Γαβριήλ Νικολαΐδης

ΦΤΙΑΞΕ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΟ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΝΤΟΜΑΤΟΡΥΖΟ ΜΕ ΜΟΝΟ 5 ΥΛΙΚΑ

Με πέντε απλά υλικά, η κουζίνα γεμίζει άρωμα. Το ντοματόρυζο δεν θέλει πολλά – μόνο χρόνο, φροντίδα και διάθεση για κάτι απλό και αληθινό.

Καθώς διανύουμε περίοδο νηστείας, είναι σημαντικό να δίνουμε βαρύτητα σε γεύματα που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, τόσο νόστιμα όσο και απλά και εύκολα στην παρασκευή τους. Το ντοματόρυζο είναι ένα comfort φαγητό που γεμίζει την κουζίνα με αρώματα, γεύση και θαλπωρή.

Σε αυτή την εκδοχή του, χρησιμοποιούμε ρύζι αμπόριο – μια ποικιλία ιδανική για χυλωμένα πιάτα: καθώς απορροφά τα υγρά και τους χυμούς της σάλτσας χωρίς να διαλύεται, δίνει στο τελικό αποτέλεσμα βελούδινη υφή. Χρειαζόμαστε μόνο πέντε απλά υλικά: ρύζι, κρεμμύδι, σκόρδο, ντομάτα και λιαστές ντομάτες, που ενώνονται σε ένα υπέροχο, αρωματικό πιάτο.

Το ρύζι, γενικότερα, αποτελεί εξαιρετική πηγή σύνθετων υδατανθράκων, που μας παρέχουν ενέργεια, ενώ είναι εύπεπτο και χορταστικό. Με την οξύτητα της φρέσκιας ντομάτας, τη γλύκα της λιαστής και την ένταση του σκόρδου και του κρεμμυδιού, έχουμε ένα γεύμα απλό, νηστίσιμο και απόλυτα ισορροπημένο. Ένα πιάτο που μπορούμε να απολαύσουμε μόνο του ή ως συνοδευτικό.

Συνταγή για ντοματόρυζο με 5 υλικά

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
  • Vegan

ντοματόρυζο
Γαβριήλ Νικολαΐδης

Υλικά

  • 1 φλιτζάνι ρύζι αμπόριο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 3-4 φρέσκες ντομάτες, χτυπημένες στο μπλέντερ
  • 4-5 λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 ½ φλιτζάνια ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • λίγο φρέσκο βασιλικό ή ρίγανη (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Ξεπλένουμε καλά το ρύζι σε τρεχούμενο νερό μέσα σε ένα σουρωτήρι.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι, μέχρι να μαλακώσει.

Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.

Προσθέτουμε και το ρύζι και το σοτάρουμε.

Ρίχνουμε τις ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες και τις φρέσκες χτυπημένες στο μπλέντερ. Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 5-7 λεπτά.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε το νερό ή τον ζωμό, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Μαγειρεύουμε μέχρι να χυλώσει το ρύζι και να απορροφήσει τα υγρά (περίπου 20-25 λεπτά). Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο επιπλέον νερό.

Σερβίρουμε το ντοματόρυζο ζεστό, προσθέτοντας από πάνω λίγο επιπλέον ελαιόλαδο.

Προαιρετικά γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο μαΐντανό ή άλλα φρέσκα μυρωδικά της προτίμησής μας.