ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΔΡΟΣΕΡΑ ΡΟΦΗΜΑΤΑ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΝΤΕΞΕΙΣ ΤΗ ΖΕΣΤΗ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ
Φτιάχνονται εύκολα και είναι δροσερά. Αυτά τα ροφήματα θα σε βοηθήσουν να αντέξεις τις υψηλές θερμοκρασίες των ημερών.
Περιμένεις τη στιγμή που θα ξαπλώσεις χαλαρά κάτω από την ομπρέλα σου σε μια παραλία, θα βάλεις να ακούσεις το αγαπημένο σου podcast και θα απολαύσεις κάθε γουλιά από τα δροσερά ροφήματα που εσύ και οι φίλοι σου έχετε ετοιμάσει. Όχι, δεν εννοούμε τις παγωμένες μαργαρίτες και τα δημοφιλή μοχίτο, που αν το παρακάνεις σου προκαλούν πονοκέφαλο. Εννοούμε ροφήματα που θα σε βοηθήσουν να αντέξεις τις υψηλές θερμοκρασίες των ημερών και θα σου προσφέρουν θρεπτικά συστατικά και ενυδάτωση.
Μην ξεχνάς ότι είναι απαραίτητο να καλύπτεις τις ημερήσιες ανάγκες σου σε νερό, καθώς ο οργανισμός σου το χρειάζεται μεταξύ άλλων για να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του, να αποβάλλει τα απόβλητα και να προστατεύσει τις αρθρώσεις. Μάλιστα, αν εκτίθεσαι πολλές ώρες στη ζέστη, π.χ. ασκείσαι σε εξωτερικούς χώρους, τότε χρειάζεται να καταναλώνεις μεγαλύτερη ποσότητα.
Δημιούργησε δροσερά ροφήματα με νερό
Είτε είσαι λάτρης του νερού είτε όχι, υπάρχει τρόπος να το κάνεις πιο γευστικό, προσθέτοντας φυσικές γεύσεις και αρώματα, χωρίς να χρησιμοποιήσεις τεχνητά γλυκαντικά, ζάχαρη και χρωστικές. Το μόνο που χρειάζεται είναι να εκμεταλλευτείς φρούτα, λαχανικά και βότανα της εποχής, τα οποία θα προσθέσεις στο νερό σου. Όσο περισσότερο τα αφήσεις στο νερό, τόσο πιο έντονη θα είναι η γεύση που θα πάρεις. Αν γίνεται βάλε τα μείγματα στο ψυγείο για ένα βράδυ ή αν βιάζεσαι κράτα τα σε θερμοκρασία δωματίου (όπου δεν επικρατούν θερμοκρασίες καύσωνα) για τουλάχιστον δύο ώρες.
Μπορείς, για παράδειγμα, να προσθέσεις μαζί ή χωριστά λεμόνι και τζίντζερ. Το πρώτο είναι γεμάτο με βιταμίνη C (συμβάλλει στην καλή υγεία του δέρματος και του ανοσοποιητικού), κάλιο (βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης) και βιταμίνη Β6 (βοηθά στη μετατροπή των τροφής σε ενέργεια). Το τζίντζερ προσφέρει αντιοξειδωτικές ουσίες και στοιχεία δείχνουν ότι αποτελεί αποτελεσματικό γιατροσόφι για την καταπολέμηση της ναυτίας. Εναλλακτικά, μπορείς να συνδυάσεις τα αγαπημένα σου μούρα με βασιλικό. Οι φράουλες, π.χ. είναι γεμάτες αντιοξειδωτικά και αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών. Ο βασιλικός είναι καλή πηγή μαγγανίου και βιταμινών Α και Κ.
Juicing, μια τάση που εξαπλώνεται
Το καλό είναι ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες έχεις πρόσβαση σε μεγάλη ποικιλία φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Είναι, επομένως, η κατάλληλη εποχή για juicing (χυμούς). Ο χυμός σου προσφέρει πιο συμπυκνωμένες ποσότητες βιταμινών και μετάλλων, και είναι ένας τρόπος να απορροφήσεις ευκολότερα ορισμένα θρεπτικά συστατικά, όπως το λυκοπένιο από τις ντομάτες, το καρπούζι και το γκρέιπφρουτ.
Ωστόσο, πέρα από συμπυκνωμένες ποσότητες βιταμινών και μετάλλων, προσφέρουν και μεγαλύτερες συγκεντρώσεις φυσικών σακχάρων, ειδικά όταν πρόκειται για χυμό φρούτων. Σίγουρα τα σάκχαρα αυτά είναι προτιμότερα από τα επεξεργασμένα ή τα τεχνητά γλυκαντικά, αλλά σε μεγάλες ποσότητες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα σε άτομα που ελέγχουν το βάρος τους ή ανησυχούν για τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.
Είναι προτιμότερο, επομένως, να κρατήσεις την πούλπα, γιατί αποτελεί καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να χωνευτούν κι έτσι περιορίζουν τις απότομες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα. Μπορείς, επίσης, να φτιάξεις μείγματα χυμού φρούτων και λαχανικών (π.χ. αγγούρια, ντομάτες, σπανάκι, λάχανο), ώστε να μην προσλαμβάνεις τόση ζάχαρη. Τέλος, μπορείς να αραιώσεις τον χυμό, προσθέτοντας νερό, τσάι ή κάποιο άλλο δροσερό ρόφημα της αρεσκείας σου.