ΦΤΙΑΞΕ ΑΠΙΘΑΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΛΑΧΑΝΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ
Όταν το λάχανο είναι στην εποχή του, μια πολίτικη σαλάτα συνδυάζει τα οφέλη των λαχανικών με τις ιδιότητες που αποκτά χάρη στη ζύμωση, όπως συμβαίνει με τα τουρσιά.
Η μία μου γιαγιά ήταν Ελληνο-Γερμανίδα μεγαλωμένη στην Πόλη. Καλοφαγού και πολυταξιδεμένη. Η μαγειρική της ήταν ένα συνονθύλευμα Ανατολής και Δύσης με πολλές πολίτικες επιρροές, ονειρεμένα στρούντελ και μάρτζιπαν του ονείρου! Πέρναγα ατελείωτες ώρες μαζί της στην κουζίνα της στο Παλαιό Φάληρο, όπου με μυούσε από μικρή στην τέχνη του αβγολέμονου και του ντολμά, αλλά και του ξινολάχανου με bratwurst! Το ξινολάχανο έχει κάτι κοινό με την πολίτικη σαλάτα.
Την πολίτικη σαλάτα την έκανε συχνά τους χειμερινούς μήνες, που το λάχανο είναι στην εποχή του. Καρότο, λάχανο, πιπεριά κόκκινη, μπόλικο σέλινο και φυσικά το σκόρδο. Η πολίτικη σαλάτα θέλει σκόρδο. Η γιαγιά μου την έκανε τούρμπο και μετά έπεφτες αμέσως σε κώμα!
Εδώ μειώνουμε το σκόρδο –για να μπορούμε να μιλήσουμε σε άνθρωπο μετά– και της δίνουμε με λίγο ραπανάκι το έξτρα πικάντικο στοιχείο που κανονικά έχει από το σκόρδο. Στη συνταγή συνδυάζω κόκκινο και άσπρο λάχανο για περισσότερο χρώμα, αλλά μπορείτε αν προτιμάτε να την ετοιμάσετε με ένα από τα δύο.
Για να τη γλυκάνουμε και να την ενισχύσουμε θρεπτικά προσθέτουμε στο τέλος μαύρη σταφίδα και κουκουνάρι καβουρδισμένο.
Η πολίτικη σαλάτα είναι ιδιαίτερα υγιεινή, γιατί ουσιαστικά είναι σαν ένα είδος γρήγορου τουρσιού. Γι’ αυτό και κρατάει καλά στο ψυγείο για λίγες ημέρες. Αφού κόψουμε πολύ λεπτό το λάχανο και τρίψουμε τα υπόλοιπα υλικά μας, το «ζυμώνουμε» με χυμό λεμόνι και αλάτι, ώστε να μαλακώσει το λάχανο και να μαριναριστούν όλα τα υλικά.
Παραδοσιακά στο μαρινάρισμα μπαίνει και το σκόρδο, αλλά κατά την άποψή μου αυτό το κάνει πολύ δυνατό στην γεύση – φυσικά, και πολύ υγιεινό ταυτόχρονα. Εμείς το σκόρδο το βάζομε λίγο μετά, στο ντρέσινγκ. Μια σκελίδα σκόρδο δίνει αρκετή γεύση στη σαλάτα, αλλά αν σας αρέσει να είναι πιο έντονη μπορείτε να προσθέσετε και δεύτερη.
Τις σταφίδες και το κουκουνάρι τα ανακατεύουμε στη σαλάτα μας ακριβώς πριν τη σερβίρουμε, για να μην πανιάσουν.
Συνταγή για πολίτικη σαλάτα
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
- Χρόνος αναμονής: 1 ώρα
- Vegan | Gluten-free
Υλικά για 4 μερίδες
- 2 μεγάλες κούπες άσπρο λάχανο, λεπτοκομμένο
- 2 μεγάλες κούπες κόκκινο λάχανο, λεπτοκομμένο
- 2 καρότα μεγάλα, τριμμένα
- 2-3 ραπανάκια, τριμμένα
- 1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη ζουλιέν (λεπτοκομμένη)
- 4 κ.σ. φύλλα σέλινου, χοντροκομμένα
- αλάτι
- πιπέρι
- 40 ml χυμός λεμονιού
- 40 ml μηλόξιδο
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 3 κ.σ. σταφίδα μαύρη
- 3 κ.σ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα δυο είδη λάχανου, την πιπεριά, τα ραπανάκια και τα τριμμένα καρότα.
Προσθέτουμε 1 ½ κ.γ. αλάτι και τον χυμό λεμονιού και «ζυμώνουμε» απαλά με το χέρι, να ανακατευτεί καλά. Κλείνουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
Ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ: Βάζουμε στο μπλέντερ το σκόρδο, το ελαιόλαδο και το ξύδι μαζί με λίγο αλάτι και πιπέρι, και χτυπάμε μέχρι να λιώσει εντελώς το σκόρδο.
Σουρώνουμε τα πολλά ζουμιά. Προσθέτουμε στη σαλάτα το σέλινο, τις σταφίδες, το κουκουνάρι και το ντρέσινγκ που ετοιμάσαμε, και ανακατεύουμε πάλι καλά.
Μπορούμε αν θέλουμε να την αφήσουμε να σταθεί 10 λεπτά για να αναμειχθούν ωραία οι γεύσεις.
Σερβίρουμε.