ΥΠΕΡΟΧΗ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΣΑΛΑΤΑ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑ
Μια διαφορετική σαλάτα ζυμαρικών, που τρώγεται ευχάριστα τόσο κρύα όσο και ζεστή, με εποχικές γεύσεις όπως η κολοκύθα αλλά και με φακές.
Οι σαλάτες ζυμαρικών είναι από τα πιο εύκολα γεύματα στη μεταφορά, ελλείψει ζουμερής σάλτσας. Το καλοκαίρι δίνουν και παίρνουν, και λόγω ζέστης και λόγω πληθώρας φρέσκων λαχανικών, φρούτων και μυρωδικών που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, για ένα γεύμα ιδανικό και για το γραφείο. Αλλά και το φθινόπωρο έχει ωραία υλικά, πριν μπει ο χειμώνας και πιάσουν τα κρύα, οπότε θα τα θέλουμε όλα ζεστά! Η σαλάτα ζυμαρικών που ετοιμάζουμε εδώ, πάντως, τρώγεται πολύ ευχάριστα και ζεστή.
Εκτός από το ζυμαρικό που επιλέγουμε, η σαλάτα αυτή έχει επίσης κολοκύθα, μανιτάρια και μαύρες φακές. Προσθέτουμε καρύδια, που το φθινόπωρο μπορούμε να βρούμε και φρέσκα σε λαϊκές και σούπερ μάρκετ, και μας κάνουν πολύ καλό.
Η κολοκύθα μπορεί να είναι βραστή αλλά όπως έχουμε δει γίνεται και πολύ εύκολα ψητή
Για περισσότερη γεύση προσθέτουμε τριμμένη γραβιέρα Νάξου – όπως κάνουμε στην ομελέτα με κολοκυθάκια, που είναι θεϊκή! Εναλλακτικά, μπορούμε να επιλέξουμε κάποιο άλλο τυρί, θα ταίριαζε για παράδειγμα παρμεζάνα, κάποια άλλη γραβιέρα, ή ακόμα και ένα κατσικίσιο τυρί ή μπλε τυρί. Αν θέλουμε το πιάτο να είναι vegan, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το τυρί με ένα φυτικό υποκατάστατο.
Συνταγή για σαλάτα ζυμαρικών με κολοκύθα
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
- Vegetarian ή Vegan (με φυτικό τυρί)
Υλικά για 4 άτομα
- 100 γρ. φακές μαύρες
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 φύλλο δάφνης
- 200 γρ. ζυμαρικά πλεξούδες ή άλλο ζυμαρικό μικρού μεγέθους
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 300 γρ. μανιτάρια άσπρα
- 2 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες
- 400 γρ. κολοκύθα βραστή ή ψητή, κομμένη σε κυβάκια
- 1/2 κ.γ. θυμάρι
- 3 κ.σ. βαλσαμικό ξύδι (όχι κρέμα)
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 200 γρ. καρυδόψιχα, χοντροκομμένη
- 3 κ.σ. γραβιέρα Νάξου, τριμμένη
- αλάτι
- μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Βράζουμε τις φακές σε άφθονο νερό με μια σκελίδα σκόρδο, δάφνη και αλάτι. Τις βράζουμε για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να γίνουν χωρίς να παραβράσουν. Στραγγίζουμε.
Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Τα στραγγίζουμε και τα μεταφέρουμε σε μπολ, όπου τα ανακατεύουμε μαζί με τις φακές, δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, αλάτι και φρέσκο πιπέρι. Αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
Κόβουμε τα μανιτάρια σε χοντρά κομμάτια.
Τοποθετούμε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και στη συνέχεια το σκόρδο και τα μανιτάρια. Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα και να μαλακώσουν (συρρικνώνονται σε μέγεθος), για περίπου 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε την κολοκύθα, αλάτι, πιπέρι και το θυμάρι, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το ξύδι. Περιμένουμε λίγο να εξατμιστεί, αφαιρούμε το σκόρδο και σβήνουμε τη φωτιά.
Αν χρειάζονται, αλατοπίπερο το διορθώνουμε.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια και την κολοκύθα στα ζυμαρικά. Προσθέτουμε 1 κ.σ. λάδι και τα καρύδια και ανακατεύουμε απαλά. Τρίβουμε φρέσκο πιπέρι και προσθέτουμε το τυρί.
Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.