ΦΤΙΑΞΕ ΣΠΙΤΙΚΟ ΠΕΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΤΟ ΕΤΟΙΜΟ
Κόψε βασιλικό από τη γλάστρα σου, φτιάξε απλά και γρήγορα πέστο, και κράτα το στο ψυγείο για να έχεις όποτε θες καλοκαίρι στο πιάτο σου!
Κλασική συνταγή για πέστο βασιλικού, με πολλές χρήσεις. Εκτός από τα αγαπημένα ζυμαρικά του καλοκαιριού, μπορούμε να απολαύσουμε την υπέροχη σάλτσα πέστο σε πολλές συνταγές, σε σάντουιτς, σαλάτες, μπρουσκέτες, ψητά λαχανικά, αλλά και σε μαγειρευτά. Για παράδειγμα, αν θέλουμε να δώσουμε άρωμα βασιλικού σε ένα κοκκινιστό, μπορούμε να προσθέσουμε στο τέλος μια μικρή ποσότητα από το πέστο που ετοιμάζουμε.
Πέστο φτιάχνω κάθε καλοκαίρι, ως φόρο τιμής στον ωραίο βασιλικό που έχω στη βεράντα μου – έχει γίνει περήφανος θάμνος αυτός, περήφανη μαμά του εγώ! Δεν θα αφήσω τα μυρωδάτα φύλλα του να πάνε χαμένα, οπότε φτιάχνω συχνά. Το πέστο διατηρείται άψογα στο ψυγείο και έχω πάντα έτοιμο για άμεση ανάγκη!
Δεν υπάρχει πιο εύκολο, γρήγορο και νόστιμο πράγμα από το βράσεις λίγα ζυμαρικά σε μια κατσαρόλα και στη συνέχεια να τα ανακατέψεις με σπιτικό πέστο. Καλοκαίρι στο πιάτο σου!
Συνταγή για πέστο βασιλικού
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 10-15 λεπτά
- Vegetarian | Gluten-free
Υλικά
- 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο
- 20 γρ. κουκουνάρι, ελαφρώς καβουρδισμένο
- 50 γρ. φρέσκα φύλλα βασιλικού
- 120 γρ. ελαιόλαδο
- 30 γρ. Pecorino Romano, τριμμένο
- 1 κ.γ. χυμός λεμόνι
- μαύρο πιπέρι
- αλάτι
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τον βασιλικό και αφήνουμε να στεγνώσει.
Βάζουμε στο μπλέντερ το κουκουνάρι και το σκόρδο, και χτυπάμε σε γρήγορη ταχύτητα μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιογενής μάζα.
Προσθέτουμε τον βασιλικό και πολτοποιούμε.
Σταδιακά αρχίζουμε να προσθέτουμε το ελαιόλαδο, ενώ χτυπάμε το μείγμα.
Αφού μπει όλο το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το πεκορίνο και πολτοποιούμε ξανά.
Τέλος προσθέτουμε τον χυμό λεμόνι, λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατά βούληση.
Μεταφέρουμε σε αποστειρωμένο βάζο και συντηρούμε στο ψυγείο.