ΦΤΙΑΞΕ ΠΑΝΕΥΚΟΛΟ ΨΩΜΙ ΧΩΡΙΣ ΖΥΜΩΜΑ
Η τέλεια συνταγή αν θες να έχεις πάντα φρέσκο και νόστιμο ψωμί στο σπίτι! Το μόνο που χρειάζεται είναι ανακάτεμα των υλικών, αναμονή και ψήσιμο.
Δύσκολα θα βρείτε πιο εύκολη συνταγή για ψωμί! Δεν χρειάζεται καθόλου ζύμωμα, ούτε και μίξερ, αφού απλώς ανακατεύουμε τα υλικά της ζύμης για λίγα λεπτά, μέχρι να ενσωματωθούν.
Χρησιμοποιούμε ξηρή μαγιά με προζύμι, που είναι στιγμής. Τη βρίσκουμε σε όλα τα σούπερ μάρκετ και κάνει το ψωμί μας πιο νόστιμο και εύπεπτο. Γίνεται αργή ζύμωση στο ψυγείο, όπου πρέπει να αφήσουμε το ζυμάρι καλυμμένο για τουλάχιστον 12 ώρες. Προτείνω όμως να το αφήσετε και περισσότερο, γιατί όσο μένει τόσο πιο αφράτο θα γίνει.
Μπορούμε να κρατήσουμε τη ζύμη στο ψυγείο έως τρεις ημέρες. Πράγμα που σημαίνει ότι μπορούμε και να τη χωρίσουμε στα τρία, ώστε να έχουμε τρία μικρότερα ψωμιά κάθε μέρα (φυσικά, ο χρόνος ψησίματος θα είναι λίγο μικρότερος, ανάλογα με το μέγεθος του ψωμιού).
Αλείφουμε το ψωμί με ελαιόλαδο και το πασπαλίζουμε με αποξηραμένους κόκκους σκόρδου (που βρίσκουμε σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα με μπαχαρικά). Για επιπλέον γεύση προσθέτουμε δενδρολίβανο και χοντρό αλάτι.
Το ψωμί ψήνεται σε περίπου μισή ώρα και βγαίνει μαλακό και αφράτο. Μπορούμε να το απολαύσουμε σκέτο, με το φαγητό μας, ενώ είναι τέλειο και σε σάντουιτς.
Συνταγή για ψωμί χωρίς ζύμωμα
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 35 λεπτά (εκτός από τους χρόνους αναμονής για το φούσκωμα της ζύμης)
- Vegan
Υλικά για 1 μεγάλο ψωμί διαμέτρου περίπου 25 εκατοστά, ή περισσότερα πιο μικρά (ακόμα και ατομικά)
- 500 γρ. αλεύρι σκληρό
- 18 γρ.. ξηρή μαγιά με προζύμι
- 8 γρ. αλάτι ψιλό
- 430 ml νερό χλιαρό
- 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. σκόρδο τριμμένο (αποξηραμένο)
- φυλλαράκια από 2-3 κλαράκια δενδρολίβανου
- χοντρό αλάτι
Εκτέλεση
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε με το αλάτι.
Βάζουμε 30 ml από το χλιαρό νερό σε ένα μπολάκι και πασπαλίζουμε από πάνω τη μαγιά με προζύμι. Αφήνουμε να σταθεί 5 λεπτά, μέχρι να σχηματιστούν φούσκες.
Σχηματίζουμε μια λακούβα στο αλεύρι, στο κέντρο, και αδειάζουμε το νερό με τη μαγιά. Ανακατεύουμε με σπάτουλα σιλικόνης, ενώ προσθέτουμε σταδιακά και το υπόλοιπο νερό. Δεν θέλουμε να το ανακατέψουμε πολύ με τη σπάτουλα ούτε να ζυμώσουμε, θέλουμε ίσα ίσα να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Χρησιμοποιώντας περίπου 2 κ.σ. ελαιόλαδο, λαδώνουμε ελαφρώς το μπολ, τοποθετούμε πάλι μέσα τη ζύμη και την αλείφουμε πλουσιοπάροχα με λάδι. Καλύπτουμε αμέσως με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 12 ώρες. Εγώ συνήθως την αφήνω 17-20 ώρες.
Την ημέρα που θέλουμε να ψήσουμε το ψωμί, βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο.
Ντύνουμε ένα στρογγυλό ταψί (περίπου 25 εκ.) με λαδόκολλα. Αλείφουμε τη λαδόκολλα με λίγο ελαιόλαδο.
Βγάζουμε τη ζύμη από το μπολ προσεκτικά και απαλά χωρίς να τη ζυμώσουμε, και τη διπλώνουμε σε μικρότερη μπάλα. Την τοποθετούμε μέσα στο ταψί που ετοιμάσαμε.
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για 2-3 ώρες. Ξεσκεπάζουμε και θα πρέπει να έχει απλωθεί αρκετά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.
Αλείφουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο πάνω από το ψωμί και το ανοίγουμε λίγο με τα χέρια πιέζοντας με το δάχτυλο (δείκτη) εδώ κι εκεί, για να δημιουργηθούν ελαφρά βαθουλώματα στην επιφάνεια του ψωμιού.
Πασπαλίζουμε με το σκόρδο και στη συνέχεια με το χοντρό αλάτι και τα φύλλα δενδρολίβανου.
Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα η κρούστα του.
Αφήνουμε το ψωμί να κρυώσει λίγο πριν το κόψουμε.