ΚΑΝΕ ΤΟΝ ΤΡΑΧΑΝΑ ΕΝΑ ΑΠΙΘΑΝΟ ΤΡΑΧΑΝΟΤΟ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ
Το τραχανότο μανιταριών με γραβιέρα αντικατοπτρίζει τη δημιουργική χρήση παραδοσιακών υλικών σε σύγχρονα πιάτα, τιμώντας τη γευστική και θρεπτική κληρονομιά της Ελλάδας.
Το τραχανότο μανιταριών με γραβιέρα αποτελεί μια σύγχρονη προσέγγιση στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, συνδυάζοντας τη διατροφική αξία του τραχανά με τη νοστιμιά των μανιταριών και της γραβιέρας. Εμπνευσμένο από το ριζότο, το τραχανότο χρησιμοποιεί ως βασικό υλικό τον τραχανά, ένα προϊόν με βαθιές ρίζες στην ελληνική παράδοση.
Ο τραχανάς παρασκευάζεται από αλεύρι ή πλιγούρι ζυμωμένο με γάλα ή γιαούρτι, και ξηραίνεται στον ήλιο. Ήταν ανέκαθεν βασικό στοιχείο της διατροφής, ιδιαίτερα στις αγροτικές κοινότητες, χάρη στην ευκολία αποθήκευσης και τη θρεπτική του πυκνότητα.
Σε αυτή τη συνταγή, ο τραχανάς παντρεύεται με τα μανιτάρια, μια εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης, βιταμινών Β και αντιοξειδωτικών. Τα μανιτάρια προσθέτουν μια γήινη και πλούσια γεύση, που ισορροπεί τέλεια με την κρεμώδη υφή του τραχανά.
Η γραβιέρα, ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά τυριά, προσφέρει ουμάμι γεύση και κρεμώδη υφή στο πιάτο. Πλούσια σε ασβέστιο και πρωτεΐνες, η γραβιέρα συμπληρώνει τη θρεπτική αξία του πιάτου, κάνοντάς το χορταστικό και απολαυστικό.
Συνταγή για τραχανότο μανιταριών με γραβιέρα
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα
- Vegetarian
Υλικά (για 4 μερίδες)
- 250 γρ. τραχανάς (γλυκός ή ξινός, κατά προτίμηση)
- 300 γρ. μανιτάρια (λευκά, πορτομπέλο ή πλευρώτους), κομμένα σε φέτες
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 50 ml λευκό κρασί
- 750 ml ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου, ζεστός
- 100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- ½ κ.γ. θυμάρι
- ½ κ.γ. γλυκιά πάπρικα
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- μπούκοβο, για γαρνιτούρα
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα. Σοτάρουμε τα μανιτάρια μέχρι να ροδίσουν και να απορροφηθούν τα υγρά τους. Τα αφαιρούμε από το τηγάνι και τα αφήνουμε στην άκρη.
Στο ίδιο σκεύος, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν και να μοσχοβολήσουν.
Προσθέτουμε τον τραχανά και τον καβουρδίζουμε για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.
Σβήνουμε με το λευκό κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Αρχίζουμε να προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό μία κουτάλα τη φορά, ανακατεύοντας συνεχώς. Περιμένουμε να απορροφηθεί κάθε δόση πριν προσθέσουμε την επόμενη.
Όταν ο τραχανάς είναι σχεδόν έτοιμος, προσθέτουμε τα σοταρισμένα μανιτάρια, το θυμάρι, την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι.
Μόλις ο τραχανάς γίνει κρεμώδης, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη γραβιέρα και το βούτυρο. Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να λιώσει το τυρί και να γίνει το τραχανότο μας ακόμα πιο πλούσιο.
Σερβίρουμε το πιάτο ζεστό, γαρνιρισμένο με μπούκοβο και λίγο επιπλέον γραβιέρα, αν θέλουμε.