Γαβριήλ Νικολαΐδης

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΠΙΡΙΓΙΑΝΙ: Η ΑΡΩΜΑΤΙΚΗ ΙΝΔΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΟΥ ΘΑ ΛΑΤΡΕΨΕΙΣ

Το ινδικό κοτόπουλο μπιριγιάνι συνδυάζει αρωματικά μπαχαρικά και αφράτο ρύζι μπασμάτι σε ένα πιάτο γεμάτο γεύση. Δες πώς να το φτιάξεις εύκολα στο σπίτι σου!

Το μπιριγιάνι είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που προέρχεται από την Ινδία και έχει τις ρίζες του στους Μογγόλους, οι οποίοι το εισήγαγαν στην Ινδία κατά τη διάρκεια των κατακτήσεων τους. Η λέξη «μπιριγιάνι» προέρχεται από την περσική λέξη «birian», που σημαίνει «τηγανισμένο» ή «ψιλοτηγανισμένο» και αναφέρεται στον τρόπο προετοιμασίας του πιάτου.

Το μπιριγιάνι είναι γνωστό για την υπέροχη αρωματική του γεύση, τα μπαχαρικά και τα φρέσκα υλικά, που συνδυάζονται για να δημιουργήσουν ένα πιάτο γεμάτο γεύση και άρωμα. Αν παρακολουθήσεις έναν Ινδό να το φτιάχνει, θα σαστίσεις με το πόσα μπαχαρικά κι αρωματικά θα χρησιμοποιήσει.

Ακούγεται δύσκολο, όμως είναι πανεύκολο και δεν απαιτεί ιδιαίτερες μαγειρικές ικανότητες. Αυτή η συνταγή με κοτόπουλο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραλλαγμένα πιάτα του μπιριγιάνι. Είναι γεμάτο γεύσεις που εντυπωσιάζουν, αλλά χρησιμοποιούμε υλικά που βρίσκουμε πολύ εύκολα στο ελληνικό super market και συνήθως τα έχουμε όλοι στο σπίτι, ειδικά όσα νοικοκυριά μαγειρεύουν συχνά. Ακόμα κι αν σου λείπει ο κόλιανδρος, το τζίντζερ ή ο κουρκουμάς, τόλμησε να το φτιάξεις γιατί το αποτέλεσμα είναι απλώς μαγικό.

Συνταγή για ινδικό κοτόπουλο μπιριγιάνι με ρύζι μπασμάτι

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 50 λεπτά

Ακούγεται δύσκολο, όμως το ινδικό κοτόπουλο μπιριγιάνι είναι πανεύκολο και δεν απαιτεί ιδιαίτερες μαγειρικές ικανότητες.
Γαβριήλ Νικολαΐδης

Υλικά

  • 500 γρ. φιλέτο κοτόπουλο, κομμένο σε κομμάτια
  • 300 γρ. ρύζι μπασμάτι
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κ.γ. τζίντζερ, τριμμένο
  • 1 ντομάτα, ψιλοκομμένη
  • ½ κ.γ. κουρκουμά
  • ½ κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.γ. κόλιανδρο σε σκόνη
  • ½ κ.γ. μπούκοβο (προαιρετικά)
  • 2 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • ¼ κ.γ. γαρίφαλο
  • 2 κ.σ. φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι νερό ή ζωμό κοτόπουλου

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τζίντζερ μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε τα μπαχαρικά (κουρκουμά, κύμινο, κόλιανδρο, μπούκοβο, κανέλα και γαρίφαλο) και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.

Προσθέτουμε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια και σοτάρουμε για 5-7 λεπτά.

Ρίχνουμε την ντομάτα, το γιαούρτι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το νερό ή ζωμό, και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά.

Βράζουμε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το κοτόπουλο.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και μαγειρεύουμε για 5-7 λεπτά, μέχρι το ρύζι να απορροφήσει τα υγρά.

Σερβίρουμε το μπιριγιάνι με φρέσκο κόλιανδρο.