iStock

ΦΤΙΑΞΕ ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΠΕΠΟΝΙ

Μια σαλάτα με πεπόνι και ντομάτα είναι ό,τι χρειάζεσαι για τις ζεστές μέρες. Όχι μόνο θα σε δροσίσει, αλλά και θα σε χορτάσει.

Το πεπόνι δεν συνδυάζεται μόνο με άλλα φρούτα. Επίσης, δεν είναι κατάλληλο μόνο σμούθι. Μπορείς να απολαύσεις το γευστικό αυτό φρούτο του καλοκαιριού σε συνδυασμό με ντομάτα και αγγούρι, ετοιμάζοντας μια εξαιρετικά δροσερή, χορταστική και ελαφριά σαλάτα για τις ζεστές μέρες, αλλά και νύχτες.

Η παρακάτω συνταγή όχι μόνο θα κλέψει τις εντυπώσεις, αλλά θα σου προσφέρει και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Ειδικότερα, το πεπόνι είναι πλούσιο σε καροτενοειδή (προ-βιταμίνη Α) και περιέχει αρκετό κάλιο, που είναι διουρητικό και δρα ευεργετικά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Περιέχει επίσης βιταμίνη C, νιασίνη, παντοθενικό οξύ (Βιταμίνη Β5) και μαγγάνιο, ενώ λόγω της περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες και υγρασία βοηθάει στην κινητικότητα του εντέρου.

Όσο για τη ντομάτα, είναι πλούσια σε βιταμίνη C, που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και λυκοπένιο, που βοηθά στην προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες. Προσφέρει, ακόμα, υδατάνθρακες και φυτικές ίνες για ενέργεια και διατήρηση της καλής λειτουργίας του εντέρου. Περιέχει, τέλος, φυτοχημικά που συμβάλλουν στην προστασία της καρδιάς και των αγγείων.

Συνταγή για τη σαλάτα με ντομάτα και πεπόνι

σαλάτα πεπόνι
iStock

Υλικά 

  • ½ ώριμο πεπόνι, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
  • ¼ μεγάλο αγγούρι, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε κύβους
  • 3 ντοματίνια, ψιλοκομμένα
  • ½ ματσάκι δυόσμο, χοντροκομμένο
  • ½ ματσάκι κόλιανδρο, χοντροκομμένο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ¼ κ.γ. σάλτσα μέντας (mint sauce)
  • 1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • φρυγανισμένη μπαγκέτα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Το να ετοιμάσουμε τη συγκεκριμένη σαλάτα με πεπόνι είναι πάρα πολύ εύκολο. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να συνδυάσουμε το πεπόνι, το αγγούρι, τις ντομάτες και τα μυρωδικά σε ένα μεγάλο μπολ. Έπειτα, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο και τη σάλτσα μέντας με λίγο αλάτι και πιπέρι και περιχύνουμε με το μείγμα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε ξανά απαλά τη σαλάτα μας για να καλυφθεί με το dressing.

Σερβίρουμε τη σαλάτα όσο είναι δροσερή μαζί με φρυγανισμένες φέτες ψωμιού. Αν θέλουμε, μπορούμε να τρίψουμε πάνω στη μπαγκέτα μια φρέσκια σκελίδα σκόρδο.