ΥΓΙΕΙΝΟ ΚΑΙ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΚΕΪΚ ΜΠΑΝΑΝΑ
Αν έχεις 3 ώριμες μπανάνες και 15 λεπτά ελεύθερο χρόνο, μπορείς να φτιάξεις ένα υπέροχο και υγιεινό κέικ μπανάνα.
Η συνταγή αυτή λύνει εύκολα δύο «προβλήματα»: Πρώτον, ότι έχεις μερικές μπανάνες που έχουν ωριμάσει πολύ, δεν έχουν την ίδια διατροφική αξία με τις άγουρες, αλλά δεν θέλεις να πάνε χαμένες. Δεύτερον, ότι θέλεις ένα νηστίσιμο γλύκισμα, με τα πιο απλά και υγιεινά υλικά. Όπως καταλαβαίνεις, αν είσαι vegan αυτό το νηστίσιμο κέικ μπανάνα μπορεί να σε γλυκάνει οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου.
Πρόκειται για την πιο απλή, βασική συνταγή για νηστίσιμο κέικ. Μπορείς να την αντιμετωπίσεις σαν ένα λευκό καμβά, και να προσθέσεις ό,τι ταιριάζει στις γεύσεις σου, από αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς μέχρι σταγόνες σοκολάτας.
Συνταγή για νηστίσιμο κέικ μπανάνα
- Επίπεδο δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 60 λεπτά
- Μερίδες: 8
Υλικά
- 3 μεγάλες ώριμες μπανάνες
- 75 γρ. ηλιέλαιο
- 100 γρ. καστανή ζάχαρη (ή μέλι)
- 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 2 κ.γ. κανέλα
- Προαιρετικά: 80 γρ. αποξηραμένα φρούτα (π.χ. σταφίδες ή ψιλοκομμένους χουρμάδες) ή ξηρούς καρπούς (π.χ. καρύδια)
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
Πολτοποιούμε με ένα πηρούνι τις μπανάνες.
Προσθέτουμε το ηλιέλαιο και τη ζάχαρη, και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε μέλι.
Προσθέτουμε το αλεύρι, την κανέλα και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα.
Σε αυτό το σημείο βάζουμε τα αποξηραμένα φρούτα ή τους ξηρούς καρπούς της επιλογής μας και ανακατεύουμε.
Μεταφέρουμε σε στενόμακρη αντικολλητική φόρμα για κέικ.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 175°C για 50 λεπτά.
Τα τελευταία 25 λεπτά καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.