ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΓΛΙΣΤΡΙΔΑ
Λατρεύετε κι εσείς το κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο; Συνδυάζουμε το αγαπημένο μας φαγητό με ένα χόρτο εποχής, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, για ένα αποτέλεσμα που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.
Το κοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες είναι ένα φαγητό σίγουρο, εύκολο, μαμαδίστικο, που απαιτεί λίγο κόπο και ξετρελαίνει τα πλήθη. Προσωπικά, πάντα μου κάνει κέφι να το φάω και κάθε εποχή προσπαθώ να το «εντάξω στο κλίμα» με μικρές παραλλαγές. Έτσι, βρίσκω και την ευκαιρία να εντάξω υγιεινά εποχιακά λαχανικά σε ένα πιάτο που ξέρω ότι θα το απολαύσουν με σιγουριά μικροί και μεγάλοι. Εδώ, το φτιάχνω με την αγαπημένη μου γλιστρίδα.
Ξέρατε ότι η γλιστρίδα είναι υπέροχη και μαγειρεμένη; Μπορούμε να τη βάλουμε σε διάφορα μαγειρευτά, όπως κοκκινιστά ή φρικασέ, αλλά εγώ τη βάζω και στον φούρνο – απλά την ψήνω ελάχιστα. Το αποτέλεσμα; Θεϊκό!
Η ταπεινή γλιστρίδα που τα καλοκαίρια φυτρώνει μόνη της παντού, ακόμα και στα πεζοδρόμια του κέντρου της Αθήνας, είναι και ιδιαίτερα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Α και σίδηρο. Επίσης, είναι εξαιρετικά πλούσια σε ωμέγα-3 και έχει έντονη τονωτική και αντιοξειδωτική δράση.
Μελέτες που έχουν γίνει, έχουν αποδώσει στη γλιστρίδα «υπερδυνάμεις», όπως για παράδειγμα ότι είναι ευεργετική για την καρδιά και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Επομένως, εκτός από τις σαλάτες και τα μαγειρευτά, να θυμάστε ότι μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε με πολλούς άλλους τρόπους, όπως σε ομελέτες, πίτες κτλ. Απλά αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και εντάξτε νέα υλικά στη ζωή σας!
Αυτή η συνταγή είναι εύκολη και δεν απαιτεί ιδιαίτερη δουλειά από εμάς, απλώς χρόνο για να ψηθεί στον φούρνο. Μου αρέσει να κάνω το κοτόπουλο ξινό και σκορδάτο και να του βάζω για άρωμα μπόλικη άγρια ρίγανη, ελληνικές γεύσεις και αρώματα στο φουλ. Απολαύστε το με ένα ποτήρι κρύα μπίρα και θα με θυμηθείτε!
Συνταγή για κοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες και γλιστρίδα
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 110 λεπτά
- Gluten-free
Υλικά για 5-6 άτομα
- 4 πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες για φούρνο
- 4 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες
- χυμός από 1 ½ λεμόνι
- 1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, καθαρισμένο
- 2 κ.γ. ρίγανη ξερή
- 10 μπουτάκια κοτόπουλου (κοπανάκια)
- 150 ml ελαιόλαδο
- 150 ml νερό
- ½ ματσάκι γλιστρίδα, πλυμένο και στραγγισμένο
- μαύρο πιπέρι
- αλάτι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Σπάμε τις σκελίδες του σκόρδου πιέζοντας με το πλάι ενός μεγάλου μαχαιριού. Αλατίζουμε τα μπουτάκια και προσθέτουμε πιπέρι. Κόβουμε το κρεμμύδι στη μέση και στη συνέχεια σε φέτες.
Έπειτα, τοποθετούμε τις κομμένες πατάτες στη βάση ενός μεγάλου πυρέξ. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, αλάτι, πιπέρι και τη μισή ρίγανη.
Από πάνω τοποθετούμε τα μπουτάκια και περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού, το νερό και το λάδι. Προσθέτουμε και την υπόλοιπη ρίγανη. Καλύπτουμε το κοτόπουλο με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στον φούρνο για 40 λεπτά.
Στα 40 λεπτά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 35-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε τη γλιστρίδα στο πυρέξ προσπαθώντας να την περιχύσουμε με το καυτό ζουμί ώστε να μην στεγνώσει.
Ψήνουμε για ακόμη 10 λεπτά.
Τέλος, βγάζουμε το φαγητό από τον φούρνο, το αφήνουμε να «κάτσει» 10 λεπτά και σερβίρουμε.