Γαβριήλ Νικολαΐδης

ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΣΤΟ AIR FRYER ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΑ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

Ξέχνα το τηγάνισμα και υιοθέτησε το πιο υγιεινό μαγείρεμα στο air fryer για να φτιάξεις πεντανόστιμα κεφτεδάκια με σάλτσα ντομάτας.

Ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα της ιταλικής κουζίνας, τα κεφτεδάκια με σάλτσα ντομάτας, εξελίσσεται σε ένα θρεπτικό και λάιτ «σύμμαχό» για μια ισορροπημένη διατροφή. Ο τρόπος είναι απλός: Αντί να τηγανίσουμε τα κεφτεδάκια όπως κάναμε παραδοσιακά, τα ετοιμάζουμε στο air fryer, λαδώνοντάς τα ελαφρώς με ένα πινέλο.

Σύμφωνα με τη χωρητικότητα air fryer που διαθέτουμε, ψήνουμε τα κεφτεδάκια σε δόσεις κι έπειτα τα «παντρεύουμε» με μια ελαφριά σπιτική σάλτσα ντομάτας με βασιλικό.

Κι αν δεν έχω air fryer;

Εκτός από το air fryer, υπάρχει ένας ακόμη τρόπος να αποφύγουμε το τηγάνισμα: Πλάθουμε τα κεφτεδάκια κανονικά και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Τα λαδώνουμε ελαφρώς χρησιμοποιώντας πινέλο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις και ψήνουμε τα κεφτεδάκια μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα, περίπου 25-35 λεπτά (ανάλογα το φούρνο).

Αν δεν έχω κάποιο από τα υλικά της συνταγής;

Είναι όλα απαραίτητα! Η ντομάτα και το ξύδι κάνουν τα κεφτεδάκια μας αφράτα, ενώ τα φρέσκα μυρωδικά δίνουν όλο το άρωμα και τη γεύση.

Με τι να σερβίρω τα κεφτεδάκια με σάλτσα;

Ιδανική επιλογή είναι το ρύζι μπασμάτι. Ο συνδυασμός της σάλτσας με το ρύζι είναι ένας κλασικός αγαπημένος συνδυασμός σε όλο τον κόσμο, χορταστικός και ισορροπημένος σε διατροφική αξία. Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κινόα ή ακόμα και πουρέ πατάτας.

Μπαίνει το μείγμα για τα κεφτεδάκια στην κατάψυξη;

Μπορείς να ζυμώσεις τον κιμά μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, να τον πλάσεις σε κεφτεδάκια, να τα χωρίσεις σε μερίδες και να τα φυλάξεις στην κατάψυξη για έως και 3 μήνες. Έτσι, κάθε φορά που θα θες ένα γρήγορο σπιτικό γεύμα, θα ξεπαγώνεις και θα ψήνεις στο air fryer.

Συνταγή για κεφτεδάκια στο air fryer

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 60 λεπτά
  • Μερίδες: 6

κεφτεδάκια με σάλτσα
Γαβριήλ Νικολαΐδης

Υλικά για περίπου 35 κεφτεδάκια

  • 800 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (περασμένος μια φορά από τη μηχανή του κιμά)
  • 300 γρ. ψίχα ψωμί
  • 2 κρεμμύδια ξερά
  • 1 ντομάτα
  • 50 ml ξύδι από κρασί
  • 2 αβγά
  • 1/2 κ.τ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1 κ.σ. φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 50 ml ηλιέλαιο (για το air fryer)

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ περνάμε από το χοντρό του τρίφτη τα κρεμμύδια και τη ντομάτα.

Προσθέτουμε την ψίχα του ψωμιού και τη διαλύουμε καλά με το χέρι, ώστε να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα.

Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και δουλεύουμε τον κιμά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα.

Καλύπτουμε με μεμβράνη κι αφήνουμε το μίγμα στη συντήρηση του ψυγείου να δέσει για 30 λεπτά.

Με ένα κουτάλι παίρνουμε από το μείγμα μικρά μπαλάκια, περίπου 30 γραμμαρίων, και τα πλάθουμε δίνοντας τους στρογγυλό σχήμα.

Βάζουμε τα κεφτεδάκια στον κάδο του air fryer και τα αλείφουμε με το ηλιέλαιο χρησιμοποιώντας ένα πινέλο.

Ψήνουμε στους 180°C για 12-14 λεπτά. Στα μισά βγάζουμε τον κάδο και ανακινούμε τα κεφτεδάκια.

Υλικά για τη σάλτσα ντομάτας

  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κιλό ντομάτες
  • 2-3 φύλλα βασιλικού
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση για τη σάλτσα

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο.

Περνάμε τις ντομάτες από το μπλέντερ.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι με το σκόρδο, σε μέτρια φωτιά.

Μόλις καραμελώσουν, προσθέτουμε τις ντομάτες από το μπλέντερ.

Δυναμώνουμε την ένταση της φωτιάς να πάρει βράση, κι έπειτα χαμηλώνουμε και σιγοβράζουμε για 25-30 λεπτά, να δέσει η σάλτσα

Τα τελευταία 10 λεπτά βάζουμε μέσα στη σάλτσα τα φύλλα βασιλικού.

Πώς παντρεύουμε τα κεφτεδάκια με τη σάλτσα

Κάθε δόση από κεφτεδάκια που βγαίνει από το air fryer τη ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα ντομάτας κι ανακατεύουμε.

Σερβίρουμε τα κοκκινιστά κεφτεδάκια με ρύζι ή άλλο συνοδευτικό της επιλογής μας και γαρνίρουμε προαιρετικά με φρέσκα μυρωδικά.