Καρολίνα Δωρίτη

ΦΤΙΑΞΕ VEGAN ΜΟΥΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΣΕ ΜΟΝΟ 15 ΛΕΠΤΑ

Η πιο υγιεινή μους σοκολάτας φτιάχνεται με αβοκάντο, σε μόνο 15 λεπτά, και δεν έχει ζάχαρη, κρέμα γάλακτος ή αβγά, οπότε είναι vegan.

Ξέχνα τις δύσκολες και βαριές μους σοκολάτας, με κρέμες γάλακτος, αβγά κ.ά. Η μους που φτιάχνουμε γίνεται με αβοκάντο, που έχει και υψηλή διατροφική αξία. Το αβοκάντο την κάνει να πήζει απευθείας, οπότε μπορεί να καταναλωθεί αμέσως μόλις φτιαχτεί!

Εκτός του ότι είναι υπέροχη και εύκολη, η μους σοκολάτας με αβοκάντο είναι vegan και χωρίς γλουτένη, δεν περιέχει καθόλου ζάχαρη και γίνεται εύκολα σε ένα απλό μπλέντερ/πολυκόφτη με μαχαίρια.

Τι πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας: Τα αβοκάντο να είναι ώριμα και βουτυράτα. Προτιμώ αβοκάντο Κρήτης, όχι μόνο γιατί είναι εγχώρια, αλλά και επειδή συνήθως είναι καλύτερης ποιότητας και ωριμάζουν σωστά. Αν δυσκολεύεσαι να διαχειριστείς το αβοκάντο, δες ένα πολύ σύντομο βίντεο με τρία απλά tips για το πώς το βοηθάμε να ωριμάσει, πώς το καθαρίζουμε αλλά και πώς μπορούμε να φυτέψουμε το κουκούτσι του για να ριζώσει.

Το κακάο φροντίζουμε να είναι καλής ποιότητας, χωρίς ζάχαρη. Αν θέλουμε να κάνουμε το γλυκό μας ακόμα πιο υγιεινό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ωμό κακάο, δηλαδή από σπόρους που δεν έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία.

Σοκολάτα διαλέγω επίσης καλής ποιότητας, με περιεκτικότητα κακάο πάνω από 65%. Αν μας αρέσει η πικρή σοκολάτα, μπορούμε να επιλέξουμε μια με πιο υψηλή περιεκτικότητα, όπως 75% και πάνω.

Το σιρόπι σφενδάμου, που είναι από τα πιο ευεργετικά γλυκαντικά, αφήνει μια γεύση που σε κάποιους ίσως να μην αρέσει. Δοκιμάστε το, αλλιώς αντικαταστήστε το με σιρόπι αγαύης, που έχει πολύ πιο ήπια γεύση.

Μπορούμε να ετοιμάσουμε τη μους σε μεγάλο μπολ, ή σε μικρότερα ατομικά μπολάκια, όπως κάνω εδώ.

Αν την κλείσουμε καλά με μεμβράνη, μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 6 ημέρες.

Συνταγή για μους σοκολάτας με αβοκάντο

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
  • Vegan | Gluten-free

μους σοκολάτας με αβοκάντο
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 6 ατομικές μους

  • 160 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
  • 530 γρ. αβοκάντο ώριμα, ζυγισμένα με τη φλούδα, ή 450 γρ. καθαρισμένα
  • 20 γρ. κακάο χωρίς ζάχαρη
  • 80 ml γάλα καρύδας
  • 4-5 κ.γ. σιρόπι σφενδάμου ή αγαύης
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 1 λοβός βανίλιας ή 1 κ.γ. φυσικό εκχύλισμα βανίλιας
  • φράουλες, σμέουρα ή βρώσιμα λουλούδια για γαρνιτούρα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή σε φούρνο μικροκυμάτων.

μους σοκολάτας υλικά
Καρολίνα Δωρίτη

Ανοίγουμε κατά μήκος τον λοβό βανίλιας με μαχαίρι και με την πίσω πλευρά του μαχαιριού αφαιρούμε το εσωτερικό.

Βάζουμε το αβοκάντο στο μιξεράκι και πολτοποιούμε μέχρι να γίνει λείο.

μους αβοκάντο
Καρολίνα Δωρίτη

Προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα και χτυπάμε.

μους σοκολάτας
Καρολίνα Δωρίτη

Προσθέτουμε το κακάο, το σιρόπι, τη βανίλια, το αλάτι και το γάλα. Το μείγμα πρέπει να είναι λείο και να θυμίζει μους.

Αδειάζουμε αν θέλουμε τη μους σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και τη μοιράζουμε στα μπολ. Εναλλακτικά, τη μοιράζουμε με κουτάλι.

μους σοκολάτας
Καρολίνα Δωρίτη

Σερβίρουμε με φυτική σαντιγί ή κρέμα καρύδας και γαρνίρουμε με φρέσκα σμέουρα ή φράουλες.