασιατικά φαγητά. Μπορούμε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσουμε κουρκουμά σε σκόνη, αλλά αξίζει τον κόπο να αναζητήσουμε φρέσκο, τον οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε διάφορες συνταγές, όπως στη σούπα κολοκύθας με κουρκουμά, μανιτάρια και φαγόπυρο.

Το κοτόπουλο είναι καλό να είναι χωριάτικο ελευθέρας βοσκής, βιολογικό ή ακόμα και κόκορας, που δίνει επίσης ωραίο ζωμό.

Επειδή βάζω το τζίντζερ και τον κουρκουμά στον ζωμό που μετά θα σουρώσουμε, τα αφήνω με τη φλούδα, που είναι επίσης ευεργετική. Τα πλένω πολύ καλά και έπειτα τα κόβω σε φέτες. Τις σκελίδες σκόρδο τις αφήνω κι αυτές ολόκληρες με τη φλούδα, αφού τις πλύνω. Έτσι, δεν μένει και η γεύση του σκόρδου έντονη στη σούπα.

Τα λαχανικά τα βάζουμε στον ζωμό αφού τον σουρώσουμε, για να μην παραβράσουν με το κοτόπουλο και χάσουν την ουσία και την υφή τους. Σε μια τέτοια σούπα μπορούμε να παίξουμε με συνδυασμούς λαχανικών, ανάλογα και με το τι έχουμε στο ψυγείο μας.

Στο τέλος, προσθέτουμε τον φιδέ που την κάνει ακόμα πιο comforting και χορταστική.

Το κοτόπουλο το ξεψαχνίζουμε και το βάζουμε στο τέλος στην κατσαρόλα ή απευθείας στα πιάτα. Στο σερβίρισμα, ρίχνουμε φρεσκοστυμμένο λεμόνι, που εμπλουτίζει τη σούπα με βιταμίνη C.

Συνταγή για κοτόσουπα με τζίντζερ και κουρκουμά

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα και 30 λεπτά

κοτόσουπα
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 6 μερίδες

  • 1 κοτόπουλο ολόκληρο, γύρω στο 1,5 κιλό
  • 20 γρ. τζίντζερ φρέσκο, κομμένο σε φέτες
  • 20 γρ. κουρκουμάς φρέσκος, κομμένος σε φέτες (ή ½ κ.γ. κουρκουμάς σε σκόνη)
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες και με τη φλούδα
  • 5-6 κόκκοι μαύρο πιπέρι
  • αλάτι
  • 2-3 φύλλα δάφνης
  • 1 πράσο, κομμένο σε λεπτές φέτες και μετά στη μέση
  • 1 γλυκοπατάτα, κομμένη σε κυβάκια
  • 3 καρότα, κομμένα σε κυβάκια
  • 1-2 κλωνάρια σέλερι με τα φύλλα, ψιλοκομμένο
  • 4-5 κ.σ. καλαμπόκι κατεψυγμένο ή κονσέρβα
  • 150 γρ. φιδές
  • λεμόνι

Εκτέλεση

Βάζουμε το κοτόπουλο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και το καλύπτουμε ίσα-ίσα με νερό. Αν προτιμάμε, μπορούμε να κόψουμε το κοτόπουλο σε μερίδες, αλλά ολόκληρο γίνεται πιο ζουμερό.

Προσθέτουμε αλάτι, τα σκόρδα, το τζίντζερ, τον κουρκουμά, το πιπέρι και τη δάφνη. Τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και φέρνουμε σε βράση. Καλύπτουμε με καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Βράζουμε για 50-60 λεπτά, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο. Μόλις γίνει, το σουρώνουμε (μπορούμε να το κάνουμε απευθείας, με προσοχή, με μια τρυπητή κουτάλα).

Προσθέτουμε μέσα στον ζωμό τα κομμένα λαχανικά, εκτός από το καλαμπόκι. Βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Στο μεταξύ, ξεψαχνίζουμε το κοτόπουλο.

Μετά τα 20 λεπτά, διορθώνουμε στη σούπα το αλάτι αν χρειάζεται, προσθέτουμε το καλαμπόκι και στη συνέχεια τον φιδέ, προσέχοντας τον χρόνο βρασίματός του σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.

Προσθέτουμε το κοτόπουλο είτε στη σούπα είτε απευθείας στα πιάτα. Σερβίρουμε σούπα και προσθέτουμε χυμό λεμόνι και πιπέρι κατά βούληση.