Καρολίνα Δωρίτη

ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ «ΕΠΙΚΟ» ΜΠΡΙΑΜ ΜΕ ΦΑΣΟΛΙΑ ΧΑΝΤΡΕΣ

Αξιοποιούμε τα φρέσκα λαχανικά της εποχής για να φτιάξουμε ένα πεντανόστιμο μπριάμ, προσθέτοντας στη συνταγή φασόλια χάντρες.

Η ελληνική κουζίνα είναι μαγική, γιατί χρησιμοποιεί ταπεινά λαχανικά εποχής και με λίγο λάδι, ρίγανη ή άλλο μυρωδικό τα μεταμορφώνει σε επικό καλοκαιρινό πιάτο, χαμηλό σε λιπαρά αλλά γεμάτο πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και ατέλειωτη νοστιμιά. Αυτά τα απλά καλοκαιρινά φαγητά τα έχουμε στην καρδιά μας, όχι μόνο γιατί μοσχομυρίζουν καλοκαίρι αλλά και γιατί είναι συνδεδεμένα με ωραίες αναμνήσεις. Σίγουρα πολλοί από εσάς τώρα που διαβάζετε σκέφτεστε το επικό μπριάμ της μαμάς ή της γιαγιάς σας. Εγώ πάντως ναι!

Πρώτη φορά έφαγα μπριάμ με χάντρες από τα χεράκια της γιαγιάς μου της Ευαγγελίας και δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Μου έκανε εντύπωση όταν την είχα δει να προσθέτει μέσα τα φρέσκα κοκκινωπά φασόλια και να τα ανακατεύει με τα υπόλοιπα λαχανικά. Δεν θυμάμαι πόσων χρόνων ήμουν ακριβώς, αλλά πάνε χρόνια – και αυτό που θυμάμαι σίγουρα είναι ότι από εκείνη την ημέρα μού άλλαξε για πάντα το μπριάμ που ήξερα! Άνοιξε ένα ολόκληρος κόσμος μπροστά μου, με ατέλειωτες επιλογές λαχανικών που βρίσκονται στην εποχή τους, μπάμιες, κουκιά, φασόλια όλων των ειδών, καλαμπόκι κ.ά.

Μπριάμ φτιάχνω πλέον όλο τον χρόνο, με ό,τι λαχανικό είναι στην εποχή του (και στο ψυγείο μου). Χειμερινό μπριάμ με ρίζες, ανοιξιάτικο λεμονάτο με χόρτα, καλοκαιρινό με μελιτζάνες, ακόμα και με ρεβίθια! Οι επιλογές είναι πολλές! Αλλά, όταν χρησιμοποιείς φρέσκα ζαρζαβατικά στην εποχή τους, τίποτα δεν μπορεί να πάει στραβά.

Και πάμε στα φασόλια. Αν είναι φρέσκα, τα βάζουμε απευθείας στο ταψί με τα λαχανικά και ψήνονται στην εντέλεια. Αν δεν έχουμε φρέσκα, αλλά παρ’ όλα αυτά θέλουμε να βάλουμε, πρέπει πρώτα να τα βράσουμε μέχρι να μαλακώσουν σχεδόν τελείως. Έπειτα, τα σουρώνουμε και τα προσθέτουμε στο ταψί με τα υπόλοιπα κομμένα λαχανικά.

Καλύπτουμε το ταψί πρώτα με λαδόκολλα και έπειτα με αλουμινόχαρτο. Είναι προτιμότερο να μην έρχεται το αλουμινόχαρτο σε επαφή με το φαΐ που ψήνεται.

μπριάμ
Καρολίνα Δωρίτη

Στη συγκεκριμένη συνταγή  χρησιμοποιώ μελιτζάνες άσπρες, που μου αρέσουν πολύ και είναι στην εποχή τους. Αν δεν βρούμε, μπορούμε να τις αντικαταστήσουμε με κανονικές μελιτζάνες.

Όταν φτιάχνω τέτοια φαγητά, που γίνονται στον φούρνο και απαιτούν αρκετή ώρα για να γίνουν λουκούμι, κάνω σχετικά μεγάλη ποσότητα. Καλοκαίρι είναι, δεν θέλουμε να ανάβουμε φούρνους καθημερινά μέσα στη ζέστη – πόσο μάλλον τώρα που η τιμή του ρεύματος τσούζει.

