Καρολίνα Δωρίτη

ΚΑΝΕ VEGAN ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΣΠΕΤΣΟΦΑΪ

Το σπετσοφάι είναι ένα πολύ δημοφιλές παραδοσιακό πιάτο, που γίνεται στο τηγάνι με λουκάνικα και πιπεριές. Για να κάνουμε μια vegan εκδοχή της κλασικής συνταγής, αντικαθιστούμε τα λουκάνικα με φρέσκα μανιτάρια και καπνιστό τόφου.

Το vegan σπετσοφάι με μανιτάρια και καπνιστό τόφου γίνεται σε ένα τηγάνι και έχει πολύ απλή προετοιμασία και εκτέλεση. Χρησιμοποιώ διάφορα μανιτάρια αντί για ένα είδος, για περισσότερη γεύση και ποικιλία στις υφές. Μπορείτε να πειραματιστείτε ανάλογα με το τι σας αρέσει ή έχετε διαθέσιμο.

Το ίδιο κάνω με τις πιπεριές, για χρώμα και γεύση, ενώ χρησιμοποιώ και καυτερή πιπεριά για να γίνει το σπετσοφάι λίγο πικάντικο, που του πάει. Αν δεν σας αρέσουν τα πικάντικα, μπορείτε να την παραλείψετε τελείως ή να βάλετε πολύ λίγη.

Το vegan σπετσοφάι με μανιτάρια και καπνιστό τόφου είναι σούπερ, υγιεινό και πλούσιο σε πρωτεΐνη και βιταμίνη D από τα αγαπημένα μανιτάρια. Ακόμη πιο ωραίο είναι ότι τη συγκεκριμένη συνταγή μπορούμε να την αξιοποιήσουμε με πολλούς τρόπους.

Μπορούμε να σερβίρουμε το vegan σπετσοφάι ως κυρίως γεύμα, με πατάτες στο πλάι ή ρύζι, μπορούμε να το προσθέσουμε σε σαλάτες, σε σάντουιτς, να το βάλουμε σε burger (vegan ή μη), ή να το χρησιμοποιήσουμε ως συνοδευτικό π.χ. δίπλα σε μια «μπριζόλα» κουνουπιδιού, σε φαλάφελ ή άλλα vegan μπιφτέκια/κεφτέδες, όπως οι πρωτότυποι καλαμποκοκεφτέδες.

Συνταγή για vegan σπετσοφάι με μανιτάρια και καπνιστό τόφου

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 35-40 λεπτά
  • Vegan | Gluten-free

vegan σπετσοφάι
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 4-6 μερίδες

  • 1 κίτρινη πιπεριά, κομμένη σε μεγάλα καρέ (περίπου 1,5 εκ.)
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε μεγάλα καρέ (περίπου 1,5 εκ.)
  • 2 πράσινες πιπεριές, κομμένες σε μεγάλα καρέ (περίπου 1,5 εκ.)
  • 1 καυτερή πιπεριά κέρατο, κομμένη σε λεπτές φέτες (προαιρετικά)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε μεγάλα καρέ (περίπου 1-1,5 εκ,)
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 500 γρ. μανιτάρια πλευρώτους
  • 300 γρ. διάφορα φρέσκα μανιτάρια δάσους, όπως λεντινούλες
  • 250 γρ. μανιτάρια agaricus
  • 200 γρ. καπνιστό τόφου, κομμένο σε κυβάκια
  • 2 κ.σ. καπνιστή πάπρικα
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 3 κλωναράκια θυμάρι
  • 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 70 ml τσίπουρο
  • 3 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι

πιπεριές
Καρολίνα Δωρίτη

Εκτέλεση

Σκουπίζουμε απαλά τα μανιτάρια με ένα νωπό πανάκι. Κόβουμε τα πλευρώτους σε μικρότερα κομμάτια με τα χέρια. Κόβουμε τα υπόλοιπα μανιτάρια στα δύο ή αν είναι μικρά τα αφήνουμε ολόκληρα.

Καρολίνα Δωρίτη

Τοποθετούμε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι ή ένα wok σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και αφού ζεσταθεί ρίχνουμε μέσα τα μανιτάρια. Προσθέτουμε αλάτι, λίγο μαύρο πιπέρι, 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα και ανακατεύουμε μέχρι να πιουν όλα τα υγρά και να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα και από τις δύο πλευρές. Αυτή η διαδικασία θα πάρει σίγουρα γύρω στα 8-10 λεπτά.

Βγάζουμε τα μανιτάρια από το τηγάνι και τα μεταφέρουμε σε πιάτο.

μανιτάρια
Καρολίνα Δωρίτη

Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε 1-2 κ.σ. λάδι και σοτάρουμε σε αυτό το τόφου, μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα. Το μεταφέρουμε και αυτό σε πιάτο και το αφήνουμε για λίγο στην άκρη με τα μανιτάρια.

Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε μία ακόμη κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τις πιπεριές, τη δάφνη και το θυμάρι. Ανακατεύουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο, την υπόλοιπη καπνιστή πάπρικα, λίγο αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά.

πιπεριές
Καρολίνα Δωρίτη

Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε απαλά για 1-2 λεπτά, πάντα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Μόλις μαραθούν οι πιπεριές, σβήνουμε με το τσίπουρο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά. Αφαιρούμε τα κλωναράκια θυμαριού και τη δάφνη. Τέλος, προσθέτουμε τα μανιτάρια και το τόφου, ανακατεύουμε, αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα και το μαϊντανό.

σπετσοφάι
Καρολίνα Δωρίτη

Μπορούμε να το σερβίρουμε με πατάτες φούρνου, πουρέ ή ρύζι.