Καρολίνα Δωρίτη

ΦΤΙΑΞΕ ΕΥΚΟΛΑ ΑΠΙΘΑΝΕΣ ΜΠΑΡΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ

Οι μπάρες δημητριακών είναι μια εύκολη λύση για σνακ στο σχολείο ή στο γραφείο, και τις κάνουμε σούπερ υγιεινές, χωρίς ζάχαρη.

Οι μπάρες δημητριακών αποτελούν το τέλειο σνακ «ενέργειας», που μπορούμε εύκολα να έχουμε μαζί μας για να το απολαύσουμε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Ταυτόχρονα, είναι το ιδανικό σνακ για παιδιά, που μπορούν να το πάρουν στο σχολείο. Μια μικρή μπάρα κρύβει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και μας χορταίνει ευχάριστα!

Στη συνταγή αυτή συνδυάζουμε βρόμη (ανήκει στα δημητριακά) και κινόα (ανήκει στα ψευδοδημητριακά, που έχουν παρόμοιες χρήσεις και οφέλη με τα δημητριακά). Οι μπάρες που φτιάχνουμε είναι πεντανόστιμες, σοκολατένιες και ευχάριστα τραγανές, χωρίς ζάχαρη.

Για να τις γλυκάνουμε χρησιμοποιούμε κυρίως ώριμες μπανάνες – ναι, αυτές που μαύρισαν και σκεφτόσασταν να πετάξετε! Είναι πιο γλυκιές και μαλακές, οπότε λιώνουν εύκολα με το πιρούνι.

Χρησιμοποιώ ποπ κινόα για τις μπάρες. Πρόκειται για σποράκια κινόα τα οποία έχουν σκάσει σαν ποπ κορν. Έχουν ευχάριστη υφή και γεύση, και εμπλουτίζουν τις μπάρες δημητριακών με πρωτεΐνες, ενώ δεν περιέχουν γλουτένη. Ποπ κινόα θα βρούμε κυρίως σε καταστήματα με βιολογικά ή σε οργανωμένα σούπερ μάρκετ. Αν θέλουμε να κάνουμε τις μπάρες χωρίς γλουτένη, επιλέγουμε νιφάδες βρόμης χωρίς γλουτένη.

Συνταγή για μπάρες δημητριακών με βρόμη και κινόα

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
  • Vegan

μπάρες δημητριακών
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για περίπου 8 τμχ

  • 2 ώριμες μπανάνες (καθαρισμένες να είναι περίπου 230 γρ.)
  • 1 κ.σ. φιστικοβούτυρο
  • 2 κ.σ. τριμμένη καρύδα
  • 100 γρ. ποπ κινόα
  • 130 γρ. νιφάδες βρόμης
  • 1 κ.σ. κακάο σκόνη, χωρίς ζάχαρη ή πρόσθετα
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου
  • 50 γρ. αμύγδαλα ολόκληρα (άσπρα)
  • 1 κ.σ. λιναρόσπορος
  • 1 κ.γ. βανίλια

Εκτέλεση

Κόβουμε τη μπανάνα και τη βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με το κακάο και το αλάτι.

μπάρες δημητριακών
Καρολίνα Δωρίτη

Λιώνουμε με πιρούνι. Προσθέτουμε το φιστικοβούτυρο, το σιρόπι σφενδάμου και τη βανίλια, και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Προσθέτουμε τη βρόμη, την καρύδα και τον λιναρόσπορο και ανακατεύουμε ξανά.

μπάρες δημητριακών
Καρολίνα Δωρίτη

Προσθέτουμε σταδιακά την ποπ κινόα και ανακατεύουμε απαλά.

Τέλος, ανακατεύουμε μέσα τα αμύγδαλα.

μπάρες δημητριακών
Καρολίνα Δωρίτη

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Ντύνουμε ένα ταψάκι με λαδόκολλα.

Αδειάζουμε το μείγμα πάνω στη λαδόκολλα και με μια σπάτουλα σιλικόνης το απλώνουμε ομοιόμορφα, ώστε να σχηματιστεί ένα ορθογώνιο σχήμα περίπου 24 x 17 εκατοστά, με ύψος περίπου 1 εκ.

μπάρες δημητριακών
Καρολίνα Δωρίτη
Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου για περίπου 15-20 λεπτά.

Βγάζουμε από τον φούρνο και κόβουμε προσεκτικά τις μπάρες δημητριακών στο μέγεθος που μας αρέσει. Εγώ τις έκοψα σε 8 μπάρες, με διαστάσεις περίπου 4 x 11 εκ.

μπάρες δημητριακών
Καρολίνα Δωρίτη

Αφήνουμε τις μπάρες δημητριακών να κρυώσουν τελείως. Τις διατηρούμε στο ψυγείο, κλεισμένες αεροστεγώς, για περίπου 6-7 ημέρες.