Η VEGETARIAN ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ ΠΟΥ ΞΕΤΡΕΛΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΡΕΑΤΟΦΑΓΟΥΣ
Μπορεί η δική μας χορτοφαγική μαγειρίτσα να γίνεται με μανιτάρια και να είναι vegetarian, όμως την απολαμβάνουν –για να μην πω την προτιμούν– και οι κρεατοφάγοι.
Με τη φίλη μου την Άλκηστη κάποτε ζούσαμε στην ίδια γειτονιά, στα Βριλήσσια. Βλεπόμασταν σχεδόν κάθε μέρα και οι ζωές μας ήταν παράλληλες. Ώσπου, τρία χρόνια πριν, μετακόμισα στη Σύρο. Από τότε δώσαμε μία υπόσχεση η μία στην άλλη: τουλάχιστον μία με δύο φορές τον χρόνο να έρχεται στο νησί και να περνάμε μαζί την καθημερινότητά μας, η καθεμία με τα πρότζεκτ και το λάπτοπ της, καφέδες μαζί, και μετά βόλτες, κουβέντες, κι άλλες κουβέντες. Πριν από δύο χρόνια, ξεκινήσαμε μία καινούργια παράδοση, που θα επαναλάβουμε και φέτος. Έρχεται για Πάσχα (λίγες ημέρες πριν, λίγες ημέρες μετά, δεν έχει σημασία). Πηγαίνουμε για μπάνιο στη θάλασσα. Ανεβαίνουμε στα Χρούσσα και ψωνίζουμε λαχανικά. Βάζουμε δυνατά μουσική στο αυτοκίνητο και κάνουμε «ξενάγηση» στα βουνά. Πίνουμε με τις ώρες καφέ στο Επτά. Και φτιάχνουμε μαγειρίτσα.
Τη μαγειρίτσα που πριν από λίγα χρόνια μου υποσχέθηκε ότι θα με έκανε να αγαπήσω ξανά αυτό το παραδοσιακό φαγητό, αφού έχει όλα τα ωραία της αλλά χωρίς το κρέας. Ως vegetarian, είχα ψηθεί πριν καν τη δοκιμάσω. Όταν πια τη σέρβιρε μπροστά μου, και πέρασαν σαν ταινία από τα μάτια μου οι καλύτερες αναμνήσεις από όλα τα παιδικά Πάσχα της ζωής μου, I was sold, που λένε.
Η μαγειρίτσα αυτή έχει αβγολέμονο, αν όμως θέλετε μια επιλογή vegan υπάρχει και η εναλλακτική της μαγειρίτσας με μανιτάρια και ταχινολέμονο.
Τα υλικά για τη χορτοφαγική μαγειρίτσα
- Αγοράστε ένα κιλό μανιτάρια, προτιμώντας να παίξετε ανάμεσα σε διάφορα είδη. Εγώ παίρνω λίγα λευκά, πολλά πορτομπέλο (που δημιουργούν ένα «πήξιμο» στη σούπα), λίγα πλευρώτους για την κρεατένια τους αίσθηση, και λεντινούλες, σιτάκε ή όποιο άλλο πολύτιμο είδος βρω στην αγορά και αποφασίσω να αγοράσω –παρά την υψηλότερη τιμή τους– λόγω των ημερών.
- Μετρήστε δύο χούφτες ρύζι γλασέ και βάλτε το στην άκρη, όπως και τον χυμό από δύο λεμόνια.
- Μαρούλια, φρέσκο κρεμμυδάκι, ένα με δύο μικρά κρεμμύδια ξερά, άνηθο, μάραθο, σέσκουλα, kale, μυρώνια, πάρτε ό,τι χόρτο βρείτε στην αγορά και πιστεύετε ότι θα δώσει άρωμα και γεύση.
- Μικρό τιπ: Εδώ στη Σύρο έχει πολύ ωραίο πολτό από μάραθο και πολτό από άνηθο. Αν βρείτε ή αν έχετε όρεξη να αλέσετε μόνοι σας, με ελαιόλαδο, αλάτι και λίγο πιπέρι, προσθέστε από μία-δύο κουταλιές στο βράσιμο.
- Κάποιοι βάζουν έναν κύβο λαχανικών, εγώ προτιμώ κύβο μανιταριών για ακόμη πιο μανιταρένια γεύση.
Εκτέλεση
Τσιγαρίζουμε σε λάδι και ελάχιστο νεράκι τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερά) και προσθέτουμε τσιγαρίζοντας τα μανιτάρια. Λίγο πριν μαλακώσουν, ρίχνουμε το ρύζι, και μετά τα λαχανικά μας.
Όταν πια η κατσαρόλα αρχίσει να αχνίζει και ζητάει υγρά, βάζουμε τον κύβο μαζί με ένα λίτρο βραστό νερό, αλάτι, πιπέρι και τους πολτούς (μάραθο ή και άνηθο).
Όταν είναι σχεδόν έτοιμη η σούπα μας, χτυπάμε σε ένα μπολ δύο αβγά και σιγά-σιγά προσθέτουμε τον χυμό από τα δύο λεμόνια. Αφού τα χτυπήσουμε καλά, συμπληρώνουμε με λίγο από τον ζωμό, κατευθείαν από την κατσαρόλα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε στη σούπα το αβγολέμονο, ανακατεύοντας καλά.
Με την Άλκηστη μας αρέσει να συνοδεύουμε τη μαγειρίτσα μας με ένα ροζέ ημίξηρο κρασί, που έχουμε παγώσει καλά. Η υπόγλυκη γεύση του ταιριάζει με το βάθος της μαγειρίτσας, ενώ είναι πολύ εύκολο για να συνεχίσουμε να γεμίζουμε τα ποτήρια μας και αφού έχουμε τελειώσει το δεύτερο πιάτο!