H ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΗ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ FRENCH TOAST MUFFINS
Είναι πραγματικά παιχνιδάκι να φτιάξεις απολαυστικά French toast muffins με μήλο και κανέλα, ακόμα και με μπαγιάτικο ψωμί!
Σπέσιαλ ελαφρύ γλυκό για μικρούς και μεγάλους, για πρωινό, brunch ή απογευματινό! Αυτά τα πανεύκολα muffins είναι ένας συνδυασμός French toast (ή αλλιώς αβγοφέτες, όπως ονομάζονται συχνά στην Ελλάδα) και απλής μηλόπιτας.
Το French toast είναι μια δημοφιλής συνταγή πρωινού ή brunch, με ψωμί το οποίο μπορεί να είναι και μπαγιάτικο. Το μουλιάζουμε σε ένα μείγμα με αβγό και γάλα, και μετά παραδοσιακά τηγανίζουμε με λίγο βούτυρο.
Εμείς ετοιμάζουμε μια πολύ light εκδοχή αυτής της συνταγής, με ελάχιστη ζάχαρη. Αυτή που χρησιμοποιώ εγώ είναι ακατέργαστη, από ζαχαροκάλαμο. Επίσης, δεν βάζουμε καθόλου βούτυρο, χρησιμοποιούμε γάλα αμυγδάλου και ψήνουμε τα muffins στοn φούρνο.
Το ψωμί το κόβουμε σε κυβάκια πριν το μουλιάσουμε στο μείγμα του αβγού. Μετά το βάζουμε σε φόρμες για muffins, σχηματίζοντας στο κέντρο καθενός ένα πηγαδάκι το οποίο γεμίζουμε με μήλα.
Το φανταστικό με τα French toast muffins είναι ότι η διαδικασία για να τα φτιάξουμε είναι παιχνιδάκι. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ψωμί του τοστ ή άλλο μπαγιάτικο ψωμί, άρα δεν αφήνουμε να πάει και τίποτα χαμένο. Μπορούμε επίσης να τα φτιάξουμε με τσουρέκι, αλλά τότε δεν θα βάλουμε καθόλου ζάχαρη στο μείγμα του αβγού. Εδώ χρησιμοποιώ ψωμί του τοστ ολικής άλεσης.
Συνολικά χρειαζόμαστε μόνο μισή ώρα για να έχουμε αυτά τα λαχταριστά ζεστά muffins στο πιάτο μας. Τα περιχύνουμε με λίγο μέλι ή άχνη ζάχαρη, ενώ εμένα μου αρέσει να τα σερβίρω με φρέσκες φράουλες ή άλλα φρούτα του δάσους στο πλάι. Δοκιμάστε τα με τον καφέ σας, πραγματικά ταιριάζουν υπέροχα!
Συνταγή για French toast muffins με μήλο και κανέλα
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
- Vegetarian
Υλικά για 11-12 muffins
- 240 γρ. ψωμί τοστ ολικής άλεσης, κομμένο σε κύβους
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 30 γρ. ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο (ψιλή)
- 3 αβγά
- μια πρέζα αλάτι
- ½ κ.γ. κανέλα
- 280 ml γάλα αμυγδάλου
Για το μήλο
- 500 γρ. μήλα
- 1 κ.σ. ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο (ψιλή)
- ½ κ.γ. κανέλα σκόνη
- ¼ κ.γ. γαρίφαλο σκόνη
- 1 κ.σ. λάδι καρύδας (συν επιπλέον για το λάδωμα της φόρμας)
Πρόταση για το σερβίρισμα
- μέλι ή ζάχαρη άχνη
- καρύδι, τριμμένο
- φρέσκες φράουλες
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε μικρά κυβάκια. Τοποθετούμε ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το λάδι καρύδας. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε το μήλο, την κανέλα και το γαρίφαλο, και ανακατεύουμε απαλά με μία σπάτουλα.
Όταν το μήλο άρχισε να μαλακώνει, προσθέτουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε απαλά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε για περίπου 5-7 λεπτά, σχεδόν να καραμελώσει, ανακατεύοντας που και που. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Λαδώνουμε μία φόρμα για muffins.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά με το γάλα αμυγδάλου, την κανέλα, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη βανίλια.
Βάζουμε τα κυβάκια ψωμιού σε ένα μπολ και τα περιχύνουμε με το μείγμα του αβγού. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, ώστε το μείγμα να πάει παντού, και τα αφήνουμε να τραβήξουν τα υγρά για 5 λεπτά.
Τοποθετούμε τα κομματάκια του ψωμιού μέσα στις εσοχές της φόρμας για muffins, δίνοντας τους το σχήμα που θέλουμε για να μπει το μήλο. Αφού είναι μουλιασμένα, μπορούμε να καθορίσουμε το σχήμα τους πιο εύκολα, προσοχή όμως να μην τα πιέζουμε πολύ. Στο κέντρο κάθε muffin σχηματίζουμε μια εσοχή (πηγαδάκι). Γεμίζουμε το κέντρο κάθε muffin με τα μήλα που ετοιμάσαμε, περίπου 1-2 κ.γ. στο καθένα.
Ψήνουμε για 20 λεπτά στη μεσαία σχάρα, μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν.
Απολαμβάνουμε ιδανικά ζεστά, με τριμμένο καρύδι, μέλι και φράουλες.