ΦΤΙΑΞΕ ΤΙΣ ΠΙΟ ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΕΣ ΨΗΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ
Οι πατάτες Hasselback είναι μια σουηδική έμπνευση για λαχταριστές πατάτες. Χαράσσονται σε πολύ λεπτές φέτες, ψήνονται στον φούρνο με τη φλούδα και αρωματίζονται με σκόρδο και δενδρολίβανο για έξτρα απόλαυση.
Οι πατάτες είναι ένα εύκολο υλικό, οικονομικό, που χορταίνει και που πάει σχεδόν με όλα και παντού! Γι' αυτό και οι συνταγές με πατάτες είναι ατελείωτες. Από πατάτες στον φούρνο σαν τηγανιτές, μέχρι τσακιστές πατάτες και πατάτες dauphinoise, καμία συνταγή δεν μπορεί να σε αφήσει ασυγκίνητο. Εδώ, σου έχουμε μια ακόμα πρωτότυπη ιδέα για να τις απολαύσεις. Οι πατάτες Hasselback είναι σουηδική «εφεύρεση» και οι παραλλαγές που μπορούν να γίνουν με αυτήν τη συνταγή είναι πολλές και νόστιμες.
Η πατάτα ψήνεται ολόκληρη, με τη φλούδα της, και γι' αυτό τον λόγο απαιτείται έμφαση στο πλύσιμο και τρίψιμο, ώστε να καθαριστεί σωστά. Στη συνέχεια, τη χαράζουμε προσεκτικά σε λεπτές φέτες προσέχοντας να μην κοπούν ως κάτω.
Ένα κλασικό κόλπο για να το πετύχουμε αυτό είναι να τοποθετήσουμε την πατάτα ανάμεσα σε δύο ξύλινες κουτάλες, όπως φαίνεται στη φωτό.
Έτσι, κατά το κόψιμο, οι κουτάλες θα μπλοκάρουν το μαχαίρι ώστε να μην φτάνει μέχρι κάτω.
Σε αυτή τη συνταγή χρησιμοποιώ ελαιόλαδο μαζί με βούτυρο. Μου αρέσει το άρωμα του βουτύρου στην πατάτα, ειδικά όταν τη συνοδεύω με κάποιο ψητό κρέας. Αν θέλουμε να αποφύγουμε το βούτυρο, το αντικαθιστούμε με επιπλέον ελαιόλαδο (ίδια ποσότητα).
Χρησιμοποιώ ολόκληρες σκελίδες σκόρδο για να τις αρωματίσω και λίγο φρέσκο δενδρολίβανο. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλα μυρωδικά αν προτιμάμε, όπως θυμάρι ή φασκόμηλο, ή να αφήσουμε τις πατάτες σκέτες, μόνο με λίγο αλάτι και πιπέρι.
Σημαντικό είναι να προσέξουμε οι πατάτες που θα επιλέξουμε να έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος ώστε να ψηθούν στον ίδιο χρόνο.
Συνταγή για πατάτες Hasselback
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 1 ½ ώρα
- Vegetarian / Gluten free
Υλικά για 4 άτομα
- 4 πατάτες μέτριες (800-850 γρ.)
- 20 γρ. βούτυρο
- 20 γρ. ελαιόλαδο
- αλάτι (ιδανικά νιφάδες αλατιού)
- μαύρο πιπέρι
- 1-2 κλωναράκια φρέσκο δενδρολίβανο, κομμένο σε φουντίτσες
- 2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες, χωρίς τη φλούδα και ελαφρώς σπασμένες με το πλάι ενός μεγάλου μαχαιριού
Εκτέλεση
Πλένουμε τις πατάτες και τις τρίβουμε με σύρμα ή σφουγγάρι να καθαρίσουν καλά. Τις στεγνώνουμε με λίγο χαρτί.
Ντύνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος με λαδόκολλα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
Τοποθετούμε την κάθε πατάτα ανάμεσα σε δύο ξύλινες κουτάλες (βλ. φωτό παραπάνω). Χαράζουμε την πατάτα, σχηματίζοντας πολύ λεπτές διαδοχικές φέτες, από τη μια άκρη ως την άλλη. Επαναλαμβάνουμε με τις υπόλοιπες, προσέχοντας να μην κόψουμε τις φέτες ως κάτω. Τις τοποθετούμε στο σκεύος που ετοιμάσαμε, με την κομμένη πλευρά προς τα επάνω.
Λιώνουμε το βούτυρο και το ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο. Με ένα πινέλο αλείφουμε καλά με το μείγμα τις πατάτες, προσέχοντας να μπει και ανάμεσα στις φέτες. Προσθέτουμε αλάτι, πάλι προσέχοντας να μπει και ανάμεσα στις φέτες, και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Χώνουμε τις φουντίτσες από τα δενδρολίβανα ανάμεσα σε κάποιες από τις σχισμές.
Tοποθετούμε τις σκελίδες σκόρδου μέσα στο ταψί και περιχύνουμε και πάλι τις πατάτες με όλο το υπόλοιπο μείγμα βουτύρου-λαδιού.
Ψήνουμε για μισή ώρα στο φούρνο, αφαιρούμε το ταψί και με το πινέλο τις αλείφουμε πλούσια με τα ζουμιά που υπάρχουν στο ταψί. Τις ξαναβάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για ακόμα 20 λεπτά. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με το πινέλο και τις ξαναβάζουμε στο φούρνο για ακόμα 15-20 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν σωστά οι πατάτες και να ροδοκοκκινίσουν.
Τις βγάζουμε από το φούρνο, αν θέλουμε αφαιρούμε τα πολλά δενδρολίβανα και τις σκελίδες, και πασπαλίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο ή μαϊντανό.