Καρολίνα Δωρίτη

ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ, ΣΕ ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΣΚΕΥΟΣ

Στο σπίτι μου, το κριθαράκι είναι η γρήγορη λύση όταν δεν έχω μαγειρέψει. Σε λίγα λεπτά και με ένα μόνο σκεύος, ετοιμάζουμε ένα πλήρες πιάτο!

Το κριθαράκι είναι ένα υλικό που χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές, κάτι ανάμεσα σε ζυμαρικό αλλά και υποκατάστατο ρυζιού! Τρώγεται ευχάριστα με ή χωρίς σάλτσα, μπαίνει σε σαλάτες, μαγειρεύεται σαν ριζότο, μπαίνει σε σούπες και πολλά άλλα.

Ακόμα και όταν ετοιμάζουμε γρήγορες συνταγές όπως αυτή, στόχος είναι να τις κάνουμε όσο πιο υγιεινές και νόστιμες γίνεται. Χρησιμοποιούμε λαχανικά εποχής, λίγα λιπαρά, αλλά και τη μέθοδο «σε ένα σκεύος», που μας λύνει τα χέρια από άποψη ευκολίας – τόσο στην εκτέλεση όσο και στο μάζεμα μετά!

Εδώ φτιάχνουμε κριθαράκι με πράσινα λαχανικά και παρμεζάνα. Σε λιγότερο από μισή ώρα το φαΐ μας είναι έτοιμο, νόστιμο και θρεπτικό, ενώ η κουζίνα μας είναι ωραία και μαζεμένη!

Τέτοιες συνταγές είναι ιδανικές και για να πειραματιστούμε με απομεινάρια λαχανικών που έχουμε ήδη. Οπότε, μπορούμε να προσθέσουμε και λαχανικά που ίσως έχουμε στο ψυγείο, αρκεί να ταιριάζουν μεταξύ τους.

Εγώ χρησιμοποιώ κολοκυθάκια, αρακά κατεψυγμένο και φρέσκο σπανάκι. Προσθέτω ξύσμα και χυμό λεμονιού για άρωμα και γεύση, που δένει πολύ ωραία με τα συγκεκριμένα λαχανικά και με την παρμεζάνα.

Η συνταγή αυτή είναι ένα εύκολο κριθαρότο, για το οποίο δεν χρειάζεται να είμαστε από πάνω με τον ίδιο τρόπο που θα κάναμε σε ένα κριθαρότο.

Συνταγή για κριθαράκι με λαχανικά σε ένα σκεύος

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά
  • Vegetarian

κριθαράκι
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 4 μερίδες

  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κολοκυθάκια, κομμένα σε μικρά καρέ
  • 250 γρ. κριθαράκι μέτριο
  • ½ λίτρο ζωμός λαχανικών, βραστός
  • 100 γρ. φύλλα baby σπανάκι
  • 130 γρ. αρακάς κατεψυγμένος
  • 2 κ.σ. άνηθος, ψιλοκομμένος
  • 20 ml χυμός λεμονιού
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη

συστατικά
Καρολίνα Δωρίτη

Εκτέλεση

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι ανακατεύοντας, μέχρι να γυαλίσει.

Προσθέτουμε το σκόρδο, το κολοκυθάκι, λίγο αλάτι, ανακατεύουμε για 2 περίπου λεπτά και προσθέτουμε το κριθαράκι.

Ανακατεύουμε για ακόμη 2 λεπτά περίπου και προσθέτουμε μέσα τον ζεστό ζωμό. Αν χρειάζεται (ανάλογα με τον ζωμό), προσθέτουμε λίγο αλάτι και λίγο μαύρο πιπέρι. Φέρνουμε σε βράση και αμέσως χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια.

Βάζουμε το καπάκι λίγο μισάνοιχτο και σιγοβράζουμε για περίπου 12 λεπτά. Σε αυτή τη φάση θα πρέπει να έχει πιει τα περισσότερα υγρά, και να έχει σχεδόν γίνει.

Προσθέτουμε τον αρακά, ανακατεύουμε και έπειτα από 2 λεπτά προσθέτουμε και το σπανάκι. Τη στιγμή που θα μπει το σπανάκι, τα υγρά στο φαΐ πρέπει να είναι πια λίγα, να έχει δέσει και να είναι σχεδόν έτοιμο. Το σπανάκι το προσθέτω σταδιακά, χούφτα-χούφτα, ανακατεύοντας για να μαραίνεται γρήγορα χωρίς να παραμαγειρευτεί.

Προσθέτουμε αμέσως και τον άνηθο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Καρολίνα Δωρίτη

Προσθέτουμε το ξύσμα, τον χυμό λεμονιού και την παρμεζάνα, ανακατεύουμε, προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως.