ΚΑΝΕ BRUNCH ΜΕ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΟ CROQUE MADAME
Θες ένα κλασικό και φινετσάτο brunch; Δεν έχεις παρά να αναβαθμίσεις ένα απλό τοστ σε απολαυστικό croque madame.
To croque madame είναι το αιώνιο ταίρι του croque monsieur. Αυτός ο «κύριος» και η «κυρία» κατάγονται από τη Γαλλία και είναι από τους πρωτοστάτες του brunch. Πρόκειται για δύο πλούσια ψημένα σάντουιτς με τυρί (παραδοσιακά, τυρί Gruyère) και ζαμπόν. Εκείνο που τα διαφοροποιεί από ένα απλό τοστ είναι ότι βάζουμε και μπεσαμέλ, και μέσα και από πάνω, και μετά γκρατινάρουμε στο γκριλ για λίγα λεπτά.
Η διαφορά του croque madame από το croque monsieur απλά έχει από πάνω ένα αβγό τηγανητό ή ποσέ. Ονομάστηκε έτσι γιατί λένε ότι το αβγό που σερβίρεται πάνω από το ψημένο σάντουιτς θυμίζει γυναικείο καπέλο. Η ονομασία αυτή εντοπίζεται για πρώτη φορά το 1960, αλλά πιστεύεται ότι η συνταγή προϋπήρχε.
Το croque madame είναι ένα πιάτο πλούσιο, πολύ απολαυστικό και χορταστικό, ιδανικό για brunch, ενώ δεν είναι ούτε δύσκολο να γίνει ούτε χρονοβόρο. Εδώ το ετοιμάζουμε με γραβιέρα Νάξου που του πάει υπέροχα.
Στην μπεσαμέλ μπορούμε να προσθέσουμε λίγη μουστάρδα –εγώ προτιμώ σκόνη– για άρωμα και γεύση.
Συνταγή για croque madame
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά
Υλικά για 2 μερίδες
- 4 φέτες ψωμί μπριός
- 4 λεπτές φέτες ζαμπόν
- 3 κ.σ. γραβιέρα Νάξου, τριμμένη
- 2 αβγά
- 4 κ.γ. βούτυρο
Για την μπεσαμέλ
- 15 γρ. βούτυρο
- 10 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 φύλλο δάφνης
- 100 ml γάλα
- 1/2 κ.σ. γραβιέρα Νάξου τριμμένη
- ¼ κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
- ½ κ.γ. σκόνη μουστάρδας (προαιρετικά)
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
Πρώτα ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ. Ζεσταίνουμε το γάλα με τη δάφνη. Μόλις έρθει σε βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά αφήνουμε 5 λεπτά να σταθεί και αφαιρούμε τη δάφνη.
Βάζουμε το βούτυρο σε μία μικρή κατσαρόλα, τοποθετούμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και το λιώνουμε. Μόλις λιώσει –πριν αρχίσει να αρπάζει– προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε έντονα με σύρμα να ενσωματωθούν και να σχηματιστεί μια πηχτή λεία πάστα.
Προσθέτουμε αμέσως το ζεστό γάλα ενώ ανακατεύουμε έντονα με το σύρμα. Η διαδικασία είναι γρήγορη και η μπεσαμέλ θα αρχίσει να πήζει αμέσως. Προσέχουμε να μην παραπήξει. Αν μας πήξει λίγο παραπάνω από το επιθυμητό, προσθέτουμε ελάχιστο επιπλέον γάλα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα τη σκόνη μουστάρδας και το μοσχοκάρυδο. Έπειτα, ανακατεύουμε μέσα το τυρί να λιώσει και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.
Τοποθετούμε στην επιφάνεια εργασίας τις δύο φέτες του ψωμιού ανοιχτές. Ανακατεύουμε ακόμα μια κουταλιά της σούπας τριμμένο τυρί μέσα στην μπεσαμέλ, το οποίο δεν λιώνει τελείως σε αυτή τη φάση, θα λιώσει μετά. Αλείφουμε την κάθε φέτα με μια στρώση μπεσαμέλ.
Πάνω σε κάθε φέτα που αλείψαμε τοποθετούμε δύο φέτες ζαμπόν και καλύπτουμε κάθε τοστ με άλλες δύο φέτες ψωμιού που έχουμε.
Τοποθετούμε ένα μαντεμένιο τηγάνι (ή τηγάνι με κατάλληλη λαβή, που να μπαίνει και στο φούρνο) πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε δύο κουταλάκια του γλυκού βούτυρο και ψήνουμε τα δύο σάντουιτς για περίπου 2 λεπτά από την κάθε πλευρά, ώστε να φρυγανιστεί ελαφρά το ψωμί.
Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου στους 190°C.
Αλείφουμε το κάθε σάντουιτς από πάνω με την υπόλοιπη μπεσαμέλ. Πάνω από την μπεσαμέλ μοιράζουμε το υπόλοιπο τριμμένο τυρί και μεταφέρουμε το τηγάνι στο φούρνο.
Ψήνουμε στο γκριλ για 1-2 λεπτά, ώστε να λιώσει το τυρί και να γκρατιναριστούν ωραία τα σάντουιτς.
Εντωμεταξύ, τηγανίζουμε δύο αβγά με το υπόλοιπο βούτυρο. Αν θέλουμε να δώσουμε ωραίο σχήμα στο αβγό, χρησιμοποιούμε ένα τσέρκι σε κατάλληλη διάμετρο.
Βγάζουμε τα σάντουιτς από το φούρνο, μεταφέρουμε σε πιάτα και σερβίρουμε προσεκτικά από πάνω τους τα αβγά που τηγανίσαμε. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και απολαμβάνουμε αμέσως!