ΕΥΚΟΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΑ ΓΕΜΙΣΤΑ
Τα γεμιστά είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο αγαπημένα καλοκαιρινά φαγητά! Οι ντομάτες που είναι στην εποχή τους, εύγευστες και ζουμερές, πρωταγωνιστούν σε ένα φαγητό μαμαδίστικο, που απολαμβάνουν μικροί και μεγάλοι. Με αυτή την απλή συνταγή δεν θα περιμένεις τη μαμά σου να φτιάξει γεμιστά – θα φτιάξεις εσύ!
Τα γεμιστά τα προτιμώ με ρύζι και μυρωδικά, με ωραία πρώτη ύλη, μπόλικες πατάτες, απλά και νόστιμα! Στη συνταγή αυτή ετοιμάζουμε μια τέτοια απλή εκδοχή: ντομάτες και πιπεριές γεμιστές με ρύζι, με κομμένες πατάτες σφηνωμένες ανάμεσά τους.
Δεν βάζουμε σταφίδα και κουκουνάρι, όπως γίνεται συχνά στην κλασική συνταγή, όσοι όμως θέλουν μπορούν να τα συμπεριλάβουν.
Στα γεμιστά χρησιμοποιούμε ρύζι Καρολίνα, το οποίο μουλιάζω λίγο σε κρύο νερό για να μαγειρευτεί πιο γρήγορα. Γεμιστά χωρίς φρέσκα μυρωδικά δεν γίνονται, αλλά εδώ για να γλιτώσουμε χρόνο χρησιμοποιούμε φρέσκο μόνο τον μαϊντανό, ενώ δυόσμο βάζουμε ξερό και μαζί λίγη ματζουράνα που την αγαπώ.
Πέρα από τη διαδικασία του να αδειάσουμε τις ντομάτες και την αναμονή όσο ψήνεται το φαγητό στο φούρνο, η συνταγή είναι όσο πιο απλοποιημένη γίνεται. Πολλά βήματα γίνονται σε μπλέντερ ή μούλτι, για να αποφύγουμε το πολύ ψιλοκόψιμο. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να ετοιμάσουμε και το κρεμμύδι και το σκόρδο και το καρότο.
Οι ντομάτες για τα γεμιστά πρέπει να είναι ώριμες και ζουμερές, ώστε να αδειάζονται εύκολα και χωρίς να σκίζονται. Οι ντομάτες για να ωριμάζουν σωστά και να έχουν ωραία υφή πρέπει να διατηρούνται εκτός ψυγείου.
Στο μαγείρεμα αποφεύγω τη ζάχαρη, γι’ αυτό φροντίζω οι ντομάτες που χρησιμοποιώ να είναι εύγεστες και γλυκές από μόνες τους. Για να προσθέσω μια γλυκιά γεύση και επιπλέον νοστιμιά, τρίβω μέσα στη γέμιση καρότο. Φροντίζω επίσης να βάλω μπόλικες πατάτες γιατί ποτέ δεν είναι αρκετές!
Από την εμπειρία μου, τα γεμιστά έχουν τρία μυστικά επιτυχίας:
- Πρέπει το ρύζι να είναι σωστό, ούτε σκληρό ούτε λιωμένο.
- Πρέπει να προσέξουμε να αλατίσουμε σωστά και τη γέμιση, και εσωτερικά τις ντομάτες κυρίως, και τη σάλτσα και τις πατάτες, ισορροπημένα μεταξύ τους.
- Τέλος, θέλουν σωστό ψήσιμο στο φούρνο, στη χαμηλότερη σχάρα και χωρίς να είναι καλυμμένα με αλουμινόχαρτα ή καπάκι ταψιού, για να πάρουν ωραίο χρώμα και να μελώσουν.
Άλλο ένα σημαντικό tip είναι να αφήσουμε τα φρεσκοψημένα γεμιστά τουλάχιστον 20 λεπτά πριν τα σερβίρουμε, να «ξεκουραστούν». Γίνονται πιο νόστιμα και μπορούμε να τα απολαύσουμε καλύτερα.
Η συνταγή μας είναι vegan, ενώ αν αποφύγουμε τη γαλέτα που μπαίνει στο τέλος (ή χρησιμοποιήσουμε γαλέτα χωρίς γλουτένη) είναι και gluten-free.
Είναι υγιεινό φαΐ, που μεταφέρεται εύκολα στο σχολείο, στο γραφείο κ.λπ., και τρώγεται ευχάριστα ζεστό αλλά και κρύο.
Συνταγή για γεμιστά
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα και 40 λεπτά συνολικά
- Vegan
Υλικά για 5 μερίδες
- 300 γρ. ρύζι Καρολίνα
- 5 ντομάτες μεγαλούτσικες και ώριμες
- 5 πράσινες πιπεριές
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2 μικρά καρότα, τριμμένα
- 1 ½ κ.σ. δυόσμος ξερός
- ½ κ.σ. ματζουράνα ξερή
- 3 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες για φούρνο
- ¾ κ.γ. ρίγανη ξερή
- 3-4 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 200 ml ελαιόλαδο
- αλάτι
- μαύρο πιπέρι τριμμένο
- 3-4 κ.γ. γαλέτα
Εκτέλεση
Ξεπλένουμε το ρύζι και το μουλιάζουμε σε κρύο νερό για 15 λεπτά. Το σουρώνουμε και το αφήνουμε να στεγνώσει.
Πλένουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές, τις στεγνώνουμε και κόβουμε μια φέτα από το επάνω τους μέρος σαν καπάκι.
Με ένα μαχαίρι χαράζουμε το εσωτερικό της ντομάτας προσεκτικά, χωρίς να τραυματίσουμε τη φλούδα της, και με ένα κουταλάκι αφαιρούμε εσωτερικά τη σάρκα, αδειάζοντας όλο το περιεχόμενό της με τα ζουμιά μέσα σε ένα μπολ.
Καλό είναι όλη τη διαδικασία να την κάνουμε πάνω από το μπολ, ώστε να μη χάνουμε τίποτα από τα ζουμιά. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με όλες τις ντομάτες.
Οι πιπεριές είναι εύκολες! Απλά αδειάζουμε εσωτερικά όλα τα σπόρια και τις άσπρες μεμβράνες.
Αλατίζουμε λίγο εσωτερικά τις ντομάτες και τις πιπεριές και τις τοποθετούμε ανάποδα σε πυρέξ.
Βάζουμε τις πατάτες σε μπολ, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ¾ κ.γ. ρίγανη, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε ό,τι βγάλαμε από τις ντομάτες σε ένα μπλέντερ και πολτοποιούμε. Φυλάμε στην άκρη 250 ml από τον χυμό ντομάτας, που θα το χρησιμοποιήσουμε στο τέλος, ενώ το υπόλοιπο θα το βάλουμε στη γέμιση με το ρύζι.
Τοποθετούμε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε 50 ml ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει.
Προσθέτουμε το σκόρδο και το καρότο και ανακατεύουμε για 5 λεπτά περίπου μέχρι να μαραθεί το καρότο.
Προσθέτουμε μέσα το ρύζι, ανακατεύουμε να γυαλίσει και προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, το δυόσμο, τη ματζουράνα και ανακατεύουμε. Θέλουμε να τραβήξει τα περισσότερα υγρά, αλλά να μην στεγνώσει. Το ρύζι πρέπει να είναι σαν ένα ζουμερό ριζότο στο τέλος. αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νεράκι. Το ρύζι το μαγειρεύουμε για περίπου 8 λεπτά, αλλά το δοκιμάζουμε.
Πρέπει να κρατάει λίγο και να είναι σωστά αλατισμένο. Προσθέτουμε μέσα τον μαϊντανό και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Βάζουμε στο μπλέντερ τα 250 ml χυμό ντομάτας που φυλάξαμε μαζί με 150 ml ελαιόλαδο και 150 ml νερό, λίγο αλάτι και πιπέρι, και τα χτυπάμε καλά να ανακατευτούν.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
Γεμίζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές με το ρύζι που ετοιμάσαμε. Φροντίζουμε να μην τα παραγεμίσουμε, ούτε πιέζουμε προς τα κάτω τη γέμιση, γιατί το ρύζι θα φουσκώσει.
Τοποθετούμε τα γεμιστά μέσα σε ένα μεγάλο πυρέξ ή ταψί και τα κλείνουμε με τα καπάκια τους. Χώνουμε ανάμεσα τους τις πατάτες όρθιες και στη συνέχεια περιχύνουμε με τη σάλτσα που ετοιμάσαμε στο μπλέντερ. Πασπαλίζουμε με γαλέτα και τοποθετούμε το ταψί στην χαμηλότερη σχαρά του φούρνου.
Ψήνουμε για περίπου 70 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
Βγάζουμε τα γεμιστά από το φούρνο και τα αφήνουμε λίγο να σταθούν πριν τα σερβίρουμε.