Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΠΟΥ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΜΑΜΑ
Για καταπληκτικά κεφτεδάκια, σαν αυτά που απολαμβάνουμε από παιδιά, ακολουθούμε μια συνταγή που πατάει στην παράδοση και εκμεταλλεύεται τα αρώματα των μυρωδικών.
Δεν μπορώ να περιγράψω πόσο αγαπώ τα κεφτεδάκια! Όποτε φτιάχνω, τα τρώω όλη μέρα σαν καραμέλες! Τα κεφτεδάκια έχουν πολλά καλά: Προσφέρονται για πάρτι και συγκεντρώσεις, τρώγονται το ίδιο ευχάριστα ζεστά αλλά και κρύα, ενώ μεταφέρονται εύκολα παντού, από το γραφείο και το σχολείο μέχρι το πικνίκ και τη θάλασσα.
Τα κεφτεδάκια γίνονται με πολλούς τρόπους και τρώγονται με ακόμα περισσότερους, μπορούμε π.χ. να τα βάλουμε σε σάλτσα ντομάτας, να τα σερβίρουμε με μακαρόνια, να τα βάλουμε σε λαχταριστά σάντουιτς ή wraps.
Είναι φαγητό για κάθε εποχή, όμως για μένα ο καλύτερος κεφτές είναι αυτός που γίνεται με φρέσκο δυόσμο, ένα μυρωδικό που την άνοιξη και το καλοκαίρι φυτρώνει άφθονο στη χώρα μας και μυρίζει μαγικά! Τα κεφτεδάκια των παιδικών μου αναμνήσεων γίνονται με μπόλικο φρέσκο δυόσμο, μαϊντανό και λίγη ξερή ρίγανη, ίσα ίσα για το άρωμα. Δεν βάζουμε πολλή ρίγανη για να μην μας πικρίσουν.
Κιμά βάζω μισό-μισό, χοιρινό για λίγο παχάκι και νοστιμιά, και μοσχάρι. Πάντα προσδιορίζω ποιες κοπές προτιμώ ανάλογα με τη συνταγή και ζητάω από το χασάπη να μου τις κάνει κιμά. Εδώ ζήτησα χοιρινό μπούτι και καπάκι μόσχου.
Στα κεφτεδάκια δεν βάζω πολύ ψωμί και τα αφήνω απλά, ώστε να υπερισχύουν τα φρέσκα μυρωδικά που τόσο πολύ αγαπώ! Αν αποφεύγουμε τα τηγανητά, μπορούμε να ψήσουμε τα κεφτεδάκια στον φούρνο ή τη σχάρα, χωρίς να τα πανάρουμε σε αλεύρι, απλώς τα ραντίζουμε τα με ελάχιστο ελαιόλαδο. Συνδυάζονται βέβαια άψογα με τηγανητές πατάτες και χωριάτικη σαλάτα.
Συνταγή για κεφτεδάκια
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 35 λεπτά και 40 λεπτά αναμονή
Υλικά για περίπου 35 κεφτεδάκια
- 350 γρ. κιμάς χοιρινός (μπούτι)
- 350 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (καπάκι)
- 1 κρεμμύδι, τριμμένο
- 2 μικρές σκελίδες σκόρδου, τριμμένες
- 1 κ.σ. πασάτα ντομάτας (πηχτή, όχι νερουλή) ή εναλλακτικά 1 γεμάτο κ.γ. πελτές ντομάτας
- 1 κ.σ. ξύδι
- ½ φλιτζάνι δυόσμος, ψιλοκομμένος
- ½ φλιτζάνι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 1 κ.γ. ξερή ρίγανη
- 1 αβγό
- 70 γρ. ψωμί μπαγιάτικο
- αλάτι
- πιπέρι μαύρο
- αλεύρι γ.ο.χ. για το πανάρισμα
- ηλιέλαιο για τηγάνισμα
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε το ψωμί σε ένα μπολ με νερό να μαλακώσει.
Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το αβγό, τη ρίγανη, την ντομάτα και το ξύδι.
Στραγγίζουμε καλά το ψωμί από τα νερά ζουλώντας το και το προσθέτουμε στο μείγμα του κιμά τρίβοντάς το με τα χέρια. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι.
Φοράμε γάντια και ζυμώνουμε καλά με τα χέρια. Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο να σφίξει για τουλάχιστον 40 λεπτά. Αυτό το βήμα μπορούμε να το έχουμε ολοκληρώσει και από την προηγούμενη ημέρα, αν προτιμάμε.
Πλάθουμε σε κεφτεδάκια στο μέγεθος ενός μικρού καρυδιού περίπου.
Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε μέσα αρκετό ηλιέλαιο, τουλάχιστον τρία δάχτυλα.
Βάζουμε λίγο αλεύρι σε ένα ταψάκι και το ανακατεύουμε με λίγο αλάτι. Πανάρουμε τα κεφτεδάκια στο αλεύρι και μόλις ζεσταθεί το λάδι τα βάζουμε στο τηγάνι.
Δεν τηγανίζουμε πάρα πολλά ταυτόχρονα, γιατί θα πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και δεν θα βγουν τραγανά. Προτείνω περίπου 10 κεφτεδάκια τη φορά για ένα μεγάλο τηγάνι.
Τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν όμορφα, για περίπου 5-6 λεπτά, γυρνώντας τα. Θα χρειαστεί να είμαστε συνεχώς από πάνω τους, να τα γυρίζουμε και να ελέγχουμε τη θερμοκρασία του λαδιού κατά το τηγάνισμα, για καλύτερα αποτελέσματα.