Η ΕΥΚΟΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΛΑΤΡΕΨΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Μια εξελληνισμένη εκδοχή ενός διαδεδομένου κορεάτικου πιάτου, που αξιοποιεί την ιδιαίτερη γεύση του σησαμέλαιου.
Με την τιμή του αγνού παρθένου ελαιόλαδου να συναγωνίζεται τον καλύτερο hiker του πλανήτη, άρχισα να κοιτώ δεξιά κι αριστερά. Δηλαδή, ποιο άλλο λάδι μπορεί να μου φανεί χρήσιμο σε παρασκευές που δεν είναι σαλάτες. Ή παρασκευές στις οποίες δεν χρειάζομαι ωμό ελαιόλαδο, το οποίο χρησιμοποιούσα παντού και πάντα. Έτσι ανακάλυψα τα φυτικά έλαια, το κραμβέλαιο (ίσως να το ξέρεις ως canola) και φυσικά το σησαμέλαιο, το οποίο μου συνέστησε η πολυαγαπημένη μου κορεατική κουζίνα.
Στην Κορέα, ό,τι δεν έχει να προσφέρει κάτι στην υγεία, δεν τρώγεται. Τα ramyun (ίσως τα ξέρεις ως instant noodles) είναι η ένοχη απόλαυση, σε μια κουζίνα που ξεχειλίζει από θρεπτικά συστατικά διά πάσα ανάγκη.
Αν τυχόν έχεις περιορισμένη σχέση με το σπορ που λέγεται «μαγειρική», έχεις έναν επιπλέον λόγο να αγοράσεις σησαμέλαιο, καθώς λίγες σταγόνες κάνουν και τις πιο άγευστες παρασκευές να αποκτήσουν γεύση. Θα μου επιτρέψεις να σου πω 2-3 πράγματα γι’ αυτό το φανταστικό προϊόν.
Τι προσφέρει το σησαμέλαιο;
Το 50% των σπόρων σουσαμιού είναι λάδι. Αυτό το λάδι είναι εκ των παλαιότερων τροφίμων που έχει παρασκευάσει το είδος που λέγεται άνθρωπος. Όπως όλα τα λάδια, έτσι και το σησαμέλαιο κυκλοφορεί σε διάφορες ποικιλίες. Η επεξεργασμένη (φρυγανισμένη) είναι η πιο ουδέτερη. Η μη επεξεργασμένη είναι σαν γροθιά στον ουρανίσκο.
Στα θετικά του σησαμέλαιου είναι η αντοχή του στην οξείδωση και το τάγγισμα. Αν ταγγίσει, θα το καταλάβεις γιατί θα έχει γίνει πιο σκούρο το χρώμα και θα αλλοιωθεί η γεύση του. Οι ειδικοί συνιστούν τη φύλαξη σε δροσερό, σκοτεινό μέρος έως 6 μήνες. Κρατάει περισσότερο αν το βάλεις στο ψυγείο.
Η συνταγή που θα σε κάνει να αγαπήσεις και τα λαχανικά
Μια από τις πιο εύκολες συνταγές που θα σε κάνουν να λατρέψεις την πρόταση μου είναι η εξής: παίρνεις ένα αγγουράκι και το κόβεις ζουλιέν – κι επειδή δεν είχα στο χωριό μου (αλλά έχω δει πολύ MasterChef), να σου εξηγήσω ότι είναι αυτό:
Με τον ίδιο τρόπο κόβεις δύο καρότα και ένα κολοκύθι. Έχεις πρόχειρη και μια χούφτα σπανάκι κομμένο επίσης, σε λεπτές λωρίδες. Ψιλοκόβεις και μια σκελίδα σκόρδο.
Βάζεις περίπου 2 φλιτζάνια νερό να βράσουν σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και βράζεις σε αυτό για 2-3 λεπτά το σπανάκι. Το αφαιρείς, το στύβεις και το βάζεις σε ένα μπολ με λίγη σος σόγιας.
Βάζεις στο τηγάνι μια κουταλιά του γλυκού ελαιόλαδο και μαλακώνεις τα καρότα για 3 λεπτά. Προσθέτεις το σκόρδο για ένα λεπτό, μετά το αγγούρι και το κολοκύθι.
Αφαιρείς όταν μαλακώσουν όλα.
Στο ίδιο τηγάνι –σε μέτρια θερμοκρασία– βάζεις λίγο κρέας κομμένο σε μικρά κομμάτια και ψήνεις για 5 λεπτά.
Αφαιρείς, καθαρίζεις και τηγανίζεις ένα αβγό μάτι.
Έχεις βράσει ρύζι. Βάζεις μια ποσότητα στο πιάτο, από κάνω τα λαχανικά, το σπανάκι, το κρέας και τελευταίο το αβγό. Μετά, ρίχνεις λίγο (μια κουταλιά) σησαμέλαιο.
Όλο αυτό είναι η ελληνική έκδοση του soul food των Κορεατών, που λέγεται Bibimbap.
Στην αυθεντική, οι λεπτές λωρίδες αγγουριού μπαίνουν σε μια πολύ spicy πάστα (gochujang, υπάρχει στο εμπόριο, σε καταστήματα με ασιατικά τρόφιμα) πριν μπουν στο τηγάνι. Βάζουν και flakes κόκκινης καυτερής πιπεριάς όταν είναι όλα τα λαχανικά στο τηγάνι, δεν ξεχνούν τις φύτρες φασολιών (που στην Ελλάδα δεν θα βρεις φρέσκες εύκολα), το κρέας είναι μοσχάρι (μπορείς να το έχεις μαρινάρει με λίγο σησαμέλαιο) και ολοκληρώνουν το στήσιμο του πιάτου με gochujang και σπόρους σουσαμιού.
Δοκίμασε το και περιμένω γνώμη. Σου δίνω και ένα σχετικό video με 2,1 εκατομμύρια views σε 2 χρόνια.