Η ΤΕΛΕΙΑ ΚΟΤΟΣΟΥΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΥΟ, ΜΕ ΤΖΙΝΤΖΕΡ ΚΑΙ ΝΟΥΝΤΛΣ ΡΥΖΙΟΥ
Η κοτόσουπα με τζίντζερ και νουντλς ρυζιού είναι ελαφριά, θρεπτική και απολαυστική, πραγματικό βάλσαμο για το κρύο.
Η κοτόσουπα είναι χωρίς υπερβολή μία από τις καλύτερες θεραπείες κατά του κρυολογήματος. Μπορεί να γίνει σε διάφορες παραλλαγές, ελαφριές, θρεπτικές και απολαυστικές ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες. Έχουμε κάνει παλιότερα μια συνταγή με κουρκουμά, ιδανική για τη «θωράκιση» του ανοσοποιητικού μας.
Τώρα ετοιμάζουμε μια εύκολη κοτόσουπα με μπόλικο τζίντζερ και νουντλς ρυζιού, που την κάνουν ακόμη πιο χορταστική και απολαυστική. Χρησιμοποιούμε λαχανικά που είναι στην εποχή τους, όπως καρότα, ρέβες και κολοκύθα, ενώ βάζουμε και λίγο καλαμπόκι που πάει υπέροχα με τα νουντλς.
Σε αυτή την κοτόσουπα κόβω τα λαχανικά σε μικρά κυβάκια και δεν τα λιώνω. Επίσης, χρησιμοποιώ το κοτσάνι από το μπρόκολο, το οποίο πολλοί πετούν, παρόλο που είναι ακόμη πιο ωφέλιμο για την υγεία σε σχέση με τις φουντίτσες του.
Το πιο σημαντικό απ’ όλα τα βήματα αυτής της συνταγής είναι ο ζωμός που ετοιμάζουμε, αφού αυτός θα δώσει τη βασική νοστιμιά. Για τον ζωμό χρησιμοποιώ κοτόπουλο με πέτσα και κόκαλα, που δίνουν την ουσιαστική γεύση. Βάζω μπόλικο τζίντζερ και όταν είναι έτοιμος, τον σουρώνω για να ετοιμάσω τη σούπα.
Το κοτόπουλο το ξεψαχνίζουμε και το κόβουμε κομματάκια, ενώ στη σούπα μας δίνω ασιατικό άρωμα και γεύση με τη σόγια και το σησαμέλαιο.
Σχετικά με τα νουντλς, αν πρόκειται να καταναλωθεί όλη η σούπα αμέσως μπορούμε να τα ρίξουμε μέσα. Εναλλακτικά τα κρατάω χωριστά, τα μοιράζω σε πιατάκια και σερβίρω την κοτόσουπα από πάνω. Έτσι, τα νουντλς διατηρούνται καλύτερα και δεν μαλακώνουν υπερβολικά.
Συνταγή για κοτόσουπα με τζίντζερ και νουντλς ρυζιού
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 60 λεπτά
- Gluten-free
Υλικά
Για τον ζωμό
- 500 γρ. κοτόπουλο με πέτσα και κόκαλο, κομμένο σε μερίδες
- 25 γρ. φρέσκο τζίντζερ, πλυμένο και κομμένο σε μικρότερα κομμάτια
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 καυτερή πιπεριά τύπου τσίλι (προαιρετικά)
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 κ.σ. λάδι ήπιο σε γεύση, όπως λάδι καρύδας ή ένα πολύ ελαφρύ ελαιόλαδο
- 1,5 lt ζεστός ζωμός λαχανικών ή νερό
Για τη σούπα
- 2 καρότα, κομμένα σε μικρά κυβάκια
- 1 ρέβα, κομμένη σε μικρά κυβάκια
- 150 γρ. κολοκύθα, κομμένη σε μικρά κυβάκια
- 1 κοτσάνι μπρόκολου και τα φύλλα (περίπου 200 γρ.)
- 3 κ.σ. κατεψυγμένο καλαμπόκι, ξεπαγωμένο και σουρωμένο
- 1 μεγάλο κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο
- 3-4 κ.σ. σάλτσα σόγιας
- 2 κ.σ. σησαμέλαιο
- 3 κ.σ. σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. λάδι ήπιο σε γεύση, όπως λάδι καρύδας ή ένα πολύ ελαφρύ ελαιόλαδο
- 140 γρ. νουντλς ρυζιού
- χυμός λάιμ
Εκτέλεση
Πρώτα ετοιμάζουμε έναν εύκολο και γευστικό ζωμό. Βάζουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε ελαφρά το κοτόπουλο μέχρι να ασπρίσει απ’ όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε το τζίντζερ και ολόκληρες τις σκελίδες σκόρδο, μια καυτερή πιπερίτσα (αν θέλουμε), τον ζωμό/νερό, αλάτι και πιπέρι κατά βούληση. Καλύπτουμε με καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 40 λεπτά.
Μόλις είναι έτοιμος ο ζωμός, τον σουρώνουμε σε ψιλό σουρωτήρι.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε όλα μας τα λαχανικά. Κόβουμε και το κοτσάνι του μπρόκολου σε μικρά κυβάκια, ενώ ψιλοκόβουμε τα φύλλα του, αν έχει.
Χρησιμοποιούμε την ίδια κατσαρόλα στην οποία ετοιμάσαμε τον ζωμό, αφού την ξεπλύνουμε σε περίπτωση που έχουν μείνει υπολείμματα. Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και αφού ζεσταθεί τα κομμένα λαχανικά – εκτός από το σχοινόπρασο. Ανακατεύουμε, προσθέτουμε λίγο αλάτι (προσοχή, γιατί η σάλτσα σόγιας που θα μπει στη συνέχεια μπορεί να είναι πολύ αλμυρή).
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον ζεστό σουρωμένο ζωμό και τη σάλτσα σόγιας. Δοκιμάζουμε να δούμε αν θέλει επιπλέον αλάτι. Κλείνουμε το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 15-20 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνουν τα λαχανικά.
Στο μεταξύ, βάζουμε τα νουντλς σε ένα μπολ και τα μουλιάζουμε σε λίγο ζεστό νερό να μαλακώσουν (ακολουθούμε τις οδηγίες του πακέτου).
Αφαιρούμε την πέτσα και τα κόκαλα από το κοτόπουλο που βράσαμε και το κόβουμε κομματάκια.
Αφού βράσουν τα λαχανικά, προσθέτουμε το κοτόπουλο και το σησαμέλαιο μέσα στη σούπα, ανακατεύουμε, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το σχοινόπρασο.
Μοιράζουμε τα νουντλς σε μπολάκια και σερβίρουμε από πάνω σερβίρουμε την κοτόσουπα. Προσθέτουμε λίγο χυμό λάιμ.
,Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο και απολαμβάνουμε!