Η ΠΙΟ ΑΠΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΜΕ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙ

Τα φρέσκα θαλασσινά θέλουν απλές, απλούστατες συνταγές για να αναδείξουν τη γεύση τους. Αυτά τα ζυμαρικά με καλαμάρια το αποδεικνύουν περίτρανα!

Την περίοδο της Σαρακοστής τα θαλασσινά πρωταγωνιστούν σε πολλές συνταγές. Χταπόδι, οστρακοειδή, σουπιές, καλαμάρια, γαρίδες μπαίνουν σε νόστιμες συνταγές και τις εμπλουτίζουν με πρωτεΐνες και άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Τα θαλασσινά δεν είναι δύσκολο να μαγειρευτούν. Υπάρχουν πάντα μικρά μυστικά που βοηθούν στο να μάθουμε να τα χρησιμοποιούμε και να τα μαγειρεύουμε σωστά και διάφοροι τρόποι για να τα εντάξουμε σε συνταγές. Γενικά είμαι της άποψης ότι όταν τα θαλασσινά είναι φρέσκα πρέπει να τα διαχειριστούμε στη μαγειρική όσο πιο απλά γίνεται, έτσι ώστε να αναδείξουμε τη φυσική τους γεύση και τα αρώματα. Καλό ελαιόλαδο, κάποιο φρέσκο βότανο, λίγο λεμόνι, αλάτι και πιπέρι είναι τα βασικά συστατικά που χρειαζόμαστε για να κάνουμε διάφορους απλούς και νόστιμους συνδυασμούς σε συνταγές φρέσκων θαλασσινών.

Εδώ κάνουμε μια τέτοια απλή συνταγή με ζυμαρικά και καλαμάρια. Ετοιμάζουμε μια ελαφριά σάλτσα με καλαμάρια, θυμάρι, λεμόνι και ελαιόλαδο. Από ζυμαρικά χρησιμοποιώ λινγκουίνι που ταιριάζουν ωραία με τη σάλτσα, αλλά θα μπορούσε να γίνει και με άλλο ζυμαρικό όπως μικρές πένες.

καλαμάρια ζυμαρικά

Προτείνω τα φρέσκα καλαμάρια γιατί πάντα δίνουν πιο ωραίο αποτέλεσμα, αλλά μπορούμε φυσικά να χρησιμοποιήσουμε και καλής ποιότητας κατεψυγμένα καλαμάρια, τα οποία πρώτα θα πρέπει να έχουμε αφήσει να ξεπαγώσουν και να στραγγίσουν καλά. Στη συνέχεια τα στεγνώνουμε με χαρτί και τα κόβουμε σε κομμάτια.

Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι τα καλαμάρια συρρικνώνουν αρκετά κατά το μαγείρεμα οπότε θέλει προσοχή στο κόψιμο, ώστε να μην είναι μικρά τα κομμάτια για να μην εξαφανιστούν τελείως στο τέλος. Αυτό βέβαια εξαρτάται και από το μέγεθος των καλαμαριών που θα προμηθευτούμε, αλλά και από το πώς μας αρέσουν. Εγώ χρησιμοποίησα φρέσκα καλαμάρια, τα οποία ήταν μικρά σε μέγεθος (επομένως και πιο τρυφερά). Αν πάρετε μικρά, μπορείτε να τα κόψετε απλώς στη μέση ή στα τρία.

Λεμόνια υπάρχουν αυτή την εποχή άφθονα και επειδή εδώ στη σάλτσα χρησιμοποιούμε και αρκετό ξύσμα, φροντίζουμε να είναι ακέρωτα και καλά πλυμένα.

Η συνταγή αυτή είναι πολύ γρήγορη και απαιτεί ελάχιστα υλικά και προετοιμασία, αρκεί να έχουμε έτοιμα τα καλαμάρια. Αν είναι φρέσκα μπορούμε να ζητήσουμε από τον ιχθυοπώλη να μας τα καθαρίσει, ακόμα και να μας τα κόψει.

Τα κατεψυγμένα ολόκληρα καλαμάρια (που είναι και τα καλύτερα) συχνά χρειάζονται καθάρισμα. Για να τα καθαρίσουμε, κόβουμε με μαχαίρι το κεφάλι (μαζί μπορεί να βγουν εντόσθια, τα πετάμε). Στη συνέχεια κόβουμε στο ύψος των ματιών (κρατάμε τα πλοκάμια αφαιρώντας το στόμα και πετάμε το κάτω μέρος). Στη συνέχεια τραβάμε από το υπόλοιπο καλαμάρι το κεντρικό κόκαλο που είναι σαν πλαστικό και βγαίνει εύκολα. Πλένουμε καλά το καλαμάρι και είναι έτοιμο για χρήση.

Συνταγή για ζυμαρικά με καλαμάρια

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας και εκτέλεσης: 20 λεπτά

ζυμαρικά καλαμάρια

Υλικά για 2-4 άτομα

  • 500 γρ. καλαμάρια, καθαρισμένα και κομμένα σε σχετικά μεγάλα κομμάτια (στεγνά)
  • 300 γρ. λινγκουίνι
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • ξύσμα και χυμό από ένα λεμόνι
  • 4-5 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο
  • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • ελαιόλαδο
  • 1-2 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος

Εκτέλεση

Βράζουμε τα ζυμαρικά 1 λεπτό λιγότερο από το αναγραφόμενο στις οδηγίες του πακέτου και φυλάμε περίπου μία κούπα από το νερό που έβρασαν.

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο, το θυμάρι και το κρεμμυδάκι, ανακατεύοντας για 1 λεπτό. Προσθέτουμε το καλαμάρι, αλάτι, λίγο πιπέρι και το ξύσμα και ανακατεύουμε απαλά για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να ψηθεί το καλαμάρι (ανάλογα και με το μέγεθος).

ζυμαρικά καλαμάρια

Προσθέτουμε μέσα περίπου 1/3 της κούπας από το νερό που φυλάξαμε από τα ζυμαρικά, αφαιρούμε τα κλωναράκια από το θυμάρι και προσθέτουμε μέσα στο τηγάνι τα ζυμαρικά. Προσθέτουμε τον χυμό λεμόνι, ελαιόλαδο, μαϊντανό και αλάτι κατά βούληση και ανακατεύουμε απαλά συνεχώς, γυρίζοντας τα ζυμαρικά μέσα στη σάλτσα. Αν τα ζυμαρικά είναι στεγνά, προσθέτουμε λίγο επιπλέον ζωμό. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε στο τέλος μπόλικο μαύρο πιπέρι.