ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΜΟΥΣ ΛΕΜΟΝΙ, ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
Το παραδοσιακό πασχαλινό τραπέζι αγαπάει τα λεμόνια, και δεν μιλάμε μόνο για άρτυμα στα κρεατικά! Γιατί μετά από αυτά, μια ανάλαφρη μους λεμόνι είναι το πιο κατάλληλο επιδόρπιο.
Είναι η εποχή που τα λεμόνια είναι ωραία και μυρωδάτα, και παρέλαβα μια μεγάλη τσάντα γεμάτη, από κήπο χωρίς φυτοφάρμακα. Όταν συμβαίνει αυτό, εννοείται ότι το πρώτο που σκέφτομαι είναι πώς θα χρησιμοποιήσω το ξύσμα τους. Αυτή τη φορά κέρδισε η μους! Αγαπημένο, ελαφρύ γλυκό, ιδανικό για τελείωμα μετά από ένα ωραίο γεύμα.
Η μους λεμόνι είναι αέρινη, ενώ έχει βελούδινη υφή. Πρώτο βήμα είναι να φτιάξουμε curd λεμονιού, δηλαδή μια πηχτή κρέμα με χυμό και ξύσμα λεμονιού, ζάχαρη και αβγά. Εδώ είναι όλη η γεύση.
Τα επόμενα βήματα με τα ασπράδια και τη σαντιγί αφορούν περισσότερο την υφή που θα δώσουμε στη μους, γι’ αυτό και προσέχουμε πώς και για πόσο ανακατεύουμε, ώστε να μη χαθεί ο αέρας.
Στη συνταγή αυτή χρησιμοποιώ ακατέργαστη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο. Προσοχή, όχι μαύρη, γιατί θα επηρεάσει το χρώμα της μους. Η ακατέργαστη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο είναι λίγο πιο εκρού σε χρώμα και θέλουμε να είναι σχετικά ψιλή για να λιώσει ωραία. Αν δεν έχουμε, βάζουμε απλή άσπρη ζάχαρη.
Για να πετύχει η μους λεμόνι χρειάζεται κάποια προσοχή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η συνταγή είναι δύσκολη. Προσέχουμε τις δοσολογίες και ακολουθούμε τις οδηγίες κατά γράμμα. Είναι ένα πραγματικά απολαυστικό γλυκό, που το συστήνω ανεπιφύλακτα. Και τέλεια πρόταση για το πασχαλινό τραπέζι, που αγαπάει έτσι κι αλλιώς τα λεμόνια!
Συνταγή για μους λεμόνι
- Βαθμός δυσκολίας: Μέτριος
- Χρόνος παρασκευής: 35 λεπτά
- Χρόνος αναμονής: 3 ώρες
- Vegetarian | Gluten-free
Υλικά για 6 ατομικές μους λεμόνι
- 6 αβγά μεγάλα
- 2 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
- 140 ml χυμός λεμoνιού
- 200 γρ. ακατέργαστη ζάχαρη
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 40 γρ. άχνη ζάχαρη
- 200 ml κρέμα γάλακτος
Πρόταση για σερβίρισμα
- ξύσμα λεμονιού
- μαύρη σοκολάτα
- φρέσκες φράουλες
Εκτέλεση
Το πρώτο βήμα της συνταγής θέλει μπεν μαρί.
Σε ένα μπολ που να αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες, βάζουμε τρία ολόκληρα αβγά, τρεις κρόκους και τη ζάχαρη (τα τρία ασπράδια τα φυλάμε για λίγο αργότερα).
Χτυπάμε καλά με σύρμα. Προσθέτουμε τον χυμό και ξύσμα λεμονιού, τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά.
Τοποθετούμε το σκεύος πάνω σε άλλο σκεύος το οποίο έχει μέσα νερό που σιγοβράζει (δεν θέλουμε η θερμοκρασία να είναι πολύ υψηλή, καλύτερα χαμηλή και ελεγχόμενη). Συνεχίζουμε το ανακάτεμα πάνω από τη φωτιά, αυτή τη φορά με κουτάλι ξύλινο ή σιλικόνης.
Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει. Αυτό μπορεί να πάρει και 20 λεπτά αλλά πρέπει να ανακατεύουμε συνεχώς.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και καλύπτουμε με μεμβράνη, η οποία πρέπει να εφάπτεται πάνω στην κρέμα για να μη στεγνώσει και κάνει πέτσα. Βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει πολύ καλά πριν χρησιμοποιήσουμε το curd για τη μους, τουλάχιστον 2 ώρες. Βέβαια, μπορούμε να το έχουμε κάνει και από την προηγούμενη.
Βάζουμε τα ασπράδια που έχουμε κρατήσει στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε μέχρι να αρχίσει να γίνεται μαρέγκα. Τότε προσθέτουμε μέσα την άχνη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να σφίξει και άλλο η μαρέγκα, για ακόμη 1-2 λεπτά.
Βγάζουμε το curd από το ψυγείο, αφαιρούμε την μεμβράνη και σιγά-σιγά προσθέτουμε μικρές ποσότητες της μαρέγκας, ενώ ανακατεύουμε απαλά και με κυκλικές κινήσεις, χρησιμοποιώντας μία σπάτουλα σιλικόνης που είναι ευλύγιστη.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία/τεχνική ανακατέματος προσθέτοντας σταδιακά τη σαντιγί στο μείγμα της μους.
Το μείγμα μας πρέπει να είναι αφράτο και λείο.
Μοιράζουμε τη μους σε έξι ποτηράκια και τα αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσουν για τουλάχιστον μία ώρα.
Γαρνίρουμε αν θέλουμε με φρέσκιες φράουλες, λίγο ξύσμα λεμονιού και ξύσμα μαύρης σοκολάτας.