ΦΤΙΑΞΕ ΑΠΙΘΑΝΟ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ, ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΑΧΑΝΟ
Αν ψάχνετε ένα ιδιαίτερο συνοδευτικό για το γιορτινό τραπέζι, δοκιμάστε κόκκινο λάχανο μαγειρευτό, με κράνμπερι, τζίντζερ και καρύδια. Θα έχετε μια προτώτυπο σαλάτα που σερβίρεται ζεστή αλλά και κρύα, και προσφέρεται τόσο για vegan γεύματα όσο και για να συνοδεύσει κρεατικά.
Το αγαπώ το κόκκινο λάχανο στο φαγητό την περίοδο των γιορτών. Μου ανεβάζει την διάθεση και κάνει όμορφο το γιορτινό τραπέζι με το έντονο χρώμα του.
Αυτή η συνταγή είναι πολύ γιορτινή, αφού συνδυάζει το κόκκινο λάχανο και το κέιλ με το πικάντικο και μυρωδάτο τζίντζερ, αλλά και με γλυκές γεύσεις από τα κράνμπερι και το σιρόπι σφενδάμου.
Το σβήνω με ξύδι, οπότε θυμίζει αρκετά τουρσί, και λόγω αυτού διατηρείται για αρκετές μέρες στο ψυγείο. Αυτό το πιάτο το φτιάχνω τις γιορτές ως πρωτότυπο συνοδευτικό. Ταιριάζει τέλεια με ψητά κρέατα, αλλά για ένα vegan γεύμα μπορεί να συνοδεύσει ωραία μεγάλα ψητά μανιτάρια.
Τρώγεται εξίσου ευχάριστα ζεστό αλλά και κρύο, παρόλο που προτιμώ στα γιορτινά τραπέζια να το σερβίρω ζεστό. Εκτός από υπέροχο συνοδευτικό, μπορούμε να το προσθέσουμε και σε σάντουιτς ή χοτ ντογκ για δημιουργικό twist!
Συνταγή για κόκκινο λάχανο μαγειρευτό, με κράνμπερι, τζίντζερ και καρύδια
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
- Vegan
Υλικά για 6-8 άτομα
- 500 γρ. μοβ λάχανο λεπτοκομμένο
- 170 γρ. φύλλα κέιλ χωρίς το κεντρικό κοτσάνι, χοντροκομμένα
- 3 καρότα, κομμένα ζουλιέν ή τριμμένα
- 10 γρ. τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο
- 1 κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 80 γρ. κράνμπερι αποξηραμένα (κατά προτίμηση χωρίς ζάχαρη)
- 80 γρ. καρυδόψιχα, χοντροκομμένη
- 1 κ.σ. σιναπόσπορος (σπόροι μουστάρδας)
- ½ κ.γ. σπόροι κόλιανδρου, τριμμένοι
- 60 ml μηλόξυδο
- 70 ml σιρόπι σφενδάμου
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι μαύρο
Εκτέλεση
Τοποθετούμε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το λάδι και μόλις ζεσταθεί σοτάρουμε πρώτα το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί.
Προσθέτουμε το τζίντζερ και το λάχανο, και ανακατεύουμε περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτουμε τα κράνμπερι, το κέιλ, τα καρύδια, τους σπόρους μουστάρδας, τον κόλιανδρο, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε να βγουν οι μυρωδιές.
Σβήνουμε με το ξύδι, προσθέτουμε το σιρόπι σφενδάμου και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγοψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 4-5 λεπτά μέχρι να τραβήξει τα υγρά.