ΥΓΙΕΙΝΗ ΣΠΙΤΙΚΗ ΚΟΜΠΟΣΤΑ ΑΧΛΑΔΙ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ
Αφαιρούμε από την κομπόστα τη ζάχαρη και φτιάχνουμε μια απολαυστική, πιο υγιεινή εκδοχή, με αχλάδια και χυμό μήλου.
Οι κομπόστες είναι ένα ελαφρύ και εύπεπτο γεύμα. Κλασικά γίνονται από φρούτα που σιγοβράζουν σε σιρόπι ζάχαρης, όπως είχαμε δει στη συνταγή για σπιτική κομπόστα βερίκοκο. Υπάρχει όμως κι ένας πολύ αγαπημένος μου τρόπος να γίνει χωρίς ζάχαρη, με χυμό μήλου αντί για νερό. Έτσι, η κομπόστα γίνεται ευχάριστα γλυκιά.
Για να την κάνω πιο αρωματική προσθέτω στον χυμό που θα βράσει μπαχαρικά και άλλα υλικά, όπως βότανα, οπότε παίρνουμε και τα ευεργετικά συστατικά τους.
Εδώ λοιπόν ετοιμάζουμε μια ωραία κομπόστα αχλάδι, αρωματισμένη με κανέλα, φυσική βανίλια (λοβό) και φρέσκο τζίντζερ, που χαρίζουν στα αχλάδια και το «σιρόπι» τους μια υπέροχη γεύση.
Κάτι σημαντικό που προσέχουμε όταν κάνουμε κομπόστες είναι τα φρούτα να είναι ώριμα. Αν είναι άγουρα, θα είναι σκληρά και θα θέλουν περισσότερο βράσιμο, ενώ η γεύση τους θα είναι λιγότερο γλυκιά.
Αντίστοιχα, αποφεύγουμε και τα πολύ γινωμένα φρούτα, γιατί θα λιώσουν και δεν θα έχουν ωραία υφή – αν έχουμε, είναι ιδανικά για να κάνουμε μαρμελάδα!
Η κομπόστα αχλάδι είναι φανταστική με γιαούρτι ή παγωτό, ενώ μπορείτε να την προσθέσετε στα δημητριακά και τα διάφορα μπολ πρωινού, όπως αυτά με βρόμη, κινόα ή σπόρους chia. Εμένα βέβαια μου αρέσει πολύ να την απολαμβάνω και σκέτη!
Συνταγή για κομπόστα αχλάδι χωρίς ζάχαρη
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος παρασκευής: 40 λεπτά
- Vegan | Gluten-free
Υλικά
- 5 αχλάδια
- ½ λεμόνι
- 1 λοβός βανίλιας
- 1 ξυλάκι κανέλα Κεϋλάνης
- 15 γρ. τζίντζερ, καθαρισμένο και κομμένο σε μικρά κομμάτια
- 400 ml χυμός μήλου χωρίς ζάχαρη ή πρόσθετα
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα αχλάδια, τα κόβουμε στη μέση και το κάθε μισό στα δύο. Με ένα μικρό μαχαίρι αφαιρούμε το κεντρικό κοτσάνι και τα κουκούτσια.
Τα τρίβουμε με χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν.
Τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα, προσθέτουμε τη βανίλια, την κανέλα, το τζίντζερ και τον χυμό μήλου.
Φέρνουμε σε βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και κλείνουμε με καπάκι.
Σιγοβράζουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα αχλάδια.
Επειδή είναι κομπόστα χωρίς ζάχαρη, μπορούμε να την αποθηκεύσουμε στο ψυγείο, σε δοχείο που κλείνει, για 5 μέρες.