Καρολίνα Δωρίτη

ΓΙΑ ΤΟ ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΦΤΙΑΞΕ ΤΡΥΦΕΡΟ ΟΣΟΜΠΟΥΚΟ ΜΕ ΡΟΔΙ

Αν δεν μπορείτε να αποφασίσετε τι να μαγειρέψετε για το τραπέζι των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς, δοκιμάστε αυτή τη συνταγή με οσομπούκο, ρόδι και κόκκινο κρασί. Είναι νόστιμη, εύκολη και δεν κοστίζει ακριβά.

Τα Χριστούγεννα οι περισσότεροι, ακόμα κι αυτοί που δεν τρελαίνονται, επιλέγουν τη γαλοπούλα. Άλλοι το χοιρινό, που είναι πιο κοντά στη δική μας παράδοση. Η Πρωτοχρονιά, όσον αφορά το κρέας, είναι πιο ανοιχτή σε επιλογές. Δική μου συμβουλή όταν μαγειρεύουμε για πολλούς είναι να επιλέξουμε ένα κρέας που κατ’ αρχάς να μας αρέσει και να μαγειρεύεται εύκολα. Επίσης να ξαναζεσταίνεται εύκολα και αν μας μείνει να μπορούμε να το αξιοποιήσουμε με διάφορους τρόπους, ακόμα και τη σάλτσα του! Φέτος επέλεξα το γιορτινό μου κρέας να είναι το αγαπημένο οσομπούκο.

Το οσομπούκο είναι από την κνήμη του μοσχαριού. Κοπή νόστιμη, η οποία περιλαμβάνει και αρκετό κόκαλο με το μεδούλι του. Μαζί και το κομμάτι που στην Ελλάδα ονομάζουμε «ποντίκι». Είναι εύκολο βρούμε οσομπούκο στα περισσότερα κρεοπωλεία και σούπερ μάρκετ. Θα ζητήσετε από τον χασάπη να σας το κόψει σε ωραίες φέτες (θέλει ειδικό τρόπο γιατί περιέχει το χοντρό κόκαλο της κνήμης, οπότε μην επιχειρήσετε να το κόψετε στο σπίτι).

Καθώς προέρχεται από αυτό το μέρος του ποδιού που είναι γεμάτο μυς, το οσομπούκο είναι πλούσια σε κολλαγόνο. Αυτό είναι ιδιαίτερα καλό, όπως γνωρίζουμε, για την ελαστικότητα και την επούλωση του δέρματός μας, για τα μαλλιά αλλά και για την υγεία των οστών. Κατά το αργό μαγείρεμα μετατρέπεται σε ζελατίνη. Θέλει χαμηλή θερμοκρασία για να μαλακώσει (ή να πω να μελώσει) το κρέας και να δέσει η σάλτσα του, που είναι ονειρεμένη. Το κρασί επίσης συμβάλλει στο να μαλακώσει το κρέας.

Αυτή η συνταγή για οσομπούκο είναι εύκολη, δεν κοστίζει πολύ και το κρέας γίνεται τόσο τρυφερό που κόβεται με κουτάλι! Ταιριάζει με πολλά συνοδευτικά: με πουρέ και πατατούλες, με ένα απλό ριζότο, όπως μιλανέζε, με πιλάφι, με κριθαράκι ή άλλο ζυμαρικό, με ψητά λαχανικά και φυσικά με σαλάτες.

Το κρέας εδώ μαγειρεύεται σε κόκκινο κρασί Αγιωργίτικο και χυμό από φρέσκο ρόδι. Μου αρέσει να χρησιμοποιώ γιορτινά και συμβολικά υλικά όπως το ρόδι στις πρωτοχρονιάτικες συνταγές μου.

Αυτή η συνταγή είναι για ένα κιλό κρέας. Αν μαγειρεύτε για περισσότερο κόσμο μπορείτε να τη διπλασιάσετε. Το σημαντικό είναι να γίνει σε κατσαρόλα με μεγάλη διάμετρο για να μπορεί το οσομπούκο να μαγειρευτεί σωστά, χωρίς να είναι υπερβολικά στοιβαγμένο το ένα κομμάτι πάνω στο άλλο.

Τα υπόλοιπα υλικά μας είναι απλά: λίγο κρεμμύδι, λίγο καρότο, σέλερι και σκόρδο, που νοστιμίζουν επιπλέον τη σάλτσα. Αφού μαγειρευτεί το κρέας, πολτοποιούμε τη σάλτσα με μπίμερ ή σε μπλέντερ και την περνάμε από σήτα για πιο βελούδινο αποτέλεσμα. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό για φρεσκάδα και μπόλικο φρέσκο ρόδι για το γούρι!

Οσομπούκο
Καρολίνα Δωρίτη

Αυτό το πιάτο με οσομπούκο είναι από αυτά που εύχεσαι να περισσέψει, γιατί μπορείς να το κάνεις πολλά. Το αγαπημένο μου είναι να το ξεψαχνίσω και να το επιστρέψω στη σάλτσα του, τύπου ραγού. Το σερβίρω πάνω από αχνιστές παπαρδέλες με μπόλικο τριμμένο Πεκορίνο Ρομάνο και μαύρο πιπέρι!

Συνταγή για οσομπούκο με ρόδι

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 2 ώρες

Οσομπούκο
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 4-6 άτομα

  • 1 κιλό οσομπούκο, κομμένο σε φέτες
  • 1 κ.σ. αλεύρι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλο καρότο, κομμένο σε μικρά καρέ
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 6 κόκκοι μπαχάρι
  • 1 γεμάτη κ.σ. μουστάρδα με σινάπι
  • 2 κ.σ. Worcestershire sauce
  • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 100 ml χυμός ρόδι
  • 150 ml κρασί κόκκινο ξηρό (Αγιωργίτικο)
  • 500 ml ζωμός λαχανικών, ζεστός
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • 2-3 κ.σ. ρόδι φρέσκο, καθαρισμένο
  • 1-2 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος

Εκτέλεση

Πλένουμε το οσομπούκο και το στεγνώνουμε απαλά με χαρτί κουζίνας. Το κρέας πριν το μαγειρέψουμε είναι καλό να έχει έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Αλατίζουμε και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και από τις δύο πλευρές.

Οσομπούκο
Καρολίνα Δωρίτη

Βάζουμε μια φαρδιά κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί το λάδι, προσθέτουμε το κρέας. Το αφήνουμε να πάρει λίγο χρώμα και να «θωρακιστεί», για 2 περίπου λεπτά από την κάθε πλευρά. Μεταφέρουμε σε πιάτο.

Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο επιπλέον ελαιόλαδο στην ίδια κατσαρόλα, για να σοτάρουμε τα λαχανικά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σέλερι, το καρότο, το σκόρδο, τη δάφνη, το μπαχάρι και λίγο αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα μέχρι να μαραθούν, για περίπου 4 λεπτά.

Ρίχνουμε τη μουστάρδα και την ανακατεύουμε να πάει παντού. Στη συνέχεια βάζουμε τη Worcestershire sauce. Σβήνουμε με το κρασί. Περιμένουμε ένα δυο λεπτά να εξατμιστεί το πολύ αλκοόλ και προσθέτουμε τον χυμό ρόδι και τέλος τον ζεστό ζωμό.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, καλύπτουμε με καπάκι και σιγοψήνουμε το οσομπούκο για περίπου 1-1 ½ ώρα. Στο ενδιάμεσο ελέγχουμε και δοκιμάζουμε τη σάλτσα μήπως χρειάζεται επιπλέον αλάτι και πιπέρι. Θέλουμε το κρέας να είναι τρυφερό, να ξεκολλάει από το κόκαλο και να έχει δέσει σχετικά η σάλτσα του.

Μεταφέρουμε προσεκτικά το κρέας με σπάτουλα σε πιάτο. Με μπίμερ πολτοποιούμε τη σάλτσα (δεν ανησυχούμε για τα μπαχαρικά και τη δάφνη γιατί θα την περάσουμε από σήτα).

Οσομπούκο
Καρολίνα Δωρίτη

Αφού πολτοποιήσουμε τη σάλτσα, την αδειάζουμε σιγά-σιγά σε μια σήτα. Τη σουρώνουμε πιέζοντας με κουτάλι για να πάρουμε όλη τη γεύση.

Μεταφέρουμε στην κατσαρόλα μαζί με το κρέας και προσθέτουμε μέσα τον μαϊντανό και το ρόδι. Εναλλακτικά, ειδικά αν πρόκειται να το ξαναζεστάνετε, το αφήνετε ως έχει, ενώ ο μαϊντανός και το ρόδι μπαίνουν από πάνω στο τέλος, στην πιατέλα σαν γαρνιτούρα.

Οσομπούκο
Καρολίνα Δωρίτη

Για την παρουσίαση, σερβίρουμε όμορφα το κρέας σε πιατέλα. Προσθέτουμε από πάνω λίγη μόνο από τη σάλτσα του. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και ρόδι.

Οσομπούκο
Καρολίνα Δωρίτη

Την υπόλοιπη σάλτσα τη μεταφέρουμε σε μια σαλτσιέρα και τη σερβίρουμε χωριστά, για να βάλει ο καθένας όσο του αρέσει.