ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΥΓΙΕΙΝΑ ΣΟΚΟΛΑΤΙΝΙΑ ΦΡΑΟΥΛΑ
Η μαύρη σοκολάτα ντύνει μια απλή γέμιση σαν σορμπέ φράουλα, σε σοκολατίνια υπέροχα και – η αλήθεια είναι– εθιστικά!
Το Πάσχα, εκτός από τα κόκκινα βραστά αβγά συχνά μας περισσεύουν και σοκολατένια, ιδίως στις οικογένειες που υπάρχουν παιδιά. Σε φιλική οικογένεια με δύο μικρά αγοράκια έφτασαν πέρσι από νονούς και παππούδες συνολικά 12 σοκολατένια αβγά!
Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να αξιοποιήσουμε σοκολατένια αβγά, κουνελάκια ή οτιδήποτε σχετικό περισσέψει. Τα πιτσιρίκια συνήθως τρώνε όσα είναι από σοκολάτα γάλακτος και αφήνουν τη μαύρη σοκολάτα, που είναι πιο πικρή αλλά και πιο υγιεινή.
Αυτή η σοκολάτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη σε κέικ και μπισκότα, να γίνει σάλτσα, ρόφημα, μους, γκανάς, και φυσικά να γίνει σοκολατάκια.
Φέτος, τα κάνω σοκολατάκια-παγωτίνια και μάλιστα υγιεινά. Εμπνευσμένη από κάτι που είδα στο Instagram, όπου βουτούσαν μύρτιλα και σμέουρα σε λιωμένη σοκολάτα, είπα να κάνω ένα μείγμα από φράουλες με σιρόπι αγαύης και σπόρους τσία. Αντί για αγαύη, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μέλι, αν προτιμάμε.
Αυτό το μείγμα το μοιράζουμε σε φορμάκια για σοκολάτακια ή θήκες για παγάκια, και το παγώνουμε καλά στην κατάψυξη. Έπειτα, λιώνουμε τη σοκολάτα και τα βουτάμε μέσα παγωμένα. Η σοκολάτα σκληραίνει αμέσως πάνω στο παγωμένο μείγμα φράουλας και έχουμε αμέσως έτοιμα σοκολατίνια με παγωμένη γέμιση φράουλας, σαν σορμπέ.
Είναι πραγματικά πανεύκολη η διαδικασία και πολύ ευχάριστη να την κάνετε με παιδιά. Εκτός από την ώρα αναμονής στην κατάψυξη για να δέσουν καλά τα «παγάκια» φράουλας –κάτι που μπορεί να γίνει και από την προηγούμενη ημέρα–, όλο το υπόλοιπο είναι δέκα λεπτά υπόθεση. Τα σοκολατίνια αυτά είναι υπέροχα και εθιστικά! Τα διατηρούμε στην κατάψυξη.
Συνταγή για σοκολατίνια φράουλα
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
- Χρόνος αναμονής: 6-8 ώρες
- Vegan
Υλικά για 20-25 σοκολατίνια (ανάλογα με το μέγεθος)
- 120 γρ. φράουλες, καθαρισμένες και κομμένες
- 20 γρ. σιρόπι αγαύης
- 2 κ.γ. σπόρους τσία
- ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 170 γρ. μαύρη σοκολάτα, σπασμένη σε κομματάκια
Εκτέλεση
Βάζουμε στο μπλέντερ τις φράουλες, το σιρόπι αγαύης, τους σπόρους τσία και το εκχύλισμα βανίλιας, και τα πολτοποιούμε μέχρι το μείγμα μας να γίνει λείο.
Μοιράζουμε προσεκτικά το μείγμα σε φόρμες σιλικόνης για σοκολατάκια ή σε παγοθήκες.
Τοποθετούμε στην κατάψυξη και τα αφήνουμε να παγώσουν καλά για 6-8 ώρες.
Βάζουμε τα κομματάκια της σοκολάτας σε κατάλληλο μπολ και είτε τη λιώνουμε σε φούρνο μικροκυμάτων είτε σε μπεν μαρί.
Στρώνουμε ένα δισκάκι με λαδόκολλα.
Βγάζουμε τα «παγάκια» φράουλας από την κατάψυξη και τα ξεφορμάρουμε.
Βουτάμε ένα-ένα μέσα στη λιωμένη σοκολάτα. Για να τα βουτήξουμε εύκολα, χωρίς να χαλάσουμε το σχήμα, είτε τα τσιμπάμε με μια οδοντογλυφίδα και τα βουτάμε μεταφέροντάς τα γρήγορα πάνω στη λαδόκολλα, είτε τα παίρνουμε με ένα κουταλάκι ή πιρουνάκι και τα βουτάμε στη σοκολάτα γυρνώντας τα γρήγορα μέσα σε αυτή ώστε να καλυφθούν ομοιόμορφα.
Δεν πρέπει να τα αφήσουμε απλά να κάθονται στη ζεστή σοκολάτα, γιατί κινδυνεύουν να λιώσουν. Η διαδικασία πρέπει να γίνεται με γρήγορες κινήσεις, ώστε η σοκολάτα να σκληρύνει γύρω από τον παγωμένο πυρήνα πριν αυτός αρχίσει να λιώνει.
Τα βάζουμε για λίγα λεπτά στην κατάψυξη, να δέσουν καλά.
Μπορούμε να φάμε τα σοκολατίνια αμέσως από την κατάψυξη, οπότε το εσωτερικό τους θα είναι σκληρό και παγωμένο, ή μπορούμε να τα αφήσουμε εκτός ψυγείου 5 λεπτά, να μαλακώσουν εσωτερικά. Έτσι είναι και πιο απολαυστικά, κατά τη γνώμη μου!