Καρολίνα Δωρίτη

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΠΟΛΥ ΩΡΙΜΑ ΦΡΟΥΤΑ ΠΟΥ ΣΟΥ ΕΧΟΥΝ ΞΕΜΕΙΝΕΙ; ΦΤΙΑΞΕ FRUIT ROLLS

Ο πιο παιχνιδιάρικος τρόπος να τρώνε τα παιδιά περισσότερα φρούτα είναι τα fruit rolls. Φτιάχνονται με πολύ ώριμα φρούτα που μας έχουν ξεμείνει. Εδώ, χρησιμοποιούμε φράουλες.

Τα fruit rolls είναι ένας τέλειος τρόπος να αξιοποιούμε τα πολύ ώριμα φρούτα που μας έχουν ξεμείνει. Μεταφέρονται εύκολα –ο γιος μου τα παίρνει στο σχολείο–, διατηρούνται καλά και, χωρίς συντηρητικά και ζάχαρη, είναι ένα υγιεινό απολαυστικό σνακ που σε γεμίζει ενέργεια.

Τέτοιου τύπου αποξηραμένα ρολάκια φρούτου κυκλοφορούν στο εμπόριο και στην Ελλάδα, αλλά είναι ακόμη πιο διαδεδομένα στο εξωτερικό, όπου εκτός από fruit rolls τα αποκαλούν επίσης fruit leather, δηλαδή «δέρμα» από φρούτα. Αυτό το γλυκόξινο σνακ, που είναι πολύ αγαπητό στα παιδιά και έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές στην Αμερική τις δεκαετίες του 1980-’90.

Η κανονική συνταγή περιλαμβάνει ζάχαρη και μπορεί να γίνει με διάφορα φρούτα όπως φράουλα, φρούτα του δάσους, βερίκοκο, ροδάκινο, μάνγκο, δαμάσκηνα, ανανά κ.ά. Τα φρούτα μπορούν επίσης να συνδυαστούν μεταξύ τους ανάλογα με τα γούστα μας.

Τα φρούτα γίνονται πουρές που απλώνεται σε λαμαρίνα και αφυδατώνεται στο φούρνο μέχρι να στεγνώσει τελείως και να μην κολλάει. Αφού κρυώσει, κόβουμε σε λωρίδες και τυλίγουμε σε ρολάκια. Οι ρίζες αυτής της συνταγής εντοπίζονται στην Περσική κουζίνα (ονομάζεται Lavashak), ενώ παρόμοιες παραδοσιακές συνταγές με διαφορετικά ονόματα συναντούμε στην Τουρκία, την Βουλγαρία κ.ά.

fruit rolls
Καρολίνα Δωρίτη

Τα περισσότερα fruit rolls που κυκλοφορούν στην αγορά –με εξαίρεση εκείνα που βρίσκουμε στα βιολογικά καταστήματα– περιέχουν ζάχαρη, πηκτίνη, χρώματα κτλ. Εδώ τα ετοιμάζουμε με μόλις τέσσερα αγνά υλικά, χωρίς κανένα συντηρητικό και χωρίς ζάχαρη.

Ανάλογα με το φρούτο που θα χρησιμοποιήσουμε και με το πόσο ώριμο και γλυκό είναι, μπορούμε να αποφύγουμε και κάθε είδους γλυκαντικό (π.χ. τα ώριμα βερίκοκα δεν χρειάζονται). Εδώ φτιάχνουμε fruit rolls με φρέσκες φράουλες που ξινίζουν λίγο σκέτες, οπότε προσθέτω λίγο σιρόπι αγαύης για να το ισορροπήσω.

Η συνταγή είναι πανεύκολη και πολύ γρήγορη. Το μόνο που χρειάζεται είναι χρόνος για να αφυδατωθούν τα fruit rolls σωστά στον φούρνο ή σε αποξηραντή/αφυγραντήρα τροφίμων, αν έχουμε. Ο συμβατικός φούρνος σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (80-90°C) λειτουργεί σαν αφυδατωτής.

fruit rolls
Καρολίνα Δωρίτη

Αφού η λαμαρίνα κρυώσει και κόψουμε τα fruit rolls σε λωρίδες (το φάρδος τους μπορούμε να το προσδιορίσουμε ανάλογα με τα γούστα μας) και τα τυλίγουμε.

Συνταγή για fruit rolls με φράουλα

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά και 4 ώρες περίπου αναμονή
  • Vegan | Gluten-free

fruit rolls
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για περίπου 20 fruit rolls (ανάλογα με το φάρδος που θα τα κόψουμε)

  • 700 γρ. ώριμες φράουλες, καθαρισμένες και κομμένες στα δύο
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 γεμάτη κ.σ. χυμός λεμόνι
  • 2 γεμάτες κ.σ. σιρόπι αγαύης (ή παραπάνω, αν μας αρέσει πιο γλυκό)

φράουλες
Καρολίνα Δωρίτη

Εκτέλεση

Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και πολτοποιούμε μέχρι το μείγμα μας να γίνει λείο.

Αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ανακατεύουμε απαλά και συνεχώς, με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να πήξει το μείγμα. Πρέπει να ανακατεύουμε για να μην μας κολλήσει στον πάτο και αρπάξει. Αυτή η διαδικασία θα μας πάρει περίπου 20 λεπτά.

fruit rolls
Καρολίνα Δωρίτη

Καλύπτουμε με λαδόκολλα μια λαμαρίνα διαστάσεων περίπου 40 x 30 cm.

Αδειάζουμε το μείγμα πάνω σε αυτή, απλώνοντάς το με σπάτουλα σε ομοιόμορφο πάχος.

λαμαρίνα
Καρολίνα Δωρίτη

Ανάβουμε τον φούρνο στους 80°C.

Τοποθετούμε τη λαμαρίνα σε μεσαία σχάρα. Ψήνουμε έτσι σε χαμηλή φωτιά για περίπου 3-4 ώρες, μέχρι να στεγνώσει τελείως. Τσεκάρουμε περίπου κάθε μία ώρα και μετά τις δύο ψησίματος ακουμπάμε προσεκτικά την επιφάνεια για να δούμε αν κολλάει. Ο χρόνος εξαρτάται και από το πόσο καλά δουλέψαμε το μείγμα κατά το βράσιμο και από τον φούρνο μας.

Αν χρειαστεί, γυρίζουμε το ταψί για να ψηθεί ομοιόμορφα. Μόλις έχει στεγνώσει παντού, το βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Κόβουμε σε λωρίδες σε ότι μέγεθος μας αρέσει (προτείνω γύρω στα 2 cm φάρδος) και τυλίγουμε σε ρολάκια.

fruit rolls
Καρολίνα Δωρίτη

Αποθηκεύουμε τα fruit rolls σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, μακριά από ζέστη ή φως ηλίου, για περίπου 1 μήνα (αν είχαν ζάχαρη, θα κρατούσαν για μεγαλύτερο διάστημα).