Γαβριήλ Νικολαΐδης

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΠΛΗΡΕΣ ΓΕΥΜΑ ΜΕ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΣΑΛΑΤΑ ΦΑΚΟΡΥΖΟ

Ξέχνα το κλασικό φακόρυζο και απόλαυσε όλα τα διατροφικά οφέλη του σε μια σαλάτα με καλοκαιρινά λαχανικά και χαλούμι.

Ο συνδυασμός φακής με ρύζι αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα μου πιάτα, ειδικά το καλοκαίρι. Πρόκειται για μια συνταγή που συναντάται σε διάφορες κουλτούρες και κουζίνες ανά τον κόσμο, από την Ασία και τη Μέση Ανατολή μέχρι τη Λατινική Αμερική. Η δημοτικότητά του φακόρυζου δεν είναι τυχαία, καθώς συνδυάζει πλούσιες γεύσεις με εξαιρετικά θρεπτικά οφέλη.

Οι φακές είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα όπως σίδηρο, μαγνήσιο και φολικό οξύ. Το ρύζι, από την άλλη, προσφέρει υδατάνθρακες, που είναι απαραίτητοι για την ενέργεια του οργανισμού, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Όταν συνδυάζονται, οι φακές και το ρύζι παρέχουν έναν πλήρη συνδυασμό αμινοξέων, που είναι απαραίτητος για την οικοδόμηση πρωτεϊνών στο σώμα. Αυτός ο συνδυασμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός για χορτοφάγους και vegan, καθώς τους επιτρέπει να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα χωρίς την ανάγκη κατανάλωσης ζωικών προϊόντων.

Συνταγή για σαλάτα φακόρυζο με καλοκαιρινά λαχανικά και χαλούμι

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Μερίδες: 2
  • Χρόνος προετοιμασίας: 60 λεπτά
  • Vegetarian

σαλάτα φακόρυζο
Γαβριήλ Νικολαΐδης

Υλικά

  • 150 γρ. ρύζι, βρασμένο (περίπου 50 γρ. ρύζι άβραστο)
  • 150 γρ. φακές, βρασμένες (περίπου 50 γρ. φακές άβραστες)
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
  • 2 ντομάτες
  • ½ αγγούρι
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ½ λεμόνι (χυμό)
  • 100 γρ. χαλούμι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

Για τις φακές

Βάζουμε το νερό να βράσει και μόλις φτάσει σε σημείο βρασμού προσθέτουμε τις φακές. Βράζουμε για 5 λεπτά.

Αποσύρουμε τις φακές και τις σουρώνουμε. Σε νερό που κοχλάζει επαναφέρουμε τις φακές και τις βράζουμε για 45 λεπτά.

Τις βγάζουμε και τις σουρώνουμε καλά.

Για το ρύζι

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό και ρύζι με αναλογία 1 / 2,5, δηλαδή για 1 φλιτζάνι ρύζι βάζουμε 2,5 φλιτζάνια νερό. Φέρνουμε σε σημείο βρασμού. Έπειτα χαμηλώνουμε και βράζουμε σε μέτρια ένταση για 14 λεπτά.

Βγάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι και σκεπάζουμε με καθαρή βαμβακερή πετσέτα.

Μόλις έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, αφρατεύουμε με μια κουτάλα.

Για το χαλούμι

Το κόβουμε σε λεπτές φέτες. Βάζουμε ελάχιστο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι. Σοτάρουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.

Για τη σαλάτα

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από το χαλούμι σε ένα μπολ. Σερβίρουμε και στο τελείωμα γαρνίρουμε με χαλούμι.

Σε περίπτωση που θέλουμε να πάρουμε τη σαλάτα φακόρυζο μαζί μας σε ταπεράκι, αφήνουμε το λάδι και το λεμόνι να τα προσθέσουμε τελευταία στιγμή.