Καρολίνα Δωρίτη

ΦΤΙΑΞΕ ΕΥΚΟΛΑ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΟ ΡΑΜΕΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Ακούς «ράμεν» και μπορεί να σου φαίνεται κάτι πολύ εξωτικό ή φασαριόζικο για να το φτιάξεις στο σπίτι. Λάθος! Διάβασε παρακάτω και μάθε πώς να το ετοιμάζεις εύκολα, ώστε να το απολαμβάνεις «από τα χεράκια σου» όσο συχνά θες!

Καταρχάς να εξηγήσουμε τι είναι το ramen ή ράμεν: Το ράμεν είναι ένα παραδοσιακό ιαπωνικό πιάτο που περιλαμβάνει νουντλς (συνήθως από σιτάρι) τα οποία σερβίρονται σε ζωμό. Είναι ένα πιάτο που έχει πολλές παραλλαγές. Ο ζωμός μπορεί να είναι από χοιρινό κόκκαλο (tonkotsu), σογιού (shoyu) ή miso.

Το ράμεν συνήθως περιέχει χοιρινό κρέας (chashu), μαλακό αβγό, κρεμμυδάκια, φύκια και συχνά μπαμπού ή μανιτάρια.

Ο ζωμός για το ράμεν

Ο ζωμός είναι το βασικό συστατικό του ράμεν. Συνήθως γίνεται με χοιρινό ή με κοτόπουλο, ενώ υπάρχει και πιο ελαφριά εκδοχή, απλά με σάλτσα shoyu ή πάστα miso. Ο ζωμός ιδανικά πρέπει να είναι σπιτικός και να περιέχει κόκαλα για περισσότερη γεύση. Παραδοσιακά, πρέπει να βράσει σε χαμηλή φωτιά και για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να βγει γευστικός.

Αφού ετοιμαστεί ο ζωμός και τον σουρώσουμε, μπορούμε να προσθέσουμε γεύση και αρώματα με υλικά όπως σάλτσα σόγια, πάστα miso, μίριν, λάδι τσίλι και σησαμέλαιο.

Τα noodles

Για πιο αυθεντική εκδοχή χρησιμοποιούμε noodles ειδικά για ramen, τα οποία βρίσκουμε σε ασιατικά σούπερ μάρκετ, είτε φρέσκα είτε αποξηραμένα. Αν δεν βρούμε ramen noodles, μια καλή εναλλακτική είναι τα noodles αβγού (egg noodles). Ο σωστός χρόνος μαγειρέματος είναι πολύ σημαντικός, καθώς τα νουντλς πρέπει να είναι al dente, χωρίς να παραβράσουν και να γίνουν λασπωμένα. Φροντίζουμε να τα να μαγειρέψουμε λίγο λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στο πακέτο, γιατί θα ψηθούν και λίγο παραπάνω όταν προσθέσουμε τον ζεστό ζωμό.

Το σερβίρισμα του ράμεν

Ο συνδυασμός των toppings είναι αυτό που κάνει το ράμεν μοναδικό! Μερικά από τα πιο κοινά είναι:

  • μελάτο αβγό,
  • σοταρισμένες φέτες μαριναρισμένου χοιρινού κρέατος ή κοτόπουλου,
  • ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι φρέσκο,
  • φρέσκα μυρωδικά, όπως φύλλα κόλιανδρου,
  • σοταρισμένα λαχανικά, όπως μποκ τσόι, σπανάκι, καλαμπόκι, μανιτάρια κ.ά.,
  • πιο «ψαγμένα» υλικά, όπως φύκια nori, τόφου, φύτρες σόγιας, μπαμπού (βρίσκουμε σε κονσέρβα), φασόλια ενταμάμε κ.ά.,
    καβουρδισμένο σουσάμι.

Φυσικά, μπορούμε να πειραματιστούμε προσθέτοντας διάφορα toppings από υλικά που έχουμε ήδη στο σπίτι.

Πώς φτιάχνουμε το τέλειο αβγό για ράμεν

Οι σούπες ράμεν συνήθως σερβίρονται με μελάτο αβγό, κομμένο στη μέση. Για να πετύχουμε τα τέλεια αβγά για ράμεν, θέλουμε το ασπράδι τους να είναι πηχτό και ο κρόκος μελάτος.

αβγό
Καρολίνα Δωρίτη

Τα βράζουμε για 6-7 λεπτά, ανάλογα με το πόσο ρευστός μας αρέσει ο κρόκος. Μεταφέρουμε αμέσως σε παγωμένο νερό για 5-10 λεπτά, ώστε να σταματήσει η διαδικασία βρασμού. Καλό είναι να τα έχουμε κάνει από νωρίτερα, ώστε να έχουν κρυώσει όταν τα καθαρίσουμε.

Μπορούμε αν θέλουμε να τα μαρινάρουμε σε μείγμα από σόγια και μίριν για περισσότερη γεύση.

Συνταγή για ράμεν με κοτόπουλο

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 30΄

ράμεν
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 4 μερίδες

  • 250 γρ. φιλέτο κοτόπουλου, ιδανικά με την πέτσα (και ιδανικά φιλέτο από μπούτι)
  • 2 κ.σ. σησαμέλαιο
  • 2 κ.σ. σάλτσα σόγιας
  • μαύρο πιπέρι
  • 700 ml καλός ζωμός κοτόπουλου
  • 1 ½  κ.σ. σάλτσα σόγιας
  • 1 κ.σ. πάστα miso (αν δεν έχουμε, μπορούμε να προσθέσουμε άλλη μια κουταλιά σόγια)
  • 1 κ.σ. σησαμέλαιο
  • 2 κ.γ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
  • 1 πιπερίτσα τσίλι (προαιρετικά)
  • 3 σκελίδες σκόρδου ολόκληρες
  • 1 σκελίδα σκόρδου τριμμένη ή πολύ ψιλοκομμένη
  • 1 κ.σ. μίριν (προαιρετικά)
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, χοντροκομμένα (και το πράσινο μέρος τους)
  • 200 γρ. νουντλς για ράμεν (ή άλλα νουντλς)

Για toppings (προαιρετικά)

  • 4 αβγά βρασμένα για ράμεν (βλ. οδηγίες παραπάνω),
  • 1 μποκ τσόι χοντροκομμένο και σοταρισμένο σε τηγάνι μέχρι να μαραθεί λίγο,
  • κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο,
  • πράσινα φασολάκια σοταρισμένα (ή άλλο λαχανικό),
  • μανιτάρια σοταρισμένα,
  • σουσάμι καβουρδισμένο.

Εκτέλεση

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το σησαμέλαιο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και το τζίντζερ, ανακατεύοντας 1 λεπτό.

Προσθέτουμε τον ζωμό, την πάστα miso (αν χρησιμοποιούμε), τα χοντροκομμένα κρεμμύδια, τις ολόκληρες σκελίδες σκόρδου και την πιπερίτσα τσίλι (αν χρησιμοποιούμε).

ράμεν
Καρολίνα Δωρίτη

Ανακατεύουμε και φέρνουμε σε βράση. Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10΄.

Δοκιμάζουμε αν θέλει κάποια διόρθωση στη γεύση και σβήνουμε τη φωτιά, αλλά αφήνουμε την κατσαρόλα στο ζεστό μάτι με κλειστό καπάκι.

Αλείφουμε το κοτόπουλο με τη σόγια και προσθέτουμε μαύρο πιπέρι.

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το σησαμέλαιο και ψήνουμε το κοτόπουλο για περίπου 5 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να μαγειρευτεί καλά και να ροδίσει ωραία η πέτσα του.

κοτόπουλο
Καρολίνα Δωρίτη

Αποσύρουμε από τη φωτιά, το αφήνουμε να σταθεί 5 λεπτά και το κόβουμε σε φέτες.

Στο μεταξύ, βράζουμε τα νουντλς λίγο λιγότερο από τον αναγραφόμενο χρόνο. Θέλουμε να έχουν μαλακώσει, αλλά να «κρατάνε» λίγο παραπάνω από al dente. Σουρώνουμε, ξεπλένουμε με κρύο νερό και αφήνουμε για λίγο στην άκρη.

Σουρώνουμε τον ζωμό που ετοιμάσαμε (ο οποίος πρέπει να είναι πολύ ζεστός) και ετοιμαζόμαστε για τη σύνθεση του πιάτου.

Πώς συνθέτουμε το ράμεν

  • Σερβίρουμε τα μαγειρεμένα νουντλς σε μπολ.
  • Προσθέτουμε το κοτόπουλο και τα σοταρισμένα λαχανικά.

ράμεν
Καρολίνα Δωρίτη

  • Προσθέτουμε ζεστό ζωμό.
  • Προσθέτουμε τα αβγά και γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι και σουσάμι για επιπλέον γεύση.

Απολαμβάνουμε με κουτάλι και τσόπστικς ή πιρούνι.