Καρολίνα Δωρίτη

ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΧΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ ΝΙΣΟΥΑΖ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΛΗΡΕΣ ΓΕΥΜΑ

Η κλασική γαλλική σαλάτα νισουάζ προσαρμόζεται στο ελληνικό καλοκαίρι, για ένα ελαφρύ και πλήρες κυρίως πιάτο.

Η σαλάτα Niçoise –όπως δηλώνει περήφανα και το όνομά της– προέρχεται από την πόλη Nice (Νίκαια στα ελληνικά), που βρίσκεται στη Νότια Γαλλία. Η σαλάτα νισουάζ φαίνεται να πρωτοεμφανίστηκε επισήμως στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν οι αρχικές συνταγές περιλάμβαναν πολύ απλά και λίγα μεσογειακά υλικά, όπως φρέσκιες ντομάτες, αντζούγιες, και ελαιόλαδο.

Σταδιακά, η νισουάζ εμπλουτίστηκε: προστέθηκε βραστό αβγό και μαύρες ελιές, ενώ άρχισαν να εμφανίζονται και διάφορες άλλες παραλλαγές, πότε με καρδιές αγκινάρας, πότε με ωμή κόκκινη πιπεριά ή άλλα λαχανικά εποχής. Ο τόνος σε κονσέρβα μπήκε στη θέση της αντζούγιας.

Πολλοί Γάλλοι, πάντως, αρνούνται να αποδεχτούν τις παραλλαγές της νισουάζ που έχουν ξεπηδήσει διεθνώς. Για τους παραδοσιακούς, η σαλάτα πρέπει να αποτελείται κυρίως από ντομάτα και τα υπόλοιπα λαχανικά που περιέχει πρέπει να είναι ωμά. Επίσης, διαφωνούν με το μαρούλι αλλά και τα βραστά λαχανικά, όπως πατάτες, όμως τελικά έτσι καθιερώθηκε για πολλούς η συνταγή.

Στη δική μου εκδοχή εμπνέομαι από την συνηθισμένη νισουάζ και προσθέτω βραστή πατάτα και φασολάκια. Τα φασολάκια που βάζω δεν είναι τα γαλλικά, αλλά τα αγαπημένα μας αμπελοφάσουλα, που το καλοκαίρι είναι στην εποχή τους.

Μαρούλι δεν βάζω, βάζω όμως γλιστρίδα που πάει πολύ, μας κάνει καλό, και είναι και αυτή καλοκαιρινή.

Τα υπόλοιπα υλικά που χρησιμοποιώ είναι ένα ωραίο γλυκό και τραγανό κρεμμύδι, το οποίο κόβω σε πολύ λεπτές φέτες, ελιές Καλαμών, ντοματίνια, ραπανάκι για το τραγανό στοιχείο, αβγό βραστό και τόνο Αλοννήσου, που τα σπάει! Το ντρέσινγκ που κάνουμε είναι τύπου βινεγκρέτ, με άσπρο ξύδι και μουστάρδα ντιζόν, ενώ προσθέτουμε και λίγο φρέσκο θυμάρι που ταιριάζει πολύ.

Μου αρέσει αυτή η σαλάτα ως κυρίως πιάτο, γιατί σε χορταίνει και είναι ένα ιδανικό, ελαφρύ και ισορροπημένο γεύμα ειδικά όταν κάνει ζέστη. Μου αρέσει επίσης να στήνω το κάθε της υλικό σε πιατέλα –είτε χωριστά το ένα δίπλα στο άλλο είτε σε στρώσεις– και να ανακατεύω της σαλάτα περισσότερο αφού τη σερβίρω στο πιάτο μου. Αυτό είναι θέμα γούστου και παρουσίασης. Για πρακτικούς λόγους, μπορούμε αν προτιμάμε απλά να τα ανακατέψουμε όλα μαζί σε μπολ.

Συνταγή για σαλάτα νισουάζ με αμπελοφάσουλα και γλιστρίδα

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 35 λεπτά περίπου
  • Gluten-free

σαλάτα νισουάζ
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 2-4 μερίδες

  • 1 ματσάκι γλιστρίδα, καθαρισμένη και κομμένη σε φουντίτσες
  • 500 γρ. πατάτες γαλλικές (μικρές) με τη φλούδα, καλά πλυμένες
  • 500 γρ. αμπελοφάσουλα, καθαρισμένα (αν είναι πολύ μακριά, τα κόβουμε στη μέση)
  • 1 κ.γ. μουστάρδα ντιζόν
  • 1 κρεμμύδι
  • 12 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 4-5 ραπανάκια, κομμένα σε τέταρτα
  • 30 ml ξύδι από λευκό κρασί
  • 2 κ.γ. φρέσκα φύλλα από θυμάρι
  • 200 γρ. τόνος Αλοννήσου (πωλείται σε βάζο)
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 10-12 ελιές καλαμών
  • 4 αβγά
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε τις πατάτες σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και τις βράζουμε ολόκληρες, με τη φλούδα, για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

πατάτες
Καρολίνα Δωρίτη

Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε επίσης νερό με αλάτι, τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και φέρνουμε σε βράση. Ρίχνουμε μέσα τα αμπελοφάσουλα και τα βράζουμε για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι να γίνουν αλλά χωρίς να παραβράσουν.

αμπελοφάσουλα
Καρολίνα Δωρίτη

Τα στραγγίζουμε και τα αδειάζουμε αμέσως σε ένα μπολ με κρύο νερό και πάγο. Αυτό το κάνουμε για να αποκτήσουν και πάλι πιο ζωντανό χρώμα και καλύτερη υφή.

Βράζουμε τα 4 αβγά σφιχτά.

Κόβουμε το μισό κρεμμύδι σε λεπτές φέτες και το υπόλοιπο το ψιλοκόβουμε πρόχειρα γιατί θα μπει σε μούλτι.

Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ. Σε ένα μπλέντερ ή μούλτι προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τη μουστάρδα, το ξύδι και χτυπάμε. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο και χτυπάμε να γίνει η σάλτσα βελούδινη. Ανακατεύουμε μέσα 1 κ.γ. φρέσκα φύλλα θυμαριού και αφήνουμε για λίγο στην άκρη. Το ντρέσινγκ μπορούμε να το έχουμε ετοιμάσει και από την προηγούμενη μέρα και να το διατηρήσουμε στο ψυγείο, σε ένα βαζάκι που κλείνει καλά.

Κόβουμε τα αβγά στα τέσσερα.

Κόβουμε στις βραστές πατάτες σε χοντρές ροδέλες, περίπου 2 εκ. πάχος.

Σε μια πιατέλα ή σαλατιέρα στήνουμε τα υλικά μας.

νισουάζ
Καρολίνα Δωρίτη

Σε μια πλευρά η γλιστρίδα, δίπλα οι πατάτες, το ραπανάκι, τα αμπελοφάσουλα, τα ντοματίνια, το κρεμμύδι, οι ελιές και ο τόνος σπασμένος σε μικρότερα κομμάτια. Περιχύνομε με λίγο ντρέσινγκ.

Προσθέτουμε και τα αβγά και περιχύνουμε πάλι. Το κάνω με κουταλάκι, για να ελέγχω πόση ποσότητα θα πέσει και πού.

σαλάτα νισουάζ
Καρολίνα Δωρίτη

Πασπαλίζω με το υπόλοιπο θυμάρι.