ΦΤΙΑΞΕ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΚΑΡΙ
Σου ακούγεται δύσκολο να φτιάξεις κοτόπουλο με κάρι; Μην το φοβάσαι, είναι ευκολάκι και θα απολαύσεις την εξωτική του νοστιμιά.
Το κοτόπουλο με κάρι είναι η ινδική εκδοχή του κοτόπουλου αλά κρεμ, που όμως έχει κρέμα καρύδας αντί για κρέμα γάλακτος. Το κάρι είναι ένα σύνολο μπαχαρικών που χρησιμοποιούνται για να δώσουν γεύση στα πιάτα.
Το κοτόπουλο με κάρι αναπτύχθηκε κατά την αποικιακή εποχή, όταν οι Βρετανοί στρατιώτες και έμποροι επέστρεφαν στην Αγγλία από την Ινδία έχοντας γευτεί τα πικάντικα και αρωματικά ινδικά πιάτα. Σύντομα, το πιάτο προσαρμόστηκε σε πιο ήπιες εκδοχές για να ταιριάζει στις προτιμήσεις της Δυτικής κουζίνας.
Σήμερα, το κοτόπουλο με κάρι είναι δημοφιλές σε πολλές χώρες, με διάφορες παραλλαγές ανάλογα με τα τοπικά συστατικά και τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται.
Πού βρίσκω κρέμα καρύδας;
Σε όλα τα σούπερ μάρκετ, στο ράφι με τα έθνικ προϊόντα. Θα τη βρεις μέσα σε «τενεκεδάκι» και θα την ξεχωρίσεις εύκολα από το γάλα καρύδας, που είναι σε χάρτινη συσκευασία.
Τι κοτόπουλο χρησιμοποιώ;
Προτίμησε φιλέτο. Μπορείς να βάλεις στήθος για πιο light αποτέλεσμα, ή μπούτι για να παραμείνει ζουμερό.
Πού βρίσκω κάρι;
Ακόμα και η σκόνη κάρι από το σούπερ μάρκετ είναι ικανή να δώσει ένα λαχταριστό πιάτο. Η καλύτερη επιλογή είναι η πάστα κάρι, που δίνει ένα πιο βαθύ πορτοκαλένιο χρώμα και βέβαια πιο έντονη γεύση και άρωμα. Τη βρίσκεις σε καταστήματα με έθνικ προϊόντα
Ποια λαχανικά ταιριάζουν στο κοτόπουλο με κάρι;
Σχεδόν ό,τι έχεις στο ψυγείο σου μπορεί να χρησιμοποιηθεί! Κρεμμύδι, πράσο, φρέσκο κρεμμυδάκι και καρότο είναι οι στάνταρ επιλογές. Τον χειμώνα μπορείς να βάλεις μπρόκολο ή κουνουπίδι, και το καλοκαίρι μπορείς να παίξεις με baby κολοκυθάκια και μελιτζάνα. Το μυστικό είναι να τα σοτάρεις καλά σε καυτό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο, για να βγάλουν τα υγρά τους και να μην νερώσουν τη σάλτσα.
Αν νερώσει η σάλτσα στο τηγάνι, πώς τη σώζω;
Το μυστικό είναι απλό: Μια κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ διαλυμένη σε 4 κ.σ. νερό αρκεί για να δέσει όλη η σάλτσα. Την ανακατεύεις ενώ ζεσταίνεις το φαγητό σε μέτρια θερμοκρασία.
Συνταγή για κοτόπουλο με κάρι
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
- Μερίδες: 4
Υλικά
- 500 γρ. κοτόπουλο φιλέτο, κομμένο σε μικρές λωρίδες
- 1 κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε κύβους
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 2 καρότα, κομμένα σε λεπτές φέτες
- ελαιόλαδο για σοτάρισμα
- 1 κ.σ. κάρι, πάστα ή σκόνη
- 1 κ.γ. πάπρικα καυτερή
- 200 ml κρέμα καρύδας
- ½ λεμόνι (χυμό και ξύσμα)
- 2 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος για το γαρνίρισμα
- αλάτι
- πιπέρι
Για το ρύζι
- 150 γρ. ρύζι
- 300 ml νερό
- ½ κ.γ αλάτι
Εκτέλεση
Σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι με το φρέσκο σε ελαιόλαδο σε μέτρια ένταση, να καραμελώσουν και να πάρουν χρώμα ελαφρώς.
Προσθέτουμε το κοτόπουλο και το σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
Προσθέτουμε κάρι, πάπρικα, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
Σβήνουμε με τον χυμό από το λεμόνι και προσθέτουμε ξύσμα.
Τέλος, προσθέτουμε την κρέμα καρύδας και σιγοβράζουμε για 2-3 λεπτά να δέσει.
Για το ρύζι
Ξεπλένουμε καλά το ρύζι.
Βάζουμε 300 ml νερό να πάρουν βράση.
Προσθέτουμε το ρύζι και λίγο αλάτι.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Σιγοβράζουμε για 14-15 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε με καθαρή βαμβακερή πετσέτα.
Για το σερβίρισμα
Σερβίρουμε το ρύζι στα πιάτα.
Προσθέτουμε το κοτόπουλο με τη σάλτσα.
Γαρνίρουμε με μαϊντανό.