Η ΠΟΥΤΙΓΚΑ ΤΣΙΑ ΜΕ ΓΕΥΣΗ CARROT CAKE ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΙΘΑΝΟ ΥΓΙΕΙΝΟ ΓΛΥΚΟ
Η πουτίγκα τσία με γεύση carrot cake αποτελεί έναν ευφάνταστο και υγιεινό συνδυασμό, που ικανοποιεί την ανάγκη μας για γλυκό χωρίς ενοχές.
Οι σπόροι τσία έρχονται από τη Λατινική Αμερική αλλά τους γνώρισα τα χρόνια που ζούσα στη Σουηδία, καθώς όλα τα «cool» καφέ είχαν πάντα στις προθήκες τους γυάλινα βαζάκια με τέτοιες πουτίγκες. Αν δεν έχεις δοκιμάσει ποτέ, να σου πω ότι είναι πεντανόστιμες και ιδανικές για ένα θρεπτικό πρωινό!
Η πουτίγκα τσία με γεύση carrot cake ήταν πάντα η αγαπημένη μου, καθώς παντρεύει τη γεύση του αγαπημένου κέικ καρότου με τη θρεπτική δύναμη των σπόρων τσία, δημιουργώντας ένα γλυκό που είναι ταυτόχρονα απολαυστικό και ευεργετικό για την καθημερινή διατροφή.
Οι σπόροι τσία, βασικό συστατικό αυτής της συνταγής, είναι γνωστοί εδώ και αιώνες, καθώς καλλιεργούνταν από τους Αζτέκους και τους Μάγια στη Λατινική Αμερική. Η λέξη «τσία» στη γλώσσα των Μάγια σημαίνει «δύναμη», και όχι άδικα, αφού αυτοί οι μικροσκοπικοί σπόροι είναι γεμάτοι ενέργεια. Είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά, γεγονός που τους καθιστά ιδανικούς για μια ισορροπημένη διατροφή. Επιπλέον, οι σπόροι τσία έχουν την ικανότητα να απορροφούν υγρά και να δημιουργούν μια φυσική ζελατίνη, κάτι που τους καθιστά ιδανικούς για την παρασκευή πουτίγκας. Εκεί κρύβεται και το μυστικό αυτής της συνταγής.
Το δεύτερο βασικό συστατικό της, το καρότο, είναι γνωστό για τη θρεπτική του αξία και την ευελιξία του στη μαγειρική. Πλούσιο σε β-καροτένιο, βιταμίνη Α, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, το καρότο προάγει την καλή όραση, τη λάμψη της επιδερμίδας και τη γενική υγεία. Στη γεύση, το καρότο προσθέτει μια φυσική γλυκύτητα και μια ήπια, γήινη νότα, που θυμίζει το κλασικό carrot cake.
Η προσθήκη μπαχαρικών, όπως η κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το τζίντζερ, εμπλουτίζει τη συνταγή με τα αρώματα του παραδοσιακού αγγλικού carrot cake, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει τη θρεπτική της αξία. Η κανέλα, για παράδειγμα, είναι γνωστή για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, ενώ το τζίντζερ βοηθά στη χώνεψη και τονώνει τον οργανισμό.
Αυτή η πουτίγκα τσία με γεύση carrot cake είναι ένα παράδειγμα της ευφυούς χρήσης φυσικών υλικών για τη δημιουργία ενός γλυκίσματος που ικανοποιεί την επιθυμία για κάτι γλυκό, χωρίς ενοχές. Χρησιμοποιώντας φυσικά γλυκαντικά, όπως το μέλι ή το σιρόπι σφενδάμου, η συνταγή παραμένει ελαφριά και υγιεινή. Το γαρνίρισμα με αμύγδαλα και λίγη κανέλα ολοκληρώνει τη γεύση, προσθέτοντας ένα τραγανό στοιχείο και άρωμα.
Συνταγή για πουτίγκα τσία με γεύση carrot cake
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 12 ώρες
- Vegetarian
Υλικά για 4 μερίδες
- 75 γρ. σπόροι τσία
- 500 ml γάλα αμυγδάλου ή άλλο φυτικό γάλα
- 50 γρ. καρότο, τριμμένο
- ½ κ.γ. κανέλα
- ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
- ¼ κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη (προαιρετικά)
- 30 γρ. σιρόπι σφενδάμου ή μέλι
- 30 γρ. σταφίδες ή ψιλοκομμένοι χουρμάδες
- 30 γρ. καρύδια ή πεκάν, ψιλοκομμένα
- 10 γρ. τριμμένη καρύδα (προαιρετικά)
Για το γαρνίρισμα
- 4 κ.σ. γιαούρτι
- 20 γρ. αμύγδαλα, ψιλοκομμένα
- λίγη κανέλα σε σκόνη
Εκτέλεση
1. Ανακατεύουμε τα υλικά:
Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε τους σπόρους τσία, το γάλα αμυγδάλου, το τριμμένο καρότο, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το τζίντζερ (αν χρησιμοποιούμε) και το σιρόπι σφενδάμου. Ανακατεύουμε καλά μέχρι οι σπόροι τσία να διανεμηθούν ομοιόμορφα.
2. Προσθέτουμε τα extras:
Προσθέτουμε τις σταφίδες, τα καρύδια και την τριμμένη καρύδα (αν τη χρησιμοποιούμε). Ανακατεύουμε καλά.
3. Αφήνουμε να δέσει:
Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και το τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες ή, ιδανικά, όλη τη νύχτα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι σπόροι τσία απορροφούν το γάλα και η υφή γίνεται κρεμώδης.
4. Ετοιμάζουμε το γαρνίρισμα:
Πριν σερβίρουμε, καβουρντίζουμε ελαφρώς τα αμύγδαλα φιλέ σε αντικολλητικό τηγάνι, μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα και να απελευθερώσουν το άρωμά τους.
5. Σερβίρουμε:
Μοιράζουμε την πουτίγκα σε μπολάκια ή ποτήρια. Προσθέτουμε μια κουταλιά γιαούρτι από πάνω. Πασπαλίζουμε με τα καβουρντισμένα αμύγδαλα και λίγη κανέλα.