ΚΑΝΕ DETOX ΑΠΟ ΤΑ ΦΑΓΟΠΟΤΙΑ ΜΕ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ Α ΛΑ ΠΟΛΙΤΑ
Πέρα από τη γευστική απόλαυση που προσφέρουν, οι αγκινάρες α λα πολίτα συνδυάζουν την αγάπη για τις φυσικές πρώτες ύλες με τη μαγεία της παράδοσης και τη δύναμη της απλότητας.
Η ελληνική κουζίνα είναι γεμάτη πιάτα που αποπνέουν την παράδοση, την απλότητα και τη φρεσκάδα της Μεσογείου. Ένα από αυτά είναι οι αγκινάρες α λα πολίτα, ένα κλασικό, ελαφρύ και θρεπτικό φαγητό, που έχει τις ρίζες του στην Κωνσταντινούπολη.
Όπως προδίδει το όνομά του, το πιάτο αυτό συνιστά φόρο τιμής στις γαστρονομικές επιρροές της πολίτικης κουζίνας, που φημίζεται για τον εκλεπτυσμένο συνδυασμό γεύσεων και υλικών.
Προσωπικά, από μικρός είχα αναπτύξει μια σχέση αγάπης και μίσους με τις αγκινάρες. Μεγαλώνοντας λατρεύω τη γεύση τους, αλλά για να είμαι ειλικρινής με κουράζει η διαδικασία της προετοιμασίας. Οι ρυθμοί της δουλειάς δεν μου επιτρέπουν να τις καθαρίζω μία μία με τη συχνότητα που θα ήθελα. Για τον λόγο αυτό δεν ντρέπομαι καθόλου να εμπιστευτώ τις κατεψυγμένες αγκινάρες.
Οι αγκινάρες θεωρούνται από την αρχαιότητα πολύτιμο δώρο της φύσης. Είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και βιταμίνες, ενώ περιέχουν λίγες θερμίδες, γεγονός που τις καθιστά ιδανική επιλογή για υγιεινή διατροφή. Η κατανάλωση αγκινάρας συμβάλλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού, στην υγεία του πεπτικού συστήματος και στη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης.
Η συνταγή για αγκινάρες α λα πολίτα χαρακτηρίζεται από την ισορροπία ανάμεσα στη γεύση και τη θρεπτική αξία. Συνδυάζει τρυφερές καρδιές αγκινάρας με πατάτες, καρότα και άφθονο άνηθο, δημιουργώντας ένα πιάτο αρωματικό και ελαφρύ. Το ελαιόλαδο και ο χυμός λεμονιού, χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής, ενισχύουν τη γεύση και τη φρεσκάδα, ενώ η ελαφρώς δεμένη σάλτσα δίνει μια βελούδινη υφή στο αποτέλεσμα.
Το πιάτο αυτό είναι επίσης άρρηκτα συνδεδεμένο με την παράδοση της νηστείας, καθιστώντας το αγαπημένο στις περιόδους που απαιτούν αποχή από ζωικές τροφές.
Συνταγή για αγκινάρες α λα πολίτα
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 2 ώρες
- Vegan
Υλικά για 4 άτομα
- 14 αγκινάρες φρέσκες ή κατεψυγμένες
- 2 πατάτες, κομμένες σε κύβους
- 2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
- 1 κρεμμύδι
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 μικρό ματσάκι άνηθο
- χυμός από 2 λεμόνια
- 1 κ.γ. αλεύρι (προαιρετικά)
- ½ φλιτζάνι ζεστό νερό ή ζωμός λαχανικών
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Αν χρησιμοποιούμε φρέσκες αγκινάρες, τις καθαρίζουμε αφαιρώντας τα εξωτερικά φύλλα και τα κοτσάνια. Διατηρούμε μόνο τις καρδιές και τις βάζουμε σε ένα μπολ με νερό και χυμό από μισό λεμόνι για να μη μαυρίσουν.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες και τα καρότα. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνηθο.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια μέχρι να μαλακώσουν και να γυαλίσουν. Προσθέτουμε τις πατάτες και τα καρότα, και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
Τοποθετούμε τις αγκινάρες στην κατσαρόλα με τις καρδιές προς τα πάνω. Προσθέτουμε τον άνηθο, αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με τον χυμό λεμονιού.
Ρίχνουμε το ζεστό νερό ή τον ζωμό λαχανικών, ώστε να καλύψει τα λαχανικά κατά τα 2/3. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι αγκινάρες και τα λαχανικά.
Αν θέλουμε πιο δεμένη σάλτσα, διαλύουμε το αλεύρι σε λίγο νερό ή χυμό λεμονιού και το προσθέτουμε στο φαγητό. Ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε να βράσει για 2-3 λεπτά ακόμα.
Σερβίρουμε τις αγκινάρες α λα πολίτα ζεστές ή χλιαρές, συνοδεύοντας με φρέσκο ψωμί για να απολαύσουμε τη λεμονάτη σάλτσα τους.