Άλλωστε, και οι παλιοί έτσι έκαναν, όταν έψηναν τέτοια φαγητά σε ξυλόφουρνους: Έφτιαχναν μια ταψάρα για να έχουν! Αυτά τα φαγητά την επόμενη μέρα είναι ακόμα πιο νόστιμα και, προσωπικά, τα τρώω με μεγάλη ευχαρίστηση ζεστά, χλιαρά, ακόμα και κρύα.

Βάλε στο τραπέζι φρέσκο χωριάτικο ψωμί, φέτα (αν δεν είσαι vegan και σου αρέσει), κρύα μπίρα και γίναμε!

Συνταγή για μπριάμ με χάντρες

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 2–2 ½  ώρες
  • Vegan | Gluten-free

μπριάμ
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 8 μερίδες

  • 3 μελιτζάνες άσπρες ή κανονικές
  • 3 κολοκύθια μεγάλα
  • 3 καρότα
  • 3 πατάτες, καθαρισμένες
  • 2 ντομάτες ώριμες
  • 10 ντοματίνια
  • 450 γρ. φασόλια χάντρες φρέσκα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 3 σκελίδες σκόρδο, σπασμένες με το πλάι ενός μεγάλου μαχαιριού
  • 1 πράσινη πιπεριά μικρή
  • 1 πιπεριά φλωρίνης
  • 200 ml νερό
  • 300 ml ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • 3-4 κ.σ. μαϊντανός, χοντροκομμένος
  • αλάτι
  • πιπέρι μαύρο

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.

Παίρνουμε ένα μεγάλο ευρύχωρο ταψί. Όταν φτιάχνουμε μπριάμ, το ταψί πρέπει να είναι μεγάλο ώστε να απλώνονται τα λαχανικά, αλλιώς θα βράσουν και θα λιώσουν.

Κόβουμε τις πατάτες, τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια και τα καρότα σε φέτες. Κόβουμε τις πιπεριές επίσης σε φέτες και το κρεμμύδι πρώτα στη μέση κι έπειτα σε φέτες. Τις ντομάτες τις κόβω σε ακανόνιστα κομμάτια. Καλό είναι να είναι ώριμες και ζουμερές, και τα ζουμιά τους τα θέλουμε και όλα! Τα ντοματίνια τα αφήνω ολόκληρα.

μπριάμ
Καρολίνα Δωρίτη

Καθαρίζουμε τα φασόλια. Βάζουμε όλα τα λαχανικά στο ταψί μαζί με το σκόρδο και τα φασόλια. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και ανακατεύουμε με τα χέρια.

μπριάμ
Καρολίνα Δωρίτη

Προσθέτουμε 100 ml ελαιόλαδο και 200 ml νερό. Καλό είναι να φροντίσουμε τα φασόλια να είναι στη βάση του ταψιού, για να μαγειρευτούν καλύτερα.

Καλύπτουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο, και βάζουμε στον φούρνο σε χαμηλή σχάρα, για περίπου 1 ώρα.

Βγάζουμε το φαΐ από τον φούρνο. Σε αυτή τη φάση πρέπει να έχουν μαλακώσει τα λαχανικά μας, αλλά να μην έχουν ροδίσει. Αν οι πατάτες ή τα καρότα κρατάνε ακόμα, καλύπτουμε και ξαναβάζουμε στον φούρνο για ακόμα δέκα λεπτά περίπου.

Όταν τα λαχανικά είναι μαλακά, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον μαϊντανό και τη ρίγανη.

μπριάμ
Καρολίνα Δωρίτη

Αν χρειάζεται, διορθώνουμε το αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε απαλά και επιστρέφουμε το φαΐ στον φούρνο στους 180°C για ακόμα 40–60 λεπτά, μέχρι να μελώσει και να πάρει ωραίο χρώμα.

μπριάμ
Καρολίνα Δωρίτη

Βγάζουμε από το φούρνο όταν είναι έτοιμο και αφήνουμε το φαΐ να σταθεί για περίπου 15-20 λεπτά πριν σερβίρουμε.