ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΟΜΕΛΕΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ
Το υλικό που θα κάνει την ομελέτα σου ακόμα πιο προκλητική είναι οι πατάτες. Η παρακάτω συνταγή είναι εύκολη και το αποτέλεσμα τσεκαρισμένο.
Το καλοκαίρι θέλει εύκολες συνταγές, γρήγορες, που γίνονται σε εστία, και φαγητά που τρώγονται ευχάριστα ζεστά αλλά και κρύα. Οι ομελέτες είναι μια τέλεια λύση, χωρίς πολύ μπελά, ιδανική για όλες τις ώρες. Μια ομελέτα σερβίρεται ωραιότατα για πρωινό ή brunch, για μεσημεριανό, για σνακ μετά τη θάλασσα ή και για βραδινό. Παλιότερα σου είχαμε προτείνει δυο συνταγές που αγαπάμε πολύ: Ομελέτα στον φούρνο και γρήγορη ομελέτα με σπαράγγια. Τώρα θα δούμε έναν αγαπημένο συνδυασμό: ομελέτα με πατάτες!
Η ομελέτα αυτή είναι εμπνευσμένη από την ισπανική τορτίγια. Η τορτίγια είναι μια διάσημη ισπανική ομελέτα που γίνεται με πατάτες. Είναι πιο παχιά από τις συνηθισμένες ομελέτες (εξαρτάται βέβαια και από το πόσο χοντρές κόβουμε τις πατάτες), αλλά και πιο χορταστική, πάλι λόγω της πατάτας. Η συγκεκριμένη ομελέτα καταναλώνεται συχνά στην Ισπανία και κρύα, ενώ πολλές φορές τη συναντάμε κομμένη σε μικρά τετράγωνα κομμάτια, σερβιρισμένη σαν τάπας.
Στην συνταγή αυτή, οι πατάτες συνήθως κόβονται χοντρές. Έτσι χρειάζονται βέβαια και λίγο περισσότερο ψήσιμο και η ομελέτα μας βγαίνει πιο παχιά. Εγώ εδώ επιλέγω να τις κόψω λεπτές και για να μαγειρευτούν γρήγορα, αλλά και επειδή μου αρέσει καλύτερα σαν υφή έτσι. Κόβω τις πατάτες με μαντολίνο για να έχουν το ίδιο πάχος και να ψηθούν ομοιόμορφα.
Τα υλικά που χρειαζόμαστε για να ετοιμάσουμε μια ομελέτα με πατάτες είναι λίγα και απλά: πατάτα, κρεμμύδι, αβγά και προαιρετικά μαϊντανό. Τηγανίζω σε ελαιόλαδο γιατί δίνει ωραία γεύση στην ομελέτα, αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ένα πιο ουδέτερο λάδι αν το προτιμάμε, όπως ηλιέλαιο ή σπορέλαιο.
Τα μυστικά για τέλεια ομελέτα με πατάτες
Σημαντικά βήματα για την επιτυχία της συνταγής είναι τα παρακάτω:
- Να φροντίσουμε να τηγανίσουμε τις πατάτες σε σχετικά χαμηλή φωτιά (στην ουσία, τις ποσάρουμε στο λάδι) και με κλειστό καπάκι, ώστε να μαγειρευτούν σωστά.
- Τα αβγά προτιμάμε να είναι μεγάλα και φρέσκα και να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου. Καλό είναι να τα χτυπήσουμε καλά με σύρμα για να βγει η ομελέτα μας αφράτη.
- Προσοχή θέλει το σημείο που σουρώνουμε τις πατάτες και το καυτό λάδι. Αν δεν νιώθουμε άνετα να το κάνουμε αυτό, μπορούμε απλά να χρησιμοποιήσουμε ένα νέο τηγάνι για την ολοκλήρωση της συνταγής και να βγάλουμε τις ψημένες πατάτες από το πρώτο τηγάνι με μια τρυπητή σπάτουλα, μεταφέροντάς τες σε ένα σουρωτήρι για να κρυώσουν λίγο.
- Επίσης, προσοχή απαιτεί το γύρισμα της ομελέτας από την ανάποδη. Προσέχουμε να μην καούμε, να μην έχει περιττό λάδι που μπορεί να χυθεί στο χέρι μας κατά το γύρισμα και χρησιμοποιούμε ένα πιάτο με μεγαλύτερη διάμετρο πάντα από το τηγάνι για να γίνει η διαδικασία σωστά. Προσέχουμε το τηγάνι να μην είναι πάρα πολύ μεγάλο σε διάμετρο, γιατί η ομελέτα θα απλωθεί και φροντίζουμε να είναι βαθύ για να χωρέσει σε ύψος.
- Όσο τηγανίζουμε την ομελέτα, φροντίζουμε η φωτιά να είναι σχετικά χαμηλή για να μην κολλήσει ή αρπάξει.
- Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε κάποιο τυρί ή αλλαντικό, κάποιο επιπλέον λαχανικό, όπως π.χ. αρακά, ή κάποιο εναλλακτικό μυρωδικό όπως δενδρολίβανο, θυμάρι ή δυόσμο, που ταιριάζουν πολύ.
Συνταγή για ομελέτα με πατάτες
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά
- Vegetarian | Χωρίς γλουτένη
Υλικά για 2-4 άτομα
- 7 αβγά μεγάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
- 500 γρ. πατάτες
- 1 κρεμμύδι μεσαίο
- 200 ml ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε με μαντολίνο σε πάχος περίπου 0,5-1 cm. Τις μεταφέρουμε σε ένα σουρωτήρι και τις αλατίζουμε. Κόβουμε το κρεμμύδι στη μέση και σε πολύ λεπτές φέτες.
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το λάδι. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε τις πατάτες. Τις αφήνουμε να τηγανιστούν για 10 λεπτά, ανακατεύουμε απαλά (δεν πειράζει αν κάποιες σπάσουν) και στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι.
Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά, κλείνουμε με καπάκι και ποσάρουμε για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά και οι πατάτες και τα κρεμμύδια. Στο ενδιάμεσο μπορούμε να τσεκάρουμε το τηγάνι και να ανακατεύουμε απαλά όταν χρειάζεται, για να ψηθούν ομοιόμορφα.
Στραγγίζουμε τις πατάτες και το κρεμμύδι από το λάδι (φυλάμε το λάδι) και τις μεταφέρουμε σε σουρωτήρι να κρυώσουν λίγο.
Στο μεταξύ σε ένα μπολ χτυπάμε καλά τα αβγά. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και το μαϊντανό και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε μέσα στο μείγμα τις πατάτες και ανακατεύουμε απαλά.
Επιστρέφουμε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε 1-2 κ.σ. από το ελαιόλαδο που φυλάξαμε. Μόλις ζεσταθεί, αδειάζουμε μέσα στο τηγάνι το μείγμα με τα αβγά. Χαμηλώνουμε λίγο ακόμα τη φωτιά. Χρησιμοποιούμε μια σπάτουλα σιλικόνης για να ξεκολλάμε την ομελέτα από τα τοιχώματα του τηγανιού καθώς ψήνεται.
Ψήνουμε για περίπου 6-7 λεπτά και αναποδογυρίζουμε την ομελέτα προσεκτικά με τη βοήθεια ενός πιάτου. Ψήνουμε και από την άλλη πλευρά για άλλα 6-7 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε την ομελέτα ζεστή ή κρύα